Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Britanniassa odotetaan kello 21 alkavassa äänestyksessä tyrmäystä brexit-sopimukselle – Tutkija: Ehdotus eron lykkäämiseksi todennäköisintä

Britannian parlamentin edessä vaaditaan myös toista brexit-äänestystä.

Britannian hallituksen seuraava liike brexit-sopimuksen kaatumisen jälkeen voisi olla ehdotus lykätä EU-eron toteutumista, arvioi

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen. Hänen mukaansa tällaiselle ehdotukselle saattaisi löytyä vastakaikua myös Euroopan unionista.

Parlamentin aiemmin hyväksymän päätöksen mukaan Mayn täytyy esitellä sille uusi suunnitelma brexitistä viimeistään ensi maanantaina.

– Vaikea kuvitella, mitä siinä ajassa muutakaan voi keksiä. Esimerkiksi uutta kansanäänestystä varten pitäisi vähän uusien tuulien puhaltaa, Tiilikainen pohtii.

Tiilikaisen mukaan on kuitenkin hyvin epävarmaa, mitä muutaman kuukauden lisäajan kuluessa olisi mahdollista saavuttaa.

Pääministeri Theresa Mayn sopimusta vastustavat Britanniassa niin EU-eron kannattajat kuin vastustajatkin, joten erosopimusta muuttamalla on vaikea löytää ratkaisua, Tiilikainen pohtii.

– Ei siitä mihinkään pääse, että sopimuksettoman brexitin todennäköisyys on kasvanut, koska sopimusta muuttamalla on vaikea vastata niihin huoliin ja siihen sekasortoon, joita sopimus herättää, Tiilikainen sanoo.

Kaikki sopimuksessa nähdyt ongelmat palautuvat Tiilikaisen mukaan siihen, että EU-eroon liittyvät odotukset ja arviot sen vaikutuksista olivat Britanniassa brexitin kannattajilla epärealistisia. Maan EU-eron kielteisiin vaikutuksiin, kuten tilanteeseen Pohjois-Irlannin rajalla, ei kiinnitetty kansanäänestyksen aikaan mitään huomiota.

Myös EU on ollut varsin johdonmukainen sen suhteen, ettei sopimusta lähdetä avaamaan. Tiilikainen kuitenkin arvelee osapuolten jo konsultoineen tosiaan sen suhteen, mitä seuraavaksi tapahtuu.

Jos mahdollisesta brexitin lykkäämisestä ei löydetä ratkaisua erosopimukseen, voi Tiilikaisen mukaan olla mahdollista, että jatkoajan aikana ehdittäisiin edes pehmentää sopimuksettoman brexitin vaikutuksia.

Äänestys noin kello 21.

Britannian parlamentin alanhuoneessa on käynnissä viimeinen kiivas keskustelu ennen brexit-äänestystä. Kansanedustajilla on tilaisuus esittää näkökantojaan ennen kuin keskustelu päättyy ja puhemies määrää äänestyksen aloitettavaksi noin kello 21 Suomen aikaa.

Pääministeri Theresa Mayn erosopimuksen kaatumista pidetään lähes varmana. Lopullisen tuloksen arvioidaan olevan selvillä iltakymmenen ja -yhdentoista välillä Suomen aikaa.

Brexit-sopimusta vastustetaan yli hallitus–oppositio-rajojen. Sen kaatumista toivotaan niin brexitin kannattajien kuin vastustajienkin joukossa, mutta eri syistä.

Kukaan ei varmuudella tiedä, mitä sopimuksen kaatuminen tarkoittaa brexitille. Pääministeri Mayn pitää esitellä varasuunnitelmansa viimeistään ensi viikon maanantaina. Vielä ei tiedetä, mitä varasuunnitelma pitää sisällään.

Britannian eropäivään on aikaa enää kaksi ja puoli kuukautta.

Ennen varsinaista äänestystä sopimuksesta parlamentti äänestää neljästä muutosesityksestä, jotka puhemies on valinnut. Muutosesityksissä muun muassa vaaditaan määräaikaa niin sanotulle Irlannin hätäratkaisulle. Työväenpuolueen puheenjohtajan Jeremy Corbynin lisäyksessä halutaan puolestaan Britannian ja EU:n välille pysyvä tulliliitto ja vahva sisämarkkina.

Vastustuksen takana yksi syy ylitse muiden.

Brexit-ministerin paikalta eronnut Dominic Raab oli odotetusti niiden parlamentaarikkojen joukossa, jotka kertoivat parlamentissa äänestävänsä sopimusta vastaan.

Yksi syistä on hänen mukaansa Pohjois-Irlannin ja Irlannin välisen rajan takia tehty hätäratkaisu. Se vaarantaa hänen mukaansa Britannian yhtenäisyyden eikä Britannia pääsisi siitä pois yksipuolisesti.

Jos sopimus kaatuu, Britannian pitäisi hänen mukaansa tehdä uusi ehdotus Euroopan unionille. Samalla sen pitäisi varautua sopimuksettomaan eroon eli siihen, että kauppasuhde jää Maailman kauppajärjestön WTO:n sääntöjen varaan.

Hätäratkaisu eli niin sanottu backstop-ratkaisu jättäisi Britannian tulliliittoon EU:n kanssa, minkä lisäksi Pohjois-Irlannissa sovellettaisiin tiettyjä sisämarkkinoiden sääntöjä. Hätäratkaisua tarvitaan, jotta ihmiset ja tavarat pääsevät rajan yli helposti, vaikka neuvottelut tulevasta suhteesta pitkittyisivät.

EU-johtajat komissiosta ja Eurooppa-neuvostosta yrittivät lievittää huolia viimeksi eilen Britannialle lähettämässään kirjeessä. Hätäratkaisua ei EU:n mukaan haluta ottaa käyttöön, mutta sopimusta ei haluta enää avata.

Vaatimukset myös uuden kansanäänestyksen järjestämisestä jatkuivat tiistaina.

– Jos me emme pysty ratkaisemaan tätä asiaa tässä talossa, meidän pitää viedä asia ihmisten päätettäväksi, työväenpuolueen parlamentaarikko Stephen Doughty sanoi ja lisäsi, ettei usko parlamentista löytyvän enemmistöä sopimuksen eri versioille.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE