MENY

Kolumn

Britta Lindblom

Britta Lindblom: Rapport från huset med gul triangel

”Det är lite mañana som gäller, säger många. Då har de inte sett de grekiska pensionärerna som arbetar i sina barns företag.”

 

Det är en väldig massa byråkrati för att utreda reparationer i bostaden efter jordskalvet den 22 juli. Min gårdskarl, eller egentligen gårdskvinna Kaarina cyklar mellan olika myndigheter, byggnadskontor, notarie, planläggning för att få klarhet i när reparationerna kan börja, vilka ersättningar det går att få, och vem som blir ansvarig byggmästare.

Systemet fungerar så att det utses en ”mekaniko” som är ansvarig, som gör upp en budget och bedömer reparationsbehovet. Mekanikon är anställd av staden Kos och alla reparationer görs officiellt med kvitton över åtgärderna.

Däremot har jag hört en massa bankande på olika håll i huset så några invånare har satt igång reparationer på egen hand. De kommer inte att få ersättningar för sådant som görs innan mekanikon har gjort sina uppskattningar.

På ön Mytilini skedde en jordbävning ungefär en månad innan jordbävningen på Kos och nu har staten börjat betala ut ersättningar till dem som bor på Mytilini. Livet återgår så småningom till en lunk i vanliga cirklar.

Turistsäsongen börjar lida mot sitt slut. I början av oktober kommer de sista charterplanen. Efter det kan Kosborna pusta ut, räkna sina inkomster och leva vanligt familjeliv igen.

 

Det finns en myt om de lata människorna i Medelhavsländerna. Det är lite mañana som gäller, säger många. Då har de inte sett de grekiska pensionärerna som arbetar i sina barns företag. Eftersom pensionerna under finanskrisens järngrepp sänkts med 40-50 procent så är behovet av extra inkomster stor. Över 80-åriga farföräldrar fyller hyllorna i barnens företag, i affärerna. Över 70-åriga mormödrar diskar på barnbarnens tavernor och så vidare. Detta håller de äldre igång med dagliga rutiner. Jaja, det vill säga farmor eller mormor passar ofta barnbarnen medan barnens föräldrar arbetar.

 

En internationell jämförelse mellan olika länder visar att Finland ligger etta när det gäller demokrati, brist på korruption, medborgardeltagande i politik och beslutsfattande och kvinnors delaktighet och jämställdhet. Efter blir både Sverige, Norge och Danmark i jämförelsen. De flesta länder som platsar i ledningen är europeiska. Av utomeuropeiska länder finns till exempel Japan och Kanada med. Det får mig förstås att undra hur det egentligen är i andra delar av världen? Vilken plats skulle Grekland få?

Många turister gör jämförelser mellan hemlandet och turistorten. Och olikheterna finns. Skolsystemet är ganska vacklande. De flesta familjer som har råd betalar extra undervisning, i frontistirio, kvällsundervisning i språk, matematik, fysik, i praktiskt taget alla skolämnen för att lappa på skolans (ibland) skrala undervisning.

Sjukhuset är nedslitet och får en vanlig hälsocentralsbesökare att rysa!

Men ändå kommer turisterna och söker efter något i Grekland, solen, stränderna, maten, vänligheten, lägre priser… så? Sluta jämföra!

Britta Lindblom

Kolumn

Eeva-Johanna Eloranta

Medveten närvaro främjar koncentrationsförmågan i klassrummet

Att skaffa bättre färdigheter i medveten närvaro skulle vara en lösning till arbetsroproblem i informationssamhället och i synnerhet i skolan, skriver riksdagsledamot Eeva-Johanna Eloranta.

Lue lisää

Eeva-Johanna Eloranta

Kolumn

Britta Lindblom

Britta Lindblom: Lycka är en (egen) boll!

Den sista september avslutade så gott som alla frivilligorganisationer sitt arbete med flyktingförläggningar i Grekland. Staten tar över. Det är dags att summera hur det varit ur frivilligarbetarnas synpunkt.

Lue lisää

Britta Lindblom

Britta Lindblom.

Kolumn

ABL

Folke Sundman: Alla skäl att ställa SFP till svars i den här frågan

En sak har Torvalds, Wallin och Ramm-Schmidt i varje fall gemensamt: en grundläggande misstro mot folkväldet, skriver Folke Sundman.

Lue lisää

Folke Sundman

Folke Sundman

Kolumn

Robert Björkenwall

Analys: Nordiskt fackligt samarbete – förr och nu

Som diskussionen på ABF-seminariet den 7 oktober 2017 på ABF antydde så är insikten om vi snarare åter borde prioritera upp det nordiska samarbetet igen. Flera seminariedeltagare pekade på just den nödvändigheten att bara tillsammans är vi starka – också i EU-sammanhang, poängterar Robert Björkenwall i en analys av nordiskt fackligt samarbete.

Lue lisää

panel

Robert Björkenwall ledde samtalet om det fackliga finsk-svenska samarbetet på ABF-huset i Stockholm. I panelen satt Mikael Nilsson (nordisk facklig-politisk sekreterare vid LO), Reijo Paananen (generalsekreterare för Nordiska Industrifacket, tidigare partisekreterare för SDP) och Veli-Pekka Säikkälä (avtalssekreterare vid IF Metall).

Kolumn

ABL

FSD-styrelsen: Mer och tidigare språkundervisning

Vi måste bygga broar och på det sättet skapa en större förståelse mellan språkgrupperna, enligt Styrelsen för Finlands svenska socialdemokrater (FSD).

Lue lisää

FSD-styrelsen