Opinion

Britta Lindblom: Rapport från huset med gul triangel

“Det är lite mañana som gäller, säger många. Då har de inte sett de grekiska pensionärerna som arbetar i sina barns företag.”

Britta Lindblom

Arbetarbladet

 

Det är en väldig massa byråkrati för att utreda reparationer i bostaden efter jordskalvet den 22 juli. Min gårdskarl, eller egentligen gårdskvinna Kaarina cyklar mellan olika myndigheter, byggnadskontor, notarie, planläggning för att få klarhet i när reparationerna kan börja, vilka ersättningar det går att få, och vem som blir ansvarig byggmästare.

Systemet fungerar så att det utses en ”mekaniko” som är ansvarig, som gör upp en budget och bedömer reparationsbehovet. Mekanikon är anställd av staden Kos och alla reparationer görs officiellt med kvitton över åtgärderna.

Däremot har jag hört en massa bankande på olika håll i huset så några invånare har satt igång reparationer på egen hand. De kommer inte att få ersättningar för sådant som görs innan mekanikon har gjort sina uppskattningar.

På ön Mytilini skedde en jordbävning ungefär en månad innan jordbävningen på Kos och nu har staten börjat betala ut ersättningar till dem som bor på Mytilini. Livet återgår så småningom till en lunk i vanliga cirklar.

Turistsäsongen börjar lida mot sitt slut. I början av oktober kommer de sista charterplanen. Efter det kan Kosborna pusta ut, räkna sina inkomster och leva vanligt familjeliv igen.

 

Det finns en myt om de lata människorna i Medelhavsländerna. Det är lite mañana som gäller, säger många. Då har de inte sett de grekiska pensionärerna som arbetar i sina barns företag. Eftersom pensionerna under finanskrisens järngrepp sänkts med 40-50 procent så är behovet av extra inkomster stor. Över 80-åriga farföräldrar fyller hyllorna i barnens företag, i affärerna. Över 70-åriga mormödrar diskar på barnbarnens tavernor och så vidare. Detta håller de äldre igång med dagliga rutiner. Jaja, det vill säga farmor eller mormor passar ofta barnbarnen medan barnens föräldrar arbetar.

 

En internationell jämförelse mellan olika länder visar att Finland ligger etta när det gäller demokrati, brist på korruption, medborgardeltagande i politik och beslutsfattande och kvinnors delaktighet och jämställdhet. Efter blir både Sverige, Norge och Danmark i jämförelsen. De flesta länder som platsar i ledningen är europeiska. Av utomeuropeiska länder finns till exempel Japan och Kanada med. Det får mig förstås att undra hur det egentligen är i andra delar av världen? Vilken plats skulle Grekland få?

Många turister gör jämförelser mellan hemlandet och turistorten. Och olikheterna finns. Skolsystemet är ganska vacklande. De flesta familjer som har råd betalar extra undervisning, i frontistirio, kvällsundervisning i språk, matematik, fysik, i praktiskt taget alla skolämnen för att lappa på skolans (ibland) skrala undervisning.

Sjukhuset är nedslitet och får en vanlig hälsocentralsbesökare att rysa!

Men ändå kommer turisterna och söker efter något i Grekland, solen, stränderna, maten, vänligheten, lägre priser… så? Sluta jämföra!

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE