Opinion

Britta Lindblom: Vi sörjer bagaren Dianysos

Pixabay
Pixabay
Pixabay

Han föddes i en fattig jordbrukarfamilj på Peloponessos på 1940-talet. Familjen hade åtta barn och maten räckte inte till alla. Jag vill berätta om bagaren Dianysos Arvanitakis som dog den 17 februari i år. Han blev 77 år. Cancer ändade hans liv.

Som 15-åring emigrerade han till Australien. Resan över havet tog 40 dygn. Och när han kom fram kunde han ingen engelska, han var arbetslös och sov på gatorna. Som flyktingarna i Grekland idag.

Han visste hur det är att vara fattig, hungrig och utan en plats som kan kallas hem.

Han började arbeta i bagerier i Australien och flyttade tillbaka till Grekland till hustrun Evangelias hemö, Kos, år 1970.

När flyktingkrisen eskalerade och 2 000 flyktingar landade på Kos dygnet runt under sommaren 2015 började han dela ut bröd. Varje dag körde han sin bageribil till hamnen och delade ut 100 kilo bröd han bakade enkom för flyktingarna. Varje dag, vardag och söndag.

– De som aldrig varit hungriga vet inte hur det är, förklarade han. De kan inte förstå hur de människorna har det. Och ändå är vi alla människor som lever parallella liv här på ön. Men under olika omständigheter. Det är inte fråga om vi och de. Vi är alla del i samma mänsklighet.

– Det är bra att hjälpa pappa, tyckte sonen som är hans partner i bageribolaget. Men varje dag?

– Jag vet hur det är att inte ha någonting alls, blev svaret.

 

Dianysos var en av dem som vände flyktingarnas liv mot det bättre. Han inspirerade många andra till frivilligt arbete, insamlingar och stöd. I motsats till det politiska etablissemanget på ön som slöt sina ögon, stängde offentliga toaletter och vattenposter. Med katastrofala följder för hygien. Det krävdes insatser av frivilliga från England och många andra länder för att installera bajamajor (utomhustoaletter) och tvätt- och vattenställningar för flyktingarna.

Och hur är det i dag? Aegean Boat Reports statistik räknar 16 512 nya flyktingar på de Egeiska öarna per 23 februari. De flesta landar på Lesvos, där läget är en katastrof. De senaste fyra båtarna till Lesvos förde med sig 232 personer, ibland dem 127 barn!

Trots stormar och oväder fortsätter båttrafiken under farliga förhållanden.

Och tro mig, den kommer inte att ta slut.

 

Britta Lindblom

 

Delningar

Dela denna artikel

Viikon 7 Demokraatti
VUODEN VALTUUTETTU - Minna Räsänen vei pisimmän korren
MINÄ-MINÄ-ERO! - Sipilä otti ja lähti
NORJA - Hoitotyön onnela
Följ oss:
Mer om ämnet:

Kommentarer

Mest lästa


Senast