Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Brittityrmäys kuohuttaa myös Suomessa – Erkki Tuomioja: “Nyt pitää ottaa aikalisä ja järjestää uusi kansanäänestys”

SDP:n kansanedustaja, entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja kannustaa brittejä ja työväenpuoluetta vaatimaan uuden kansanäänestyksen järjestämistä EU-erosta.

Rane Aunimo

Demokraatti

Parlamentin alahuone hylkäsi eilen illalla pääministeri Theresa Mayn EU-erosopimuksen selvin luvuin 432–202. Äänestys jakoi Mayn konservatiivipuoluetta rajusti. Sopimuksen puolesta äänesti 196 kansanedustajaa, kun sitä vastaan oli 118 edustajaa.

– Vaatimus uuteen kansanäänestykseen kasvaa koko ajan, koska tuntuu siltä, että brittien enemmistö on sitä mieltä, että tästä tulee erittäin kallis virhe tehdyksi, Tuomioja sanoo Demokraatille keskiviikkona aamulla.

Ero ilman minkäänlaista sopimusta, niin sanottu kova brexit, olisi sekin katastrofi.

– Nyt pitää ottaa aikalisä ja järjestää uusi kansanäänestys. Työväenpuolueen kannattajien enemmistö haluaa uutta äänestystä, mutta puheenjohtaja Jeremy Corbyn ei ole vielä saanut itsestään irti, että hän olisi siihen valmis.

Kukaan ei pysty sanomaan tarkkoja arvioita. Joka tapauksessa erittäin miinusmerkkinen.

Tuomiojan mielestä uuden kansanäänestyksen järjestäminen on poliittista realismia ja hänen mukaansa sen puolesta kampanjoidaan koko ajan enemmän.

Lisää aiheesta

– Jos työväenpuolue asettuu selvästi sen kannalle, se myös toteutuu.

Pääministeri Theresa May ei ole tähän mennessä kertonut, mikä on hänen varasuunnitelmansa. Suunnitelma pitää antaa parlamentille viimeistään ensi viikon maanantaina. Britannian on tarkoitus jättää unioni 29. maaliskuuta. Silloin päättyy kahden vuoden eroaika, joka käynnistyi Britannian eroilmoituksesta.

Epäselvä tilanne voi tarjota työväenpuolueelle mahdollisuuden palata valtaan, mutta Tuomioja toppuuttelee arveluja.

– En panisi poliittista taktikointia ensisijaiseksi asiaksi. Päinvastoin. Nyt on kysymys siitä, että kansanäänestys pitää järjestää hallituksesta riippumatta.

Tuomiojan mukaan kova brexit olisi kaikille osapuolille kustannuksia tuova ratkaisu, eniten Britannialle.

– Kukaan ei pysty sanomaan tarkkoja arvioita. Joka tapauksessa erittäin miinusmerkkinen.

Entinen ulkoministeri uskoo, että EU on valmis pidentämään ylimenokautta niin, ettei ero toteudu ennen kuin uusi kansanäänestys on järjestetty.

– Tämän verran on varmasti vastaantuloa.

Moni tunnettu sosialidemokraatti ehti jo tuoreeltaan kommentoida brittien alahuoneen äänestystulosta sosiaalisessa mediassa.

“Nyt tarkkana: puhuvatko EU johtajat Iso-Britannian ja EU:n yhtenäisen tulevaisuuden puolesta vai sortuvatko suojelemaan brittioikeistoa? Kyse on isommasta hetkestä, kuin puoluepolitikoinnista”, europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri kommentoi Twitterissä.

“Kyllä ovat saaneet britit itsensä aikamoiseen poliittiseen solmuun. Konservatiivien vaaliopportunismilla on ollut karmaisevat seuraukset ja työväenpuolue seisoo tumput suorana vieressä. Mistäköhän löytyisi se taho, joka osaisi luotsata maan tästä sekamelskasta eteenpäin”, kansanedustaja Joona Räsänen kirjoitti Twitteriin.

“En tiedä arvasiko Cameron millaisen sopan keitti luvatessaan kansanäänestyksen EU-erosta voittaakseen parlamenttivaalit ja tullakseen itse pääministeriksi. Tätä on politiikan opportunismi pahimmillaan”, Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi sanoi Twitterissä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE