Kotimaa

Brother Christmas myöntää, että kuitteja voi puuttua – Koponen: Kohun taustalla vahingoittamistarkoitus

Lehtikuva / Vesa Moilanen
Hyväntekeväisyyshahmo Brother Christmas myi lakritsirasioita hyväntekeväisyystempauksessa Helsingissä Kampin ostoskeskuksessa huhtikuussa 2016.
Lehtikuva / Vesa Moilanen
Hyväntekeväisyyshahmo Brother Christmas myi lakritsirasioita hyväntekeväisyystempauksessa Helsingissä Kampin ostoskeskuksessa huhtikuussa 2016.
Lehtikuva / Vesa Moilanen
Hyväntekeväisyyshahmo Brother Christmas myi lakritsirasioita hyväntekeväisyystempauksessa Helsingissä Kampin ostoskeskuksessa huhtikuussa 2016.

Hyväntekeväisyysyhdistys Brother Christmas lupaa julkistaa tilikirjansa todistaakseen vääriksi väitteet rahankäyttöön liittyvistä epäselvyyksistä. STT:n tavoittamat kaksi yhteistyökumppania terveysjätti Mehiläinen ja lentoyhtiö Finnair ovat pitäneet yhdistyksen toimintaa läpinäkyvänä. Molemmat ovat tienneet, mihin niiden lahjoittamat rahat menevät.

Finnair on järjestänyt yhdistyksen kanssa vain yhden lentomatkan, eikä muita yhteistyökuvioita ole yhtiön mukaan suunnitteilla. Mehiläinen puolestaan on korvannut sairaiden lasten lääkärikäyntejä ja tutkimuskuluja. Mehiläinen on korvannut kaikki kustannukset kuitteja vastaan.

– Ne ovat olleet laboratoriokuluja ja lääkärin palkkioita meidän omissa yksiköissä. Toiminta on ollut hyvin läpinäkyvää, en odota meidän osalta löytyvän mitään ihmeellistä heidän kirjanpidostaan. Meidän täytyy nyt antaa heille mahdollisuus tulla julkisuuteen ja kertoa, miten asiat on muiden kanssa hoidettu, sanoo Mehiläisen markkinointi- ja viestintäjohtaja Ove Uljas.

Uljas sanoo olevansa myös itse suoraan yhteydessä yhdistyksen puheenjohtajaan Ari Koposeen.

– Kommentit siinä Helsingin Sanomien jutussa askarruttavat meitäkin.

Brother Christmas -hahmona julkisuudessa esiintynyt Ari Koponen kertoo, että yhdistykseltä rahaa saaneet henkilöt on mahdollista yksilöidä, vaikkei kuitteja aina olisi.
– Jos tapauksessa ei ole kuittia, siinä on kuitenkin henkilön yhteystiedot, eli sitten pystytään olemaan tähän henkilöön kyllä yhteydessä. Eli ei ole sellaisia (tapauksia), että tililtä on vain lähtenyt rahaa jonnekin, Koponen sanoi STT:lle maanantaina.

Brother Christmas -järjestö on joutunut voimakkaaseen julkiseen pyöritykseen Helsingin Sanomien kerrottua viikonvaihteessa, että hyväntekeväisyysjärjestön toiminnassa olisi ollut epäselvyyksiä esimerkiksi kerättyjen avustussummien määrässä ja kohdentumisessa.

Yhteistyökumppaneilta ei ole tullut negatiivista palautetta.

Koponen ilmoitti maanantaina, että työ yhdistyksen taloudellisen toiminnan täydelliseksi avaamiseksi on aloitettu. Koponen sanoo kuitenkin ensin haluavansa varmistua siitä, ettei taloudellisten tietojen julkistaminen riko mitään säännöksiä.

– Yhtenä suurena ongelmana on se, että tilitiedoista selviää yksittäisten avunsaajien henkilötietoja, hän arvioi yhdistyksen tiedotteessa.

Haussa on nyt Koposen mukaan taho, joka kävisi läpi taloudellisen materiaalin julkistamisen näkökulmasta.

Koposen mukaan Brother Christmasin yhteistyökumppaneilta ei ole tullut negatiivista palautetta julkisuudessa nousseen kohun jälkeen.

Kohun taustalla olisi jonkinlainen vahingoittamistarkoitus.

Koponen sanoi STT:lle, että yhdistyksen väitetyistä talousepäselvyyksistä syntyneen kohun taustalla olisi jonkinlainen vahingoittamistarkoitus. Koposen mukaan vahingoittamistarkoitus kohdistuisi sekä häneen että Brother Christmas -yhdistykseen.

– Motiivi on ihan tiedossa, Koponen kommentoi.

Hän ei kuitenkaan suostu tarkentamaan, mikä tällainen motiivi olisi ja kuka olisi väitetyn vahingoittamistarkoituksen takana.

Toimittajat: STT – Sanna Nikula ja Matias Åberg. 

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat