Demariristeily27.-20.8.2016

Brysselin iskun tekijöitä etsitään – Jaakonsaari: ”Parlamentti on suljettu toistaiseksi – ei pääse ulos eikä sisään”

Kuva: Kari Hulkko
jaakonsaariliisahulkkokari

Europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari (sd.) kirjoittaa väliaikatietoja Euroopan parlamentista Brysselistä. Hän kertoo, että ympäristössä terroristijahti on täysillä käynnissä ja parlamentti on suljettu toistaiseksi. Hänen puhelinyhteytensä on myös katki.

– Ei pääse ulos eikä sisään, hän tviittaa.

STT:n mukaan RTBF-uutiset kertoo, että Brysselissä etsitään parhaillaan useita ihmisiä epäiltyinä yhteyksistä kaupungissa tehtyihin terrori-iskuihin. Samaan aikaan viranomaiset ovat kehottaneet tiedotusvälineitä lopettamaan tutkimuksista raportoinnin, ettei tutkinta vaikeutuisi.

Ulkoministeri Didier Reynders sanoi viranomaisten pelkäävän, että iskujen tekijöitä on yhä karkuteillä.

Terrori-iskuissa Brysselin lentokentällä ja metroasemalla on saanut surmansa ainakin 26 ihmistä. Yli sadan kerrotaan haavoittuneen.

 

Välimerellä kuollut tänä vuonna yli 3 000 ihmistä

Kuva: Italian rannikkovartiosto
LKS 20160720 This handout picture released by the Italian Coast Guards (Guardia Costiera) shows a rescue operation of migrants and refugees at sea, off the coast of Libya, on June 30, 2016. Ten women died today in a new migrant boat accident in the Mediterranean, Italian authorities said. The latest tragedy occurred when a rubber dinghy packed with African migrants began taking on water in rough seas about 20 miles off the coast of Libya. - RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / MARINA MILITARE" / HO - LEHTIKUVA / AFP
Välimerelle hukkuu yhä tuhansia pakolaisia.

Välimerellä on kuollut tänä vuonna yli 3 000 pakolaista ja siirtolaista, kertoi kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM tiistaina. Lähes 250 000 on puolestaan saanut ylitettyä Välimeren Eurooppaan.

Kuolleiden määrä on IOM:n mukaan huomattavasti suurempi kuin viime vuoden samaan ajanjaksoon verrattuna. Viime vuoden heinäkuun loppupuoleen mennessä Välimerellä oli hukkunut vajaat 2 000 ihmistä. Järjestön mukaan Välimerellä on sattunut tänä vuonna useita onnettomuuksia, joissa on ollut mukana useita satoja ihmisiä. Tämä on järjestön mukaan yksi syistä, miksi kuolleita on enemmän.

Kaikkiaan tänä vuonna Eurooppaan saapuneiden pakolaisten ja siirtolaisten määrä on tähän mennessä ollut hieman suurempi kuin viime vuoden vastaavana aikana.

STT-AFP

Pääministeri järkyttyi: ”Barbaarinen isku”

Kuva: Lehtikuva

Ranskan pääministeri Manuel Valls kutsui kirkkoon tehtyä hyökkäystä barbaariseksi iskuksi. Hän sanoi Twitterissä, että isku haavoitti koko Ranskaa ja kaikki katolilaisia.

Myös Paavi Francis ilmaisi surunsa tapahtuneesta. Hän sanoi olevansa erityisen järkyttynyt, koska isku tapahtui kirkossa pyhällä paikalla.

Veitsin aseistautuneet miehet ottivat tänään Ranskan pohjoisosassa panttivankeja kirkossa ja surmasivat papin. Mediatietojen mukaan poliisi ampui hyökkääjät.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Erdogan matkustaa Venäjälle elokuun alkupuolella

LKS 20160726 2179; This picture taken on July 25, 2016, shows scarves with the effigy of Turkish President Recep Tayyip Erdogan a rally against the military coup in Ankara. Turkish authorities on July 25 issued arrest warrants for over 40 journalists in a new phase of the controversial legal crackdown after the failed coup against President Recep Tayyip Erdogan, sparking fresh alarm over the scope of the detentions. / AFP / ADEM ALTAN - LEHTIKUVA / AFP
Presidentti Recep Tayyip Erdogania esittäviä kaulahuiveja mielenosoituksessa.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan vierailee elokuussa Venäjällä. Erdoganin on määrä matkustaa Venäjälle 9. elokuuta.

Kyseessä on ensimmäinen presidenttien tapaaminen sen jälkeen, kun Turkki pudotti venäläisen sotilaskoneen viime marraskuussa lähellä Syyrian rajaa.

Presidentit keskustelivat jo kesäkuussa puhelimitse. Erdogan kertoi puhelun jälkeen Venäjän poistavan Turkin-vastaiset pakotteensa.
STT-AFP

 

 

Sanders: ”Jos kuvittelet, että tämä äänestys ei ole sinua varten, mieti uudestaan”

Kuva: Lehtikuva

Bernie Sanders sai rokkitähden vastaanoton demokraattien puoluekokouksen avauspäivän pääpuhujana.

Sanders pääsi aloittamaan puheensa vasta pari minuuttia kokouslavalle saapumisensa jälkeen, kun raivokkaista aplodeista ei ollut tulla loppua. Sanders kiitti kannustuksesta parikymmentä kertaa, ennen kuin yleisö lopulta hiljeni.

Sanders lupasi melkein puheensa aluksi sen, mitä kaikki osasivat odottaa: antaa täyden tukensa Hillary Clintonille. Hän sanoi, että Clinton täytyy valita presidentiksi, koska Yhdysvallat tarvitsee todellista johtajuutta, mikä tekee maasta entistä vahvemman.

Sanders sanoi republikaanien Donald Trumpiin viitaten, ettei tällaista johtajuutta voi olla erilaisten ihmisryhmien haukkuminen.

– Trump solvaa ryhmää toisensa jälkeen, mutta Clinton ymmärtää, että monimuotoisuutemme on suurimpia voimavarojamme. Olen ylpeä seisoessani hänen rinnallaan, Sanders sanoi.

Sanders patistaa joukkojaan Clintonin tueksi

Sanders kamppaili pitkään demokraattien presidenttiehdokkuudesta Clintonia vastaan, mutta taipui lopulta pari viikkoa sitten tukemaan häntä. Clinton nimitetään virallisesti puolueen ehdokkaaksi puoluekokouksessa.

Sanders painotti, että demokraatit eivät saa jakautua hänen ja Clintonin välillä, vaan on tärkeää saada yhdistettyä kaikki voimat Clintonin taakse. Monet Sandersin kannattajat ovat ilmoittaneet, etteivät aio äänestää Clintonia.

– Jos kuvittelet, että tämä äänestys ei ole sinua varten, mieti uudestaan. Mieti minkälaisia valintoja Trump tekisi presidenttinä, Sanders jatkoi.

Vermontin senaattori Sanders sanoi, että hän varmasti on kaikkein pettynein henkilö, koska ei tullut valituksi. Hän kuitenkin painotti, ettei vaaleissa ole kyse hänestä, Clintonista tai Trumpista, vaan siitä, millaiseksi Yhdysvallat rakennetaan tuleville sukupolville.

Trump: Sanders möi itsensä Clintonille

Sandersin mukaan on päivänselvää, että hän on eri mieltä monista asioista Clintonin kanssa. Mutta he ovat myös samalla linjalla monissa isoissa kysymyksissä.

– Clinton ymmärtää, että meidän täytyy nostaa minimipalkkaa. Hän on myös päättänyt luoda miljoonia työpaikkoja parantamalla Yhdysvaltojen infrastruktuuria.

Sanders lisäsi, että hänen kannattajiensa pitää olla tyytyväisiä saavutuksiinsa. Sanders sanoi joukkojensa aloittaneen poliittisen vallankumouksen Yhdysvaltojen uudistamiseksi.

– Sitä työtä jatketaan.

Pitkin päivää Twitterissä aktiivisena ollut Trump sanoi olevansa pahoillaan Sandersin puolesta, joka ”myi itsensä kierolle Clintonille”. Hän kirjoitti seuranneensa surullisena, kuinka Sanders hylkäsi vallankumouksensa.

– Kaikki tuo työ, energia ja raha turhaan. Ajanhukkaa, Trump kirjoitti.

Obama kehui Clintonin paineensietokykyä

Ennen Sandersia puoluekokouksessa puhunut maan ensimmäinen nainen Michelle Obama ylisti Clintonin paineensietokykyä. Obama sanoi puheessaan, ettei Clinton ole luovuttanut elämässään kertaakaan ryhdyttyään ajamaan jotain asiaa.

Michelle Obama sanoi uskovansa, että tulevissa vaaleissa Clinton on ainoa ehdokas, jolla on todellista pätevyyttä presidentin tehtävään. Obaman mielestä on Clintonin ansiota, että hänen tyttärensä ja muut lapset ottavat itsestäänselvyytenä, että myös nainen voi olla Yhdysvaltain presidentti.

– Älkää antako kenenkään sanoa teille, että meidän täytyy taas tehdä tästä maasta mahtava, koska tämä maa on jo maailman paras, Obama sanoi ja sai Philadelphian puoluekokousyleisöltä raikuvat aplodit.

Kommentti viittasi Trumpin iskulauseeseen ”Tehdään Yhdysvalloista taas mahtava”.

Obama myös otti kantaa Trumpin puheisiin, vaikka ei maininnutkaan häntä nimeltä. Hän nimitti kuulemaansa kielenkäyttöä vastenmieliseksi.

– Kun joku on julma tai käyttäytyy kiusaajan tavoin, me emme alennu heidän tasolleen, Obama viestitti.

Presidentti Barack Obama kommentoi vaimonsa puhetta Twitterissä välittömästi. Hän sanoi, ettei voisi olla puolisostaan ylpeämpi.

– Uskomaton puhe uskomattomalta naiselta. Rakastan sinua, Michelle, Barack Obama kirjoitti.

RIKU ROSLUND

Keskustelua aiheesta

Veitsimies tappoi vammaiskeskuksessa ainakin 19

Kuva: Lehtikuva

Japanissa ainakin 19 ihmistä on kuollut ja kymmenet saaneet vammoja, kun veitsellä aseistautunut mies hyökkäsi ihmisten kimppuun vammaiskeskuksessa Sagamiharan kaupungissa. Ensitietojen mukaan hyökkääjä halusi kohdistaa väkivaltaa juuri vammaisiin ihmisiin.

Japanilaisen uutistoimiston Kyodon mukaan hyökkääjä meni veriteon jälkeen itse poliisiasemalle ja tunnusti tekonsa. Mies on Kyodon mukaan 26-vuotias. Poliisi on pidättänyt hänet.

Japanin yleisradion NHK:n mukaan epäilty kertoi poliisille olevansa vammaiskeskuksen entinen työntekijä. Sanomalehti Asahi Shimbunin mukaan epäilty sanoi poliisille haluavansa ”hävittää vammaiset maailmasta”.

New York Timesin Tokion-toimituksen päällikkö Motoko Rich puolestaan raportoi Twitterissä, että hyökkääjä olisi veriteon aikaan huutanut, että vammaisten pitäisi ”kadota”.

Tiedot haavoittuneiden määrästä ovat vaihdelleet eri japanilaismedioissa yli neljästäkymmenestä noin kahteenkymmeneen. Yleisradio NHK:n mukaan poliisi on vahvistanut 25 ihmisen haavoittuneen.

Kuolleiden joukossa oli paikallisten pelastusviranomaisten mukaan kymmenen miestä ja yhdeksän naista, jotka olivat 18–70-vuotiaita, kertoi Washington Postin Tokion toimituksen päällikkö Anna Fifield Twitterissä.

Epäilty murtautui aamuyöllä keskukseen

Tsukui Yamayuri-en -vammaiskeskuksen henkilökunta hälytti poliisit paikalle noin puoli kolmelta aamulla Japanin aikaa, kun epäilty oli murtautunut sisään keskukseen. BBC:n mukaan asumis- ja toimintakeskuksessa oli veriteon aikaan kahdeksan henkilökunnan jäsentä sekä 149 vakituista asukasta.

Guardianin mukaan hälytys hyökkäyksestä tehtiin poliisiasemalle, joka sijaitsee noin vartin ajomatkan päässä vammaiskeskuksesta. Tästä syystä hyökkääjän on Guardianin mukaan täytynyt tehdä silmitön joukkopuukotus hyvin nopeasti tai sitten hän ehti puukottaa ihmisiä jonkin aikaa, ennen kuin henkilökunta sai hälytettyä virkavallan.

Joukkosurmat ovat Japanissa verrattain harvinaisia. Yhtenä syynä tähän on pidetty muun muassa maan tiukkaa aselakia. Kuolonuhrien suuri määrä nostaa Sagamiharan veriteon yhdeksi Japanin tuhoisimmista.

Sagamihara sijaitsee Kanagawan maakunnassa Tokion metropolialueen länsipuolella.

Yhdysvallat: Vastenmielistä ja järjetöntä

Yhdysvaltain Valkoinen talo on lähettänyt surunvalittelut Japaniin Sagamiharan joukkopuukotuksen johdosta.

Yhdysvallat esittää syvimmät osanottonsa hyökkäyksessä kuolleiden omaisille ja toivoo haavoittuneille nopeaa toipumista, Valkoinen talo sanoo lausunnossaan.

Lausunnossa todetaan, ettei hyökkäyksen kaltaiselle väkivallalle ole koskaan oikeutusta, mutta koska isku kohdistui vammaispalvelukeskukseen, on se entistä vastenmielisempi ja järjettömämpi.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta