Nyheter

Camilla Sandberg Karvonen: “Överallt i Finland råder det osäkerhet med jobben”

Camilla Sandberg Karvonen är sekreterare för Ekenäsnejdens serviceanställda nr 758, en del av Servicefacket PAM

Arbetsgivarnas försök att sänka arbetstagarnas löner och försämra deras arbetsförhållanden gäller alla branscher i Finland och inte bara Posten.För det varnar städare Camilla Sandberg Karvonen som är sekreterare för Ekenäsnejdens serviceanställda nr 758 som tillhör Servicefacket PAM.

Henrik Helenius

Arbetarbladet

 

–  Överallt i Finland råder det osäkerhet med jobben. Och det ska dras ner på allt. Lönerna ska sänkas samtidigt som arbetstakten blir allt hårdare.

 

Sandberg-Karvonen kan ge att ett exempel på dåliga löner i dagens Finland. Nämligen just hennes eget yrke, städarens.

 

– Sätt chefen och jobba på den lönen. Men en städare ska kunna leva på sin lön, säger hon bestämt.

 

Sandberg-Karvonen både bor och arbetar i Hangö. Hon är städare vid städfirman Lassila & Tikanoja i Hangö.

 

– På min arbetsplats i Hangö är vi tio arbetstagare men företaget finns över hela Finland, berättar hon.

Lassila & Tikanoja är en underleverantörsfirma som säljer tjänster.

 

– I Hangö jobbar vi för läkemedelsfabriken Orion-Fermion med cirka 150 anställda. Där tillverkar man läkemedelspulver för mediciner, säger Sandberg-Karvonen.

 

Hennes arbetsdag börjar kl. 6 och slutar kl. 14.

 

– Jobb finns nog inom städbranschen i Hangö. Men vill du ha ett heldagsjobb så är det svårare. Camilla Sandberg-Karvonen har visserligen själv en heldagstjänst och hon har utbildat sig till anstaltstädare vid Salon Seudun Aikuisopisto i Karis.

 

– Men jag tänker på dem som inte har heldagsjobb. Vi har många exempel på städare som arbetar två eller tre timmar här och två eller tre timmar där. Det betyder hoppjobb från den ena arbetsplatsen till den andra. Hon säger att tiden inom städbranschen dessutom blivit knappare.

 

– Det är mycket som ska hända på kort tid. Det jobb som förr skulle göra på två timmar ska nu bli utfört på en och en halv timme.

 

Visserligen har de moderna städmaskinerna gjort jobben lättare.

 

– Men man når inte överallt med maskinerna. En städmaskin som rymmer fyrtio liter tvättmedel kan till exempel inte gå över en golvtröskel.

 

– På vår arbetsplats handskas vi mycket med pulverdamm från läkemedel. Dem måste man vara försiktig med. Men vi har ett arbetarskydd som fungerar bra.

 

Sandberg-Karvonen anser att Lassila & Tikanoja är en bra arbetsgivare.

 

– Alla har vi bättre och sämre dagar. Emellanåt för vi hårda förhandlingar men stämningen på arbetsplatsen är någorlunda god.

 

Som sekreterare i sin fackvdelning får hon ofta frågor av medlemmarna.

 

– Då brukar jag ringa servicefacket PAM för att fråga om råd. Jag vill ha raka svar, fast det får man inte alltid. Orsaken vet jag inte.

 

I likhet med många av sina arbetskamrater väntar Camilla Sandberg-Karvonen på vad de kommande avtalsförhandlingarna ska föra med sig.

 

– Förr var det alltid Metallarbetarförbundet som var spelöppnare när avtalsförhandlingarna
inleddes. Nu får vi se vilket förbund det blir som ska dra upp riktlinjerna. Åtminstone städarna är en lågavlönad lönegrupp där det finns rum för löneförhöjningar.

 

– Dessutom är kvinnolönerna fortfarande lägre än männens. Det beror på att kvinnorna inte har lika bra utbildning som männen. Därför måste alla få samma utbildningsmöjligheter oberoende av kön.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE