Demariristeily27.-20.8.2016

Clinton ja Trump toisen supertiistain voittajat – Rubio heitti pyyhkeen kehään

Kuva: Lehtikuva-AFP
LKS 20160316 MIAMI, FL - MARCH 15: Republican presidential candidate U.S. Senator Marco Rubio (R-FL), flanked by his family, speaks at a primary night rally on March 15, 2016 in Miami, Florida. Rubio announced he was suspending his campaign after losing his home state to Republican rival Donald Trump. LEHTIKUVA / Angel Valentin / Getty Images / AFP
Senaattori Marco Rubio hävisi kotiosavaltionsa Floridan esivaaleissa Donald Trumpille ja ilmoitti tuloksen julkistamisen jälkeen luopuvansa republikaanien presidenttikilvasta.

Yhdysvalloissa senaattori Marco Rubio luopuu republikaanien presidenttikilvasta. Hän hävisi kotiosavaltionsa Floridan esivaaleissa Donald Trumpille.

Rubio kertoi päätöksestään esivaalien tuloksen julkistamisen jälkeen pitämässään puheessa.

Puheessaan Rubio sanoi, että on käynyt selväksi, ettei hän olisi tänä vuonna voittajapuolella Yhdysvaltain vaaleissa. Hän sanoi silti olevansa yhä optimistinen republikaanipuolueen mahdollisuuksien suhteen.

Rubio myös varoitti puheessaan pelkoihin ja ennakkoluuloihin vetoavasta kampanjoinnista, mitä pidettiin piikkinä Trumpin suuntaan. Rubion mukaan tällainen kampanjointi luo politiikkaa, joka ”jättää Amerikan rikkoutuneeseen tilaan, jossa ihmiset kirjaimellisesti vihaavat toisiaan”.

Trump voitti republikaanikisan Floridassa selvästi noin 45 prosentin kannatuksella.

Toiseksi yltänyt Rubio sai vain noin 27 prosenttia republikaanien äänistä.

Trump on korjannut voitot myös Illinoisissa ja Pohjois-Carolinassa.

Voiton kotiosavaltiossa katsottiin oikeuttavan republikaanien John Kasichin kampanjan jatkumisen.

Republikaanien ehdokkaista Ohiossa voitti osavaltion kuvernööri John Kasich.

Voiton kotiosavaltiossa katsottiin oikeuttavan Kasichin kampanjan jatkumisen, vaikka hänellä ei vielä olekaan tilillään muita osavaltiovoittoja.

Kasichin omassa leirissä ehdittiin jo julistaa, että voitto tarkoittaa, että kuvernöörin on mahdollista lyödä kandidaattikisassa Trump. Kasichin leiri kutsui Trumpia Ohion tuloksen julistamisen jälkeen ”loukkauskoneeksi”.

Clinton löi Sandersin kaikissa neljässä osavaltioissa, joiden voittajat on jo vahvistettu.

LKS 20160316 WEST PALM BEACH, FL - MARCH 15: Democratic presidential candidate former Secretary of State Hillary Clinton greets supporters during her primary night gathering on March 15, 2016 in West Palm Beach, Florida. Hillary Clinton defeated rival U.S. Sen Bernie Sanders in the Florida, Ohio and North Carolina primaries. LEHTIKUVA / Justin Sullivan / Getty Images / AFP

Demokraattien Hillary Clinton kampanjoi eilen illalla Floridassa.

Demokraattien kisassa Hillary Clinton voitti vastaehdokkaansa Bernie Sandersin Floridassa, Ohiossa, Illinoisissa ja Pohjois-Carolinassa.

Clinton sanoi Ohion tuloksen julistamisen jälkeen, että voitto vie hänet entistä lähemmäs ehdokkuutta Yhdysvaltain presidentinvaaleissa.

Esivaaleja ja vaalikokouksia käydään viidessä tärkeässä osavaltiossa eli Floridassa, Ohiossa, Illinoisissa, Missourissa ja Pohjois-Carolinassa. Missourin voittajia ei vielä ole pystytty julistamaan. Missourissa Sanders haastaa ennakkotietojen mukaan Clintonin tosissaan.

Yhdysvaltain esivaalien ”kolmannen supertiistain”
vahvistetut voittajat osavaltioittain:

Florida
Demokraatit: Hillary Clinton
Republikaanit: Donald Trump

Ohio
Demokraatit: Hillary Clinton
Republikaanit: John Kasich

Pohjois-Carolina
Demokraatit: Hillary Clinton
Republikaanit: Donald Trump

Illinois
Demokraatit: Hillary Clinton
Republikaani: Donald Trump

Missouri
Voittajat vahvistamatta

Obama uskoi tulevaisuuteen Trumpin kauhukuvien sijaan

Kuva: Getty Images/Alex Wong
LKS 20160728 PHILADELPHIA, PA - JULY 27: US Vice President nominee Tim Kaine delivers remarks on the third day of the Democratic National Convention at the Wells Fargo Center, July 27, 2016 in Philadelphia, Pennsylvania. Democratic presidential candidate Hillary Clinton received the number of votes needed to secure the party's nomination. An estimated 50,000 people are expected in Philadelphia, including hundreds of protesters and members of the media. The four-day Democratic National Convention kicked off July 25. LEHTIKUVA / Alex Wong / Getty Images / AFP
Demokraatit nimesivät viime yönä Suomen aikaa varapresidenttiehdokkaakseen Tim Kainen. Hillary Clintonin nimitys presidenttiehdokkaaksi tapahtuu puoluekokouksessa Suomen aikaa tänä yönä.

Kaksi puhetta, kaksi täysin erilaista kuvaa todellisuudesta. Kun miljardööri Donald Trump piti viime viikolla puheen republikaanien puoluekokouksessa, hän maalasi nyky-Yhdysvalloista synkän kuvan heikkona, rikollisuuden mädäntämänä maana, joka on menettänyt loistonsa. Trumpin kampanjan mottokin on, että Yhdysvalloista pitää jälleen rakentaa mahtava maa.

Kun presidentti Barack Obama puolestaan marssi tänään lavalle demokraattien puoluekokouksessa raikuvien aplodien saattelemana, hän teki selväksi, ettei pessimismi edistä Yhdysvaltojen asiaa. Obama luennoi siitä, miten Yhdysvallat on noussut vuonna 2008 alkaneesta synkästä lamasta, yritysten ja talouden kasvusta ja uusista työpaikoista. Obama sanoi, että Yhdysvallat on jo mahtava maa. Hän kertoi itse asiassa olevansa optimistisempi tulevaisuudesta kuin koskaan ennen.

Trumpin väitteeseen maan heikkoudesta hän vastasi, että Yhdysvaltojen armeija on mahtavin mitä maailma on ikinä nähnyt.

Obama ryöpytti pitkässä puheessaan Trumpia kirjavin sanankääntein. Hän kertoi seuranneensa huolestuneena republikaanien puoluekokousta, jossa Trumpilla oli tarjota Obaman mielestä vain vihaa, raivoa ja syytöksiä, mutta ei todellisia ratkaisuja asioihin.

– Se ei ole tuntemani Yhdysvallat, joka on rohkea, kunnollinen ja antelias, Obama sanoi.
Presidentti kuvaili Trumpia bisnesmiehenä, joka jättää jälkeensä oikeusjuttuja ja petetyksi itsensä tuntevia ihmisiä. Obama myös naurahti, ettei Trump varsinaisesti mikään faktojen tai suunnitelmien mies ole.

– Tämä vaalin asetelma ei ole tavallisesta päästä. Kyse on perustavanlaatuisesta valinnasta, millaisia olemme ihmisinä, Obama aloitti.

”Historian pätevin presidentti”

Obama sanoi, että Yhdysvaltain historiassa ei ollut yhtäkään miestä tai naista, joka olisi yhtä pätevä presidentiksi kuin demokraattien Hillary Clinton.

– En minä, ei Bill, ei kukaan. Anteeksi Bill, mutta näin se vain on, Obama vinkkasi yleisössä istuneelle maan entiselle presidentille Bill Clintonille, joka pyyhki kesken puheen kyyneliään.

Obaman mielestä valveutuneelle kansalaiselle pitäisi olla päivänselvä valinta äänestää Clintonia.

– Trump ei ole edes lähellä.

Obaman mielestä presidentinvaalien ehdokkaista vain Clinton ymmärtää, että Yhdysvallat on vahvempi, jos kaikki puhaltavat yhteen hiileen. Hän sanoi, että monimuotoisuus on aina ollut Yhdysvaltojen rikkaus, mutta Trump haluaa lietsoa vastakkainasettelua ja kääntää selkänsä muulle maailmalle.

– Clinton ymmärtää, että asiat eivät ole aina mustavalkoisia. Hän on taistellut tavallisten ihmisten puolesta koko elämänsä. Hänet tunnetaan, ja häntä arvostetaan ympäri maailman, Obama hehkutti

Obaman mielestä Trump ei edes edusta republikaanien perinteisiä näkemyksiä, vaan itseään. Hän yksin luulee pystyvänsä ratkomaan kaikki olettamansa ongelmat. Obama yritti selvästi puheellaan paitsi yhdistää demokraatit myös saada republikaaneja vielä miettimään kantaansa.

Puheen lopuksi Clinton asteli lavalle leveästi hymyillen. Hän ei mennyt mikin varteen, vaan halaili Obamaa ja vilkutti yleisölle. Clinton pääsee ääneen huomenna kokouksen päätöspäivänä.

Riku Roslund, Philadephia

 

 

 

SDP:n Heinäluoma yllättyi USA:n Demokraattien puolueohjelmasta: ”Sehän on hyvin sosialidemokraattinen”

Kuva: Lehtikuva
heinis1
SDP:n Eero Heinäluoma on seurannut USA:n presidentinvaaleja hyvin tiiviisti jo vuosia.

– Sehän on hyvin pohjoismaisen sosialidemokratian tuote. Bernie Sanders kulkee sanomalla, että hän on sosialisti. Semmoista ei voinut ajatella vielä viisi vuotta sitten, sanoo SDP:n kansanedustaja ja USA:n presidentivaalien seuraajakonkari Eero Heinäluoma Yleisradiolle viime yönä Philadelphiassa antamassaan haastattelussa.

Yhdysvaltain demokraattien puoluekokousta Philadelphiassa seuraava Heinäluoma arvioi USA:n syksyn presidentinvaalikampanjasta tulevan erittäin repivän.

Heinäluoma seuraa Yhdysvaltain demokraattien puoluekokousta kutsuvieraana.Hän on seurannut vaaleja aina 1980-luvun alusta saakka, kun alkoi Ronald Reaganin valtakausi.

Siitä lähtien Heinäluoma on Ylen mukaan seurannut kaikki presidentinvaalit tiiviisti, ja useimpien vaalien aikaan hän on ollut paikan päällä Yhdysvalloissa.

Heinäluoma oli myös demokraattien puoluekokouksessa 8 vuotta sitten, kun Barack Obama nimettiin presidenttiehdokkaaksi.

Hän arvioi haastattelussa demokraattien Hillary Clintonin voittavan, mutta rebuplikaanien Donald Trumpin saattavan yllättää.

 

Trump hurjana: ”Toivottavasti Venäjällä on hallussaan Hillary Clintonin kadonneet sähköpostit”

Kuva: Ilkka Yrjä
FullSizeRender(26)
Donald Trump esitti näkemyksensä ensin lehdistötilaisuudessa ja uudestaan alkuillasta Twitterissä (kuva).

Peli kuumenee ja käy rumaksi Yhdysvaltain presidentinvaalissa.

Republikaanien ehdokas miljardööri Donald Trump toivoo, että Venäjä kaivaisi esiin demokraattien ehdokkaaksi nimettävän Hillary Clintonin kadonneet sähköpostit. Siis oman maansa ulkoministeriön edustajan luottamukselliset viestit.

Keskiviikkona Floridassa pitämässäään lehdistötilaisuudessa Trump sanoi ensin, että hän toivoo kyseisten viestien päätyneen venäläisten käsiin ja samalla hän kehotti vierasta (=Venäjän) hallitusta julkaisemaan hallussaan olevan aineiston.

Trumpin mukaan on ilmeistä, että jos hakkerit ovat onnistuneet tunkeutumaan demokraattien servereille, heillä on ollut pääsy myös Clintonin henkilökohtaiselle palvelimelle.

– Silloin heillä on hänen 33 000 sähköpostiaan. Minä toivon, että heillä on ne.

On spekuloitu, että Venäjä olisi hakkeroinnin takana.

– Silloin heillä on todennäköisesti 33 000 hänen kadottamaansa ja deletoimaansa mailia, Trump jatkoi.

”Venäjä, jos kuntelet tätä, toivottavasti te siellä löydätte ne 33 000 kadonnutta sähköpostiviestiä.”

Trump suuntasi viestin myös suoraan Vladimir Putinin johtamalle Venäjälle.

– Venäjä, jos kuntelet tätä, toivottavasti te siellä löydätte ne 33 000 kadonnutta sähköpostiviestiä.

Myöhemmin Trump kirjoitti Twitterissä, että jos Venäjällä tai jollain muualla valtiolla tai henkilöllä on hallussaan Hillary Clintonin ”laittomasti deletoimat 33 000 sähköpostia”, ehkä heidän kannattaisi jakaa ne FBI:lle.

FBI on Yhdysvaltain liittovaltion keskusrikospoliisi, joka toimii oikeusministeriön alaisuudessa ja tutkii erityisen vakavia ja osavaltioiden rajat ylittäviä rikoksia.

Trump sanoo haluavansa saada Clintonin kohutut viestit julkaistuksi.

Tavalla tai toisella.

Michel Barnier vetää EU:n Brexit-neuvotteluja

Kuva: Lehtikuva-AFP
LKS 20160705 A European flag is flown in front of The Elizabeth Tower which houses the "Big Ben" bell in the Palace of Westminster, as thousands of protesters gather in Parliament Square as they take part in a March for Europe, through the centre of London on July 2, 2016, to protest against Britain's vote to leave the EU, which has plunged the government into political turmoil and left the country deeply polarised. Protesters from a variety of movements march from Park Lane to Parliament Square to show solidarity with those looking to create a more positive, inclusive kinder Britain in Europe. / AFP / Niklas HALLE'N - LEHTIKUVA / AFP

Euroopan unionin pääedustaja Britannian EU-eroa käsittelevissä neuvotteluissa on kokenut ranskalaispoliitikko ja entinen EU-komissaari Michel Barnier. EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker nimitti hänet tehtävään keskiviikkona.

– Olen hyvilläni, että ystäväni Michel Barnier otti vastaan tämän tärkeän ja haasteellisen tehtävän. Halusin tähän vaikeaan työhön kokeneen poliitikon, hän sanoi.

Britannian uusi pääministeri Theresa May on sanonut, että Britannia ei halua rynnätä Brexit-neuvotteluihin. Mayn mukaan Britannian tavoitteena on paras mahdollinen ratkaisu päästä EU:n sisämarkkinoille ja saman aikaan rajoittaa EU:sta tulevien siirtolaisten määrää.

EU:n mukaan myös sen tavoitteena ovat läheiset taloussuhteet Britannian kanssa, mutta unioni ei hyväksy vapaan liikkumisen rajoituksia.

Keskustelua aiheesta

Isis iski Syyrian kurdialueella lähellä Turkin rajaa

Kuva: Lehtikuva-AFP
LKS 20160727 Onlookers gather at the site of a bomb attack in Syria's northeastern city of Qamishli on July 27, 2016. A double bomb attack killed at least 14 people including civilians and left dozens wounded in a Kurdish-majority city in northeast Syria, the Syrian Observatory for Human Rights said. / AFP / DELIL SOULEIMAN - LEHTIKUVA / AFP
Itsemurhapommittaja räjäytti rekan Luoteis-Syyriassa sijaitsevassa Qamishlin kaupungissa.

Vähintään 44 ihmistä kuoli ja yli sata ihmistä loukkaantui tuhoisassa pommi-iskussa kurdienemmistöisessä Qamishlin kaupungissa Syyriassa. Isis on ilmoittautunut iskun tekijäksi. Kyse on tuhoisimmasta kaupunkiin tehdystä pommi-iskusta sitten sodan alkamisen.

Kurdiviranomaiset kertovat, että iskun teki itsemurhapommittaja, joka räjäytti itsensä rekan sisällä.

Pommi-iskua pidettiin aluksi kahtena eri pommi-iskuna, mutta toisessa räjähdyksessä olikin kyse läheisen polttoainetankin räjähdyksestä.

Kurdien ja Syyrian hallituksen yhteishallinnassa olevaan Qamishliin on tehty aikaisemminkin lukuisia pommi-iskuja. Kaupunki on osa kurdien autonomista hallintoa, jonka se on julistanut osaan Pohjois- ja Koillis-Syyriaa.

Kurdien joukot ovat olleet tärkeässä asemassa Isisin-vastaisessa taistelussa.