Ulkomaat

Corbynin Labour riuhtaisi selvän gallupkaulan Mayn konservatiiveihin – paine kasvaa Downing Street 10:ssa

Lehtikuva
Jeremy Corbyn on myötätuuleessa.
Lehtikuva
Jeremy Corbyn on myötätuuleessa.
Lehtikuva
Jeremy Corbyn on myötätuuleessa.

Oppositiossa oleva Jeremy Corbynin johtama Britannian työväenpuolue on repäissyt kahdeksan prosenttiyksikön eron pääministeri Theresa Mayn johtamiin konservatiiveihin tänään julkaistussa mielipidemittauksessa. Tulos lisää painetta Downing Street kympissä, pääministerin virka-asunnossa Lontoon Westminsterissä.

Labour saa mittauksessa 45 prosenttia, konservatiivit 37 ja liberaalidemokraatit 6 prosenttia.

Tulos on Labourin paras noteeraus sitten vuoden 2013.

Tällaisella erolla seuraavissa parlamenttivaaleissa valta vaihtuisi Britanniassa. Vielä marraskuun mittauksissa konservatiivit olivat edelleen edellä työväenpuoletta – huolimatta Mayn kabinetin kompuroinnista brexitin kanssa.

Muutos on merkittävä, kun muistetaan, että kuluvan vuoden keväällä konservatiiveilla oli iso, turvallisen tuntuinen gallupjohto Britanniassa.

Esimerkiksi Sunday Timesin YouGov-mielipidemittauksen 23. huhtikuuta mukaan konservatiivien kannatus oli 48 prosenttia, kun haastaja työväenpuolue oli mittauksen perusteella saamassa vain 25 prosenttia äänistä.

Kun Britanniassa äänestettiin ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa 8. kesäkuuta, tulos oli kuitenkin huomattavasti tasaisempi. Corbynin johtama työväenpuolue onnistui kuromaan konservatiivien etumatkaa vaalien lähestyessä.

Tällä tuloksella valta vaihtuisi Britanniassa.

Pääministeri Theresa May oli esittänyt vaalien ennenaikaistamista saadakseen vahvemman mandaatin brexit-neuvotteluihin.

Konservatiivit säilyttivät paikkansa suurimpana ryhmänä 42,4 prosentin kannatuksella. Työväenpuolue ylsi loppukirillään 40 prosenttiin. Labour lisäsi ääniosuuttaan enemmän (+9,6 prosenttyksikköä) kuin Mayn konservatiivit (+5,5 pros.yks.). Konservatiivit menettivät enemmistönsä parlamentin alahuoneessa, vaikka pysyivätkin suurimpana puolueena.

Vaalien jälkeen May jatkoi pääministerinä konservatiivien vähemmistöhallituksessa, joka nojaa pohjoisirlantilaisen Demokraattisen unionistipuolueen (DUP) tukeen.

Konservatiiveille alkuvuoden turvallisen tuntuinen gallupjohto on enää muisto vain. Puoluejohtaja-pääministerille se on muuttunut kamppailuksi oman aseman säilyttämisestä tilanteessa, jossa tyytymättömyys kasvaa päivä päivältä Mayn oman puolueen sisällä.

Ensimmäisessä kappaleessa prosentti korjattu prosenttiyksiköksi klo 17.27.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 43 Demokraatti
UUSI DEMOKRAATTI - Poliittinen aikakauslehti
SÄIDEN ARMOILLA - Politiikan tuulet nostavat SDP:tä
MACRON JUPITER - Ranskan Kennedy
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat