Internationellt

Coronakrisen drabbar barn i konfliktområden

Foto: Pixabay
På flera håll har stridande parter utnyttjat coronakrisen för att uppnå sina mål. Ofta är det barnen som drabbas hårdast. (Arkvibild)

Den pågående pandemin slår hårt mot barn i konfliktzoner, och i synnerhet flickor löper en större risk att utsättas för olika former av våld och övergrepp. Det uppger experter.

IPS

Arbetarbladet

 

– Effekterna kan bli svåra för tonårsflickor, i form av för tidiga graviditeter och påtvingade äktenskap, säger Shannon Kowalski vid Internationella koalitionen för kvinnohälsa (IWHC) till IPS.

 

Även Henrietta Fore, ordförande för FN:s barnfond Unicef, säger att coronakrisen har förvärrat situationen för särskilt utsatta grupper som kvinnor och barn. Hon menar att barn som lever i konfliktzoner i samband med pandemin utsätts för ännu större risker att drabbas av våld, övergrepp, barnäktenskap – men också att rekryteras av väpnade grupper.

 

Flera experter menar att våldet ökat i många delar av världen under den pågående krisen.

 

Sam Jones vid organisationen Acled, som samlar in data om våldsamma konflikter i världen, säger till IPS att stridande grupper i vissa fall har utnyttjat pandemin för att försöka uppnå sina mål.

 

I värsta fall har både väpnade grupper och statliga aktörer utnyttjat situationen för att gå på offensiven och riktat in sig på civila måltavlor”

 

Henrietta Fore påpekar att i de fall stridande parter försöker utnyttja krisen är det ofta barnen som drabbas hårdast.

 

Enligt Sam Jones har konflikter i vissa områden i länder som Libyen, Jemen, Indien, Mali och Uganda utökats sedan coronakrisen inleddes. I alla länder handlar det om redan pågående konflikter som har förvärrats, förutom i Uganda där våldet varit kopplat till statliga restriktioner i samband med krisen.

 

I Mali har Acled dokumenterat att minst 300 civila dödats under årets tre första månader, vilket är en snabbt ökande siffra. Sam Jones säger att det kan handla om att våldet bara har fortsatt, trots pandemin.

 

– Men i värsta fall har både väpnade grupper och statliga aktörer utnyttjat situationen för att gå på offensiven och riktat in sig på civila måltavlor, säger han.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mer om ämnet

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE