Nyheter

Coronakrisen och solidaritet i centrum på historisk första maj

Med anledning av coronaviruset ordnades inga torgfester på första maj i år. Flera tal hölls ändå traditionsenligt, med klassiskt budskap. (Arkivbild)

Omständigheterna och medlen var nya  men budskapet i grunden detsamma. Årets första maj-tal cirkulerade långt kring coronakrisen men också kring vikten av solidaritet, både för att klara krisen och bygga samhället. 

ABL

 

Socialdemokraternas partiledare Antti Rinne höll sitt första maj-tal under partiets direktsändning från Helsingfors. Redan i inledningen av talet, som gick på två språk, riktade Rinne ett stort tack till vårdpersonalen och de som just nu står i främsta linjen i kampen mot coronaviruset.

 

– Utan er och er outtröttliga kamp skulle vi inte kunna förbereda oss på att gradvis öppna upp Finland igen.

 

Han tackade även butikspersonal, anställda inom utbildningen, myndigheterna och alla andra som gjort en insats för att hålla igång samhället även i kristid.

 

– Denna valborg och arbetets dag tillhör i synnerhet er!

 

 

Målet oförändrat

 

Rinne berömde även regeringen, med statsminister Sanna Marin i spetsen, för det arbete de stått för både under och innan coronakrisen. Marin deltog själv i sändningen med en tidigare inspelad hälsning, då regeringens arbete fortsätter den röda dagen till trots.

 

– Mitt i krisen är det viktigt att också se till framtiden. Vi bär ett stort ansvar. Vårt mål att bygga ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart samhälle har inte ändrats. Vi bygger samhället för kommande generationer, för våra barn och deras barn, var budskapet från statsministern. 

 

Hon uttryckte också förståelse för att krisen drabbar många finländare hårt, på olika sätt.

 

– Det är mänskligt och förståeligt. Vi är bara människor. Men det finns också mycket styrka i människor. Krisen har lyft fram finländarnas vilja att hjälpa och vår förmåga att samarbeta i svåra stunder, påminde Marin. 

 

Statsminister Sanna Marin deltog i SDP:s sändning med en hälsning. (Arkivbild)

 

Rinne konstaterade ändå att finländarnas styrka i svåra tider alltid har varit att se framåt och vidta åtgärder. Detsamma gäller kampen mot den globala uppvärmningen: han betonade att SDP:s viktigaste utgångspunkt fortfarande är att följa de uppsatta målen i FN:s agenda för hållbar utveckling.

 

Rinne varnade även för falska profeter och desinformation. Han uppmanade till kamp mot fenomenet genom att utmana de som sprider falsk information med rättvisa och genom att hjälpa de människor som påverkas av omställningen till ett koldioxidneutralt samhälle.

 

– När vi tids nog kan utropa oss till segrare i kampen mot pandemin är det dags att med samma beslutsamhet och kraft ta kampen mot klimatförändringarna. Även denna kamp måste verkligen vinnas.

 

Krisen synliggör strukturer

 

Fackcentralen FFC:s ordförande Jarkko Eloranta betonade i sitt tal, under FFC:s eget firande tidigare på dagen,  att arbetet med att återuppbygga ekonomin efter coronakrisen måste vara ett gemensamt projekt, baserat på solidaritet och rättvisa.

 

Man kan inte be löntagarna skynda till hjälp bara när det handlar om att rädda konkurrenskraften eller när det behövs flexibilitet som gynnar företagen, sade Eloranta.

 

– Avtalssamhället ska verka för alla parter, och den här förmågan ställs nu verkligen på prov när vi lösgör oss från coronakrisen. Nu skuldsätts den offentliga ekonomin när staten räddar företag och tar hand om människornas hälsa och utkomst.

 

Jarkko Eloranta första maj-talar i Hagnäs år 2018. I år hölls talet digitatl. (Foto: Nora Vilva)

Se FFC:s sändning och Elorantas tal i efterhand här. 

 

Enligt Eloranta har undantagstillståndet som beror på coronakrisen även synliggjort de dolda strukturerna i arbetslivet. Det är det lågavlönade yrkesfolket i servicebranscherna inom såväl den offentliga som privata sektorn som håller i gång samhället, sade Eloranta.

 

– De har fått uppskattning, men får de i något skede också annat än verbal erkänsla. Hur skulle det vara med full arbetstid och en lön som det går att leva på. Det borde inte vara orimligt eller för mycket begärt.

 

Välfärd ger bättre förutsättningar

 

Också Topi Lappalainen, ordförande för Helsingfors-föreningen Socialdemokratiskt Forum, valde att hålla sitt tal digitalt efter att den klassiska uppvaktningen vid det röda minnesmärket på Djurgården ställts in.

 

Lappalainen konstaterade att det i år har gått 102 år sedan inbördeskriget och hundra år sedan en annan pandemi drabbade Finland: spanska sjukan, som även krävde många röda fångars liv. Nu, då Finland står inför en ny pandemi, är både landet och läget helt annorlunda.

 

– Om vi som socialdemokrater blickar tillbaka på det århundrade som har gått så har vi åstadkommit mycket – framför allt om vi tänker på den senare delen av 1900-talet. Det välfärdssamhälle som har byggts gör det möjligt att tackla den här pandemin på ett helt annat sätt.

 

 

Lappalainen konstaterade att utmaningarna kommer vara svåra, men att Finland har goda förutsättningar för att klara dem.

 

– Vi är lyckligt lottade att vara i Finland och får se framåt med tillförsikt, så att regeringen under ledning av Sanna Marin kan tackla situationen enligt de bästa vetenskapliga råd som man kan få.

 

Solidaritet – inte girighet

 

FSD:s riksdagsledamot Johan Kvarnström talade som planerat från det röda minnesmärket i Dragsvik, också han per video. Han inledde som många andra med att rikta en varm hälsning till alla finländare – i synnerhet de som drabbats hårdast av coronakrisen.

 

– Jag vill skicka en styrkekram till de som måste gå hem och berätta för sin partner och sina barn att de mist jobbet. Jag vet av egen erfarenhet hur det kan kännas. Nu är det viktigt att ingen lämnas ensam, att känslor bekräftas och delas. Att vi stödjer varandra och visar solidaritet.

 

Han riktade även ett stort tack till alla som  följt rekommendationerna och bidragit till att hålla igång samhället.

 

– Ni är alla förebilder. Du är en förebild. Du är inte ensam. Vi tänker på varandra dessa tider, och ser vilka de verkliga vardagshjältarna är. De som borde uppskattas mer också konkret i löner och arbetsvillkor.

 

 

Kvarnström uttryckte också tacksamhet över att få bo i Finland och stolthet över hur långt landet har kommit.

 

– Sommaren 1918 dog människor i tusental här i Dragsviks fångläger. Just här var det inte bödlar med gevär som berövade dem livet. Här var det svält och sjukdomar som fick härja fritt då fångar trängdes ihop under helvetiska omständigheter.

 

– Men drygt 100 år senare är Finland ett EU-land som under statsminister Sanna Marins kunniga och lyhörda ledning tacklar en pandemi på ett resolut sätt som respekterar regelverket. Som inte tänjer på lagen. Som följer rättsstatsprinciperna.

 

Han konstaterade att regeringens åtgärder har ett starkt stöd i riksdagen och bland folket. Lärdomen av coronakrisen måste vara att regeringens värderingar och linje är rätt – och bör bestå.

 

– Vi ser nu tydligt hur ett stabilt välfärdssamhälle bäst garanterar trygghet och stöd då det verkligen gäller. Till och med den ekonomiska nyliberalism som skrikit att skatt är stöld hänvisar nu inte till marknadens osynliga hand utan kräver plötsligt att staten ska träda in.

 

– Girig individualism förslår inte. Vi behöver solidarisk gemenskap.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE