Nyheter

Coronaviruset i centrum då FSD diskuterade det politiska läget – “Vi lever en vecka i gången”

Lukas Lundin
Med anledning av myndigheternas rekommendationer hade styrelsemedlemmarna uppmanats delta på distans - så även Arbetarbladets observatör.

Styrelsen för Finlands svenska socialdemokrater (FSD) höll månadsmöte på fredagen – med anledning av de senaste rekommendationerna på distans. Coronaviruset var även det centrala samtalsämnet under den politiska diskussionen.

ABL

 

Inledningen hölls denna gång av ordförande Anette Karlsson, då FSD:s riksdagsledamot Johan Kvarnström inte kunde delta. Karlsson konstaterade att coronaviruset är ämnet på allas läppar just nu och att oron och rädslan är utbredd. Trots det uppmanade hon till lugn och betonade vikten av att följa med situationen och myndigheternas besked.

 

– Vi lever en vecka i gången och så anpassar vi oss efter det.

 

Enligt Karlsson har regeringen med statsminister Sanna Marin i spetsen hanterat situationen väl. Hon fick medhåll av FSD:s fullmäktigeordförande Folke Sundman.

 

– Regeringen har skött frågan på ett utmärkt och ansvarsfullt sätt. Men som vanligt finns det tyvärr en massa populism också i den här diskussionen.

 

Styrelsemedlemmen Rebecca Åkers var inne på samma spår.

 

– Något som är väldigt oroväckande i debatten, i alla fall på sociala medier, är att tilliten till myndigheterna har försvagats.

 

För att råda bot på detta var styrelsen enig om att myndigheterna måste erbjuda tillräcklig information – också på svenska.

 

– Det är framför allt viktigt för att nå ut till äldre personer, konstaterade Karlsson.

 

Dessutom gäller det nu att ställa om till de förnyade politiska omständigheterna.

 

– Oberoende av hur själva epidemin utvecklar sig så kommer det helt klart ske förändringar både i den internationella och nationella ekonomin, konstaterade Sundman.

 

Detta försätter regeringen och politiken i en helt ny situation.

 

– Vi kommer ha ett helt annorlunda politiskt landskap under våren än vi utgick från ens i början av året.

 

Inga förhastade beslut

 

Även hotet mot samjouren vid Raseborgs sjukhus berördes under diskussionen. Anette Karlsson betonade att frågan är av yttersta vikt även för FSD, som tidigare i veckan uttalade sitt stöd för en fortsatt samjour. Styrelsen var enig om vikten av att lobba för sjukhuset både internt och i offentligheten.

 

Karlsson uppmärksammade även att SOTE-reformen står inför dörren och att det därmed inte finns något behov av snabba och ogenomtänkta beslut.

– Det är inte hållbart att nu göra förhastade beslut, i och med att vårdreformen i någon form kommer att vara förverkligad inom två år. Det har också varit vår budskap till HUS-styrelsen.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE