Internationellt

Coronaviruset kan få katastrofala följder i Jemen

Över hälften av Jemens sjukhus och vårdcentraler har förstörts sedan konflikten startade för fem år sedan. (Arkivbild: IPS)

Det krigsdrabbade och utfattiga Jemen har redan drabbats av det värsta utbrottet av difteri på 30 år och den största koleraepidemin i modern tid. Skulle coronaviruset få fäste kan följderna bli otänkbara, varnar biståndsarbetaren Abdul Mohammed i denna kommentar.

IPS

Arbetarbladet

 

I vartenda rum på al-Sabaeen-sjukhuset sitter svårt sjuka patienter på stolar eller på golvet. Kvinnor och flickor delar sängar och barn ligger tätt samman medan de får vård. Det här är vardag på detta sjukhus i huvudstaden Sanaa, som samtidigt är landets främsta. Och då har ännu inte coronaviruset hunnit få fäste i landet.

 

Med tanke på den förödelse som covid-19 just nu orsakar i fredstid i rika länder med väl utbyggd sjukvård finns det all anledning att oroa sig för Jemens framtid. Här har redan kolera, difteri och undernäring överbelastat det krigsdrabbade landets vårdsystem, och det går knappt att föreställa sig den förödelse coronaviruset riskerar att orsaka.

 

Viruset skulle kraftigt förvärra den redan rådande situationen i Jemen, där ingen går säker, men där också de mest sårbara drabbas allra hårdast.

 

Den sjukvårdskris världen nu upplever ger en inblick i den hela tiden förvärrade verklighet vi genomlevt i Jemen under de senaste fem åren. Det handlar om livshotande sjukdomar, en allt djupare ekonomisk kris och ständigt minskande valmöjligheter för föräldrar och vårdnadshavare.

 

Miljontals jemeniter lever nu i överbelastade läger, utan tillgång till rent vatten, näringsrik mat eller sjukvård. De åtgärder som genomförs i andra länder för att hindra spridningen av covid-19 skulle vara omöjliga att genomföra här.

 

“I Jemen har de stridande parterna sedan 2015 skadat eller förstört mer än hälften av landets sjukhus och vårdcentraler genom sina bomber och granater”

 

Folkhälsokriser får stora konsekvenser för hela samhällen, men också för individer. Jag tänker på bland annat den unge Ahmed från Ibb, vars pappa precis hade gått bort i kolera, vilket innebar att han därmed förvandlats till familjens huvudansvarige. ”Jag är inte redo för det här”, sade han desperat. Men utan förutsättningar tvingades han ändå axla ett enormt ansvar och hade inte tid att vare sig sörja eller känna efter. Och det är ett öde som drabbat så många jemeniter.

 

Det har nu gått fem år sedan en USA-stöttad och saudisk-ledd koalition gjorde att kriget i Jemen eskalerade. Landet har sedan dess stått försvarslöst mot difteri och kolera – gamla sjukdomar som de flesta samhällen kan hantera genom att erbjuda grundläggande tillgång till sjukvård, rent dricksvatten och nyttig mat.

 

Men i Jemen har de stridande parterna sedan 2015 skadat eller förstört mer än hälften av landets sjukhus och vårdcentraler genom sina bomber och granater. Kriget har även förstört infrastrukturen för vatten och sanitet i ett land där det redan innan rådde vattenbrist. I mer än två tredjedelar av Jemen är därför befolkningen i dag hänvisad till att dricka orenat vatten.

 

Det har i sin tur lett till svåra utbrott av difteri och kolera.

 

Situationen har skapat ett läge där patienter med allvarliga men behandlingsbara tillstånd inte kan erbjudas den vård de behöver. Tiotusentals människor har därför tvingats resa utomlands för att få den behandling de behöver.

 

“Coronavirusepidemin skulle innebära ett nytt kapitel i det lidande som redan slagit så hårt mot Jemens befolkning”

 

Samtidigt har den saudiledda koalitionen stängt ned den kommersiella flygtrafiken till och från Sanaa, vilket gjort att mängder av patienter avlidit i väntan på vård.

 

Miljontals jemeniter befinner sig på flykt. I flyktinglägren saknas dock ofta den mest grundläggande tillgången på sanitära anläggningar och sjukvård.

 

Och trots massiva biståndsinsatser så bara ökar behoven i takt med att konflikten fortsätter. Det behöver knappast påpekas att tanken på social distansering är rena fantasier i de överfulla lägren där mångas immunförsvar är nedsatt.

 

Enstaka fall av coronaviruset riskerar därför att leda till stora dödstal. Coronavirusepidemin skulle innebära ett nytt kapitel i det lidande som redan slagit så hårt mot Jemens befolkning.

 

Konflikten i Jemen måste få ett slut innan den skördar ännu fler liv. Hittills har dock de militära och politiska ledarna under de gångna fem åren visat sig oförmögna till ens små kompromisser till gagn för landet och dess befolkning.

 

Det internationella samfundet har samtidigt misslyckats i arbetet för att tvinga fram ett vapenstillestånd och den politiska lösning på konflikten som skulle vara livsavgörande för Jemens befolkning.

 

Nu när coronaviruset hotar behöver landet än mer humanitär hjälp för att kunna återuppbygga sjukvårdssystemet och hantera de sjukdomar som redan slår så hårt mot befolkningen – och för att förhindra en ny katastrof.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE