Politiikka

Demariedustaja pelasti pienpanimot puuttumalla ”älyttömään touhuun” – ministeriö reagoi välittömästi ja muutti lakiesitystä

Jari Soini
Eeva-Johanna Eloranta puuttui alkoholilakiin pienpanimoiden osalta tulleisiin erikoisuuksiin. Ministeriö myönsi lapsuksen ja korjaa lakiesitystä.
Jari Soini
Eeva-Johanna Eloranta puuttui alkoholilakiin pienpanimoiden osalta tulleisiin erikoisuuksiin. Ministeriö myönsi lapsuksen ja korjaa lakiesitystä.
Jari Soini
Eeva-Johanna Eloranta puuttui alkoholilakiin pienpanimoiden osalta tulleisiin erikoisuuksiin. Ministeriö myönsi lapsuksen ja korjaa lakiesitystä.

Alkoholilain uudistuessa osalle itsenäisiä ja pieniä panimoita tulisi tilaviinin ja sahdin myyntioikeuteen verrattava oikeus myydä omia käsityöläisoluita suoraan valmistuspaikalta. Pieni panimo määriteltäisiin siten, että sillä olisi enintään 500 000 litran alkoholijuomien tuotantomäärä.

Tällöin alle 500 000 litraa vuodessa alkoholijuomia valmistavat panimot saisivat myydä alle 12 prosenttisia oluitaan suoraan panimolta. Samalla jokainen ravintola ja pubi saisi myydä alle 5,5 prosenttisia tai 4,7 prosenttisia, riippuen miten alkoholilaissa säädetään, alkoholijuomia suoraan ravintolasta mukaan.

Kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) kiinnitti eilisessä tiedotteessaan ja Demokraatille antamissaan kommenteissa huomiota esityksen epäkohtaan, jossa samaan aikaan suurimmat pienpanimot ja kolme suurpanimoa, eivät edelleenkään saa myydä alle 5,5 prosenttisia (hallituksen esittämä prosenttiraja) juomia ilman, että perustavat elintarvikekioskin ja myyvät yli puolet liikevaihdosta makkaraa ja limppua.

– Aivan älytöntä touhua, Eloranta totesi ja vaati panimoiden eriarvoiseen kohteluun korjausta.

– Nyt ne kioskiluvat tarvitaan kuitenkin. Reiluuden nimissä suoramyyntioikeuden voisi antaa myös isoille pienpanimoille ja suurpanimoille samaan tapaan kuin se annetaan ravintoloillekin, Eloranta vaati.

Asiaa ihmetteli myös Pienpanimoliiton puheenjohtaja Mika Tuhkanen.

– On ikävää, että osa pienpanimoista on jäämässä ilman ulosmyyntioikeutta, Tuhkanen sanoi.

Ulosmyyntioikeutta ei saisi hänen arvionsa mukaan noin 5–10 suurta pienpanimoa. Hän totesi näiden joutuvan yhä huonompaan tilanteeseen, koska uuden lain myötä ravintolatkin saisivat myydä alkoholia ulos. 500 000 litran raja voisi estää panimoita myös kasvattamasta tuotantoaan ja investoimasta.

”Elorannan kysymys herätti minutkin.”

Sosiaali- ja terveysministeriössä on luettu Elorannan avaus ja nyt hallitusneuvos Ismo Tuominen kertoo Demokraatille, että kyseessä oli lakiin tullut lapsus.

– Elorannan kysymys herätti minutkin. Katsoin, että tämähän on totta, siellä on panimoita ihan oikeasti pudonnut ikään kuin väliin. Ei ole ollut tarkoitus, vaikka yli 500 000 litraa alkoholia valmistavat panimot eivät saa myydä jatkossakaan alle 12-prosenttisia tuotteita, että ne joutuisivat enää elintarvikekioskeja pitämään. Eiväthän Ihmiset tule panimoon ostamaan makaronia, Tuominen sanoo.

Nyt lakiesitystä onkin välittömästi muutettu sosiaali- ja terveysministeriössä niin, että kaikille alkoholijuomien valmistajille, niin pien- kuin suurpanimoille tulisi oikeus myydä sekä omatehtyjä että muita alle 5,5-prosenttisia juomia ilman elintarvikekioskin tai pubin perustamista.

Tällä hetkellä pääsääntö on, että alkoholinmyynti liittyy elintarvikemyyntiin. Valmistajien osalta tästä siis lakiesitykseen tehdyn korjauksen jälkeen luovuttaisiin.

Elintarvikekioskia ei tarvisisi perustaa jatkossa myöskään alle 500 000 litran alkoholin tuotantomäärän panimoille sitä varten, että ne voisivat myydä alle 12-prosenttisia oluitaan suoraan panimolta.

Pienpanimoliiton puheenjohtaja Mika Tuhkanen pitää hyvänä lakiin tulevaa muutosta siitä, että kaikki pienpanimot saisivat jatkossa myydä alle 5,5-prosenttisia tuotteita ilman elintarvikekioskin perustamista. 12-prosenttisten tuotteiden myyntiin hän ei sen sijaan toivoisi pienpanimoiden osalta lainkaan 500 000 litran tuotantorajaa.

Eeva-Johanna Eloranta kuuluu sosiaali- ja terveysvaliokuntaan. Hän kannattaa alkoholiprosentin pitämistä 4,7%:ssa.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat