Demariedustajat läksyttivät keskustaa keskittämisestä – ”Monilla matka lähimpään käräjäoikeuteen muodostuu kohtuuttoman pitkäksi”

Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
SDP:n kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelä muistutti pitkien välimatkojen olevan monille kynnys ryhtyä hakemaan oikeutta.
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
SDP:n kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelä muistutti pitkien välimatkojen olevan monille kynnys ryhtyä hakemaan oikeutta.
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
SDP:n kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelä muistutti pitkien välimatkojen olevan monille kynnys ryhtyä hakemaan oikeutta.

Eduskunta käsitteli tänään hallituksen esitystä tuomioistuinlaiksi. Esitys sai kiitosta yli puoluerajojen. SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppurainen kuvaili esityksen kokoavan hajallaan olevat säädökset yhtenäiseksi ja selkeäksi kokonaisuudeksi.

Samalla keskusteluun nousi hallituksen suunnitelmat supistaa käräjäoikeusverkostoa entisestään niin, että käräjäoikeuksia jäisi jäljelle kaksikymmentä. Moni oli huolissaan kansalaisten oikeusturvan toteutumisesta, kun käräjäoikeuksien määrän vähenemisen myötä paikkakunnilta lähtevät todennäköisesti myös muut lakipalvelut.

– Käräjäoikeuksien vähentäminen Lapissa johtaa siihen, että monilla kansalaisilla matka lähimpään käräjäoikeuteen muodostuu kohtuuttoman pitkäksi. Nyt kustannuksia sälytetään asiakkaiden maksettavaksi ja kynnys turvautua oikeuslaitoksen tarjoamaan oikeusturvaan entisestään nousee. Tällainen muutos lisää kansalaisten alueellista eriarvoisuutta ja heikentää oikeudenhoitoon liittyvien palveluiden saatavuutta, SDP:n kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelä sanoi.

– Ihmisten turvallisuudentunnetta ei lisätä sillä, että oikeuslaitoksen ja poliisin, kelan ja verotoimiston palvelut pakenevat. Valtio ei voi vetäytyä pois kansalaisten ulottuvilta, sanoi puolestaan kansanedustaja Satu Taavitsainen (sd.).

Monilla kansalaisilla matka lähimpään käräjäoikeuteen muodostuu kohtuuttoman pitkäksi.

Katseet keskustaan

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman ihmetteli, miten keskusta vielä viime kaudella puhui kriittiseen sävyyn ”ideologisesta keskittämisestä”, mutta tekee nyt itse samaa ja kutsuu sitä ”hajauttamiseksi”. Edustajakollega Pia Viitanen (sd.) yhtyi Lindtmanin kritiikkiin.

– Ei pelkästään hyväksytä keskittämistä, vaan hyväksytään se hymyssä suin. Se on minusta pöyristyttävää, ihmettelen tätä täyskäännöstä politiikassanne, Viitanen lateli.

– Ette te viime kaudella, kun syytitte hallitusta keskittämisestä, puhuneet ollenkaan, että se onkin edistystä, että vähennetään palvelupisteitä ja viedään palvelut kauemmas ihmisistä, hän jatkoi.

Lindtman hämmästeli myös oikeusministeri Jari Lindströmin (ps.) muuttuneita kantoja. Hän muistutti Lindströmin kansanedustajana kritisoineen hovi- ja hallintoikeusjärjestelyjä vuonna 2012 luonnehtimalla oikeusistuinten yhdistämisen olevan ”järkyttävä esimerkki asioiden huonosta valmistelusta ja poliittisesta pelistä, jota ei voida sallia”.

– Arvoisa ministeri Lindström, luuletteko, että kansanedustaja Lindström olisi nyt teidän kovin kriitikkonne täällä salissa, Lindtman kysyi.

Oikeusministeri Jari Lindström piti nykylinjauksia voittona, sillä työryhmä oli esittänyt käräjäoikeusverkostoon vielä rajumpaa karsintaa. Lindsrömin mukaan verkosto on pyritty rakentamaan niin oikeudenmukaisesti kuin mahdollista siten, että käräjäoikeudet ovat jatkossakin sopivien etäisyyksien päässä.

– En kiistä sitä, että osalla tulisi pitkiä matkoja, Lindström sanoi.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat