tyovaenkirjallisuuspaiva
kaisaniemi

Demariedustajat läksyttivät keskustaa keskittämisestä – ”Monilla matka lähimpään käräjäoikeuteen muodostuu kohtuuttoman pitkäksi”

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
SDP:n kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelä muistutti pitkien välimatkojen olevan monille kynnys ryhtyä hakemaan oikeutta.

Eduskunta käsitteli tänään hallituksen esitystä tuomioistuinlaiksi. Esitys sai kiitosta yli puoluerajojen. SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppurainen kuvaili esityksen kokoavan hajallaan olevat säädökset yhtenäiseksi ja selkeäksi kokonaisuudeksi.

Samalla keskusteluun nousi hallituksen suunnitelmat supistaa käräjäoikeusverkostoa entisestään niin, että käräjäoikeuksia jäisi jäljelle kaksikymmentä. Moni oli huolissaan kansalaisten oikeusturvan toteutumisesta, kun käräjäoikeuksien määrän vähenemisen myötä paikkakunnilta lähtevät todennäköisesti myös muut lakipalvelut.

– Käräjäoikeuksien vähentäminen Lapissa johtaa siihen, että monilla kansalaisilla matka lähimpään käräjäoikeuteen muodostuu kohtuuttoman pitkäksi. Nyt kustannuksia sälytetään asiakkaiden maksettavaksi ja kynnys turvautua oikeuslaitoksen tarjoamaan oikeusturvaan entisestään nousee. Tällainen muutos lisää kansalaisten alueellista eriarvoisuutta ja heikentää oikeudenhoitoon liittyvien palveluiden saatavuutta, SDP:n kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelä sanoi.

– Ihmisten turvallisuudentunnetta ei lisätä sillä, että oikeuslaitoksen ja poliisin, kelan ja verotoimiston palvelut pakenevat. Valtio ei voi vetäytyä pois kansalaisten ulottuvilta, sanoi puolestaan kansanedustaja Satu Taavitsainen (sd.).

Monilla kansalaisilla matka lähimpään käräjäoikeuteen muodostuu kohtuuttoman pitkäksi.

Katseet keskustaan

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman ihmetteli, miten keskusta vielä viime kaudella puhui kriittiseen sävyyn ”ideologisesta keskittämisestä”, mutta tekee nyt itse samaa ja kutsuu sitä ”hajauttamiseksi”. Edustajakollega Pia Viitanen (sd.) yhtyi Lindtmanin kritiikkiin.

– Ei pelkästään hyväksytä keskittämistä, vaan hyväksytään se hymyssä suin. Se on minusta pöyristyttävää, ihmettelen tätä täyskäännöstä politiikassanne, Viitanen lateli.

– Ette te viime kaudella, kun syytitte hallitusta keskittämisestä, puhuneet ollenkaan, että se onkin edistystä, että vähennetään palvelupisteitä ja viedään palvelut kauemmas ihmisistä, hän jatkoi.

Lindtman hämmästeli myös oikeusministeri Jari Lindströmin (ps.) muuttuneita kantoja. Hän muistutti Lindströmin kansanedustajana kritisoineen hovi- ja hallintoikeusjärjestelyjä vuonna 2012 luonnehtimalla oikeusistuinten yhdistämisen olevan ”järkyttävä esimerkki asioiden huonosta valmistelusta ja poliittisesta pelistä, jota ei voida sallia”.

– Arvoisa ministeri Lindström, luuletteko, että kansanedustaja Lindström olisi nyt teidän kovin kriitikkonne täällä salissa, Lindtman kysyi.

Oikeusministeri Jari Lindström piti nykylinjauksia voittona, sillä työryhmä oli esittänyt käräjäoikeusverkostoon vielä rajumpaa karsintaa. Lindsrömin mukaan verkosto on pyritty rakentamaan niin oikeudenmukaisesti kuin mahdollista siten, että käräjäoikeudet ovat jatkossakin sopivien etäisyyksien päässä.

– En kiistä sitä, että osalla tulisi pitkiä matkoja, Lindström sanoi.

Virolahdella ammuttiin lauantaina keski-ikäistä miestä – kaksi epäiltyä pidätetty

Kuva: SASU MAKINEN / LEHTIKUVA

Virolahden lauantaisesta väkivaltarikoksesta on saatu lisää tietoa. 55-vuotiasta miestä ammuttiin lauantaina iltapäivällä kello neljältä Virolahdella, Kaakkois-Suomen poliisi kertoo.

Poliisi otti reilut kaksi tuntia myöhemmin kiinni kaksi epäiltyä asunnosta Virolahdella. Toinen on 37-vuotias virolahtelaismies ja toinen 18-vuotias ulkopaikkakuntalainen mies.

Molemmat pidätettiin sunnuntaina. Poliisi etsi lauantaina illansuussa epäiltyjä usean partion voimin, ja mukana oli myös Rajavartiolaitoksen yksiköitä.

Ammutun vammat ovat vakavia, mutta hänen tilansa oli sunnuntaina iltapäivällä vakaa, sanoo poliisi. Hän on sairaalahoidossa. Miestä on päästy kuulemaan.

Rikosta tutkitaan tapon yrityksenä. Poliisi kertoo tutkinnan etenemisestä lisää maanantaina.

Keskustelua aiheesta

Viranomaiset vahvistavat: 7-vuotias pikkupoika kuoli Barcelonan iskussa

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO Pascal Guyot
Ihmiset ovat jättäneet kukkia Barcelonan terroristi-iskussa menehtyneiden muistoksi.

Barcelonan iskun jälkeen kadonneeksi ilmoitettu seitsemänvuotias pikkupoika on kuollut, kertovat Katalonian ensiapuviranomaiset.

Torstaina Espanjassa kuoli ainakin 14 ihmistä ja loukkaantui toistasataa, kun Barcelonassa ja Cambrilsissa ajettiin autolla väkijoukkoon.

Poika oli matkustanut äitinsä kanssa Barcelonaan sukulaisensa häihin.

Pojan isä saapui Barcelonaan Australiasta, kertoivat australialaismediat tänään.

Keskustelua aiheesta

Krp: Turun puukotusten pääepäiltyä on kuulusteltu tänään

Kuva: Kari Hulkko

Turun puukotusten pääepäiltyä on kuulusteltu tänään, kertoo keskusrikospoliisi Twitterissä. Tutkinnallisista syistä kuulustelun sisältöä ei vielä kommentoida.

Tutkinnanjohtaja Crista Granroth ei kommentoi sitä, kuinka paljon epäilty on puhunut tapahtumista.

Pääepäiltyä aiotaan esittää vangittavaksi huomenna puoleen päivään mennessä Varsinais-Suomen käräjäoikeudelle, KRP kertoo. Granrothin mukaan vielä ei ole tiedossa, milloin vangitsemisoikeudenkäynti pidetään.

Keskustelua aiheesta

”Eurooppa on hävitty” – Barcelonan päärabbi kehottaa kaupunkinsa juutalaisia muuttamaan Israeliin

Barcelonan päärabbi Meir Bar-Hen kehottaa kaupungin juutalaisia muuttamaan Israeliin. Hänen mielestään Espanjasta on tullut radikaalin islamin keskus.

Juutalaisen uutistoimisto JTA:n haastattelua siteeraa muun muassa The Independent.

Päärabbi on esittänyt kommenttinsa Espanjassa tällä viikolla tehtyjen terrori-iskujen jälkeen. Iskuissa kuoli 14 henkeä ja kymmeniä loukkaantui.

Päärabbi kertoo rohkaisseensa seurakuntalaisiaan ostamaan omaisuutta Israelista ja sanoneensa, etteivät he ole ikuisesti Espanjassa.

– Tämä paikka on hävitty.

Päärabbi katsoo radikaali-islamin kasvattaneen suosiotaan Euroopassa. Hänellä ei ole luottamusta Barcelonan turvallisuusviranomaisten toimintaan.

Toisenlaisiakin ääniä maassa on kuultu. Maan juutalaisia yhteisöjä edustava järjestä on todennut, että heillä on täysi luottamus maan turvallisuusviranomaisiin, jotka pystyvät estämään radikaalimuslimien iskut Espanjan kaupungeissa.

Keskustelua aiheesta

Niinistö teki kokeen Facebookissa: ”Keskustelu pysyi yllättävän asiallisena”

Kuva: LEHTIKUVA / LINDA MANNER
Presidentti Sauli Niinistö tapasi lehdistöä tänään Mäntyniemessä Helsingissä.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoi lehdistötapaamisessaan Helsingissä tehneensä eilen kokeen Facebookissa. Presidentin lausunto laitettiin Facebookiin. Myöhemmin presidentti kiitteli keskusteluketjua asiallisuudesta. Siihenkin tuli asiallisia puheenvuoroja pääosin.

Presidentin koe kosketti tietenkin Turun terroripuukotuksia ja sen aiheuttamaa keskustelua sosiaalisessa mediassa. Ilmeisesti hän oli pelännyt pahempaa.

Niinistö kehottikin kansalaisia tietylaiseen pyrkimykseen.

– Pitäisi ennemminkin pyrkiä ymmärtämään kuin tahallaan väärinymmärtämään, Niinistö opasti.

Sisäasiainministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg kehotti eilen kansalaisia seuraamaan toisiaan ja ilmoittamaan välittömästi poikkeavuuksista kansalaisille.

– Minusta on tärkeää, että kaikissa yhteisössä seurataan toinen toisia, vaikka ei tarvitse kavaltaa ja tehdä salapoliisityötä. Jos joku eristäytyy tai vaikuttaa poikkeavalta, on tärkeää havaita se, että vältytään uhreilta, Niinistö sanoi.

Presidentti Niinistö kiitteli viranomaisia hyvästä työstä.

– Poliisin ja muiden viranomaisten työ oli omiaan palauttamaan turvallisuudentunteen Turkuun ja Suomeen. Voimme luottaa viranomaisten toimintaan, Niinistö tähdensi.

– Kaikki turvapaikanhakijat eivät täytä turvapaikan ehtoja. Minulla on vakaa luottamus suomalaiseen oikeusjärjestykseen. Suomessa kansainvälisiä sopimuksia noudatetaan aivan eturivissä, Niinistö painotti.

– Olen keskustellut pakkopalautuksista poliisiylijohdon kanssa. Se on äärimmäisen vaikeaa ja vaativa tehtävä, Niinistö sanoi.-  Poliisin ja muiden viranomaisten työ oli omiaan palauttamaan turvallisuudentunteen Turkuun ja Suomeen. Voimme luottaa viranomaisten toimintaan, Niinistö korosti.