Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Demarinaiset koolla: Naisjärjestöjä tarvitaan – nyt jos koskaan

Arkkipiispa Kari Mäkinen vastaanotti sunnuntaina SDP:n Naisliiton vuoden 2016 Risto Rohkea –tunnustuspalkinnon. Palkinnon hänelle luovutti Demarinaisten puheenjohtaja, kansanedustaja Tytti Tuppurainen. Risto Rohkea on Sosialidemokraattisten Naisten arvokkain miehelle osoitettava tunnustus.

Demarinaiset katsovat tulevaisuuteen, mutta arvioivat samalla rohkeasti Naisliiton toimintaa, tavoitteita ja saavutuksia viikonvaihteessa työkokouksessaan Vantaalla.

Työkokous myös kommentoi tuoreeltaan puolueen keskusteluaineistoa sosialidemokratian periaatteista.

– On välttämätöntä, eritoten tässä ajassa, että tarkastelemme sitä, miten naiset ja heidän erityiskysymyksensä näkyvät puolueen arvomaailmassa ja politiikassa, toiminnanjohtaja Merja-Hannele Vuohelainen totesi avauspuheenvuorossaan.

Myös periaateohjelmatyöryhmän puheenjohtaja Juha Eskelinen piti tärkeänä sitä, että Naisliitto kertoo näkemyksensä, sillä tasa-arvokysymykset ovat nousseet uuteen arvoonsa.

– Lähes kaikki hallituksen toimet kohdistuvat ennen kaikkea naisiin, päivähoidosta palkkaratkaisuun, summasi Eskelinen.

Naisjärjestöjen roolia ja tärkeyttä puolustavat hänen mukaaansa myös tutkimustulokset, joissa on havaittu, että tasa-arvopolitiikassa saavutetaan hyviä tuloksia, jos naisjärjestöt, valtiolliset toimijat ja tutkijat toimivat yhteistyössä.

Yhteiskunnassa ja sen pinnan alla liikkuu ja kytee trendejä, jotka muuttavat myös naisten asemaa voimakkaasti.

Lisää aiheesta

– Kohtalomme ratkaisee se, miten pääsemme mukaan yhteiskunnan ilmiöihin ja miten olemme mukana niissä. Arvoista keskusteleminen ei johda pitkälle – meidän pitää olla mieluummin radikaaleja teoissa kuin sanoissa, Eskelinen korosti.

Meidän pitää olla mieluummin radikaaleja teoissa kuin sanoissa.

Demarinaiset ja arkkipiispa Kari Mäkinen ryhmäkuvassa Vantaalla.

Naisliiton puheenjohtaja kansanedustaja Tytti Tuppurainen haastoi pohtimaan toimintaa ja tavoitteita periaateohjelmaluonnoksen valossa.

– On hyödyllistä miettiä sitä, ovatko periaatteemme ja tavoitteemme muuttuneet, tarvitaanko naisliikettä ja mihin ja pakeneeko mahdollisesti tasa-arvo puolueessamme, Tuppurainen sanoi.

Hän myös muistutti, ettei tasa-arvo etene lineaarisesti vaan se on heiluri, jossa voidaan ottaa taka-askeleita.

– Ajatus siitä, että voimme ajaa kehitystä eteenpäin suoraviivaisesti, ei ole mahdollinen.

Tuppurainen kehotti kuitenkin miettimään vakavasti sitä, olemmeko pysyneet ajan tasalla, kun tasa-arvossa on otettu pahoja taka-askeleita.

– Naisliikettä tarvitaan ehdottomasti, nyt enemmän kuin aikoihin. Se on naisille mahdollisuus tulla mukaan vaikuttamaan ja yhteiskunnalliseen keskusteluun. Miehillä on näitä paikkoja luonnostaan enemmän ja helpommin kuin naisilla. Kaikkia mahdollisia reittejä tarvitaan, hän painotti.

Naisliiton kokous myös kehotti valppauteen siinä, että epätasa-arvo ei  nosta päätään ja tasa-arvo pysyy vahvasti agendalla.

Demarinaisten suuri huolenaihe on, miten demokratian ja naisten ja perheiden oikeudet kehittyvät, kun politiikka näkee naisen aseman “kotiäitiyhteiskunnan” kehityksen kautta.

Myös ay-liikkeeltä vaaditaan aitoja ja voimakkaampia tekoja palkkatasa-arvon sekä työn ja perheen yhteensovittamisen edistämiseksi.

Päivikki Kumpulainen

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE