Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

Demarinaiset varoittaa tuijottamasta pelkkiä numeroita: ”Hoivatyötä ei voi alistaa voitontavoittelulle”

lehtikuva / sari gustafsson

Demarinaiset muistuttaa, että hyvä ikäpolitiikka ottaa väestön vanhenemisen huomioon jokaisella toiminnan tasolla: vanhuus ei ole vain sosiaali- ja terveyskustannus.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

– Hyvän ikääntymisen ainekset muodostuvat osallisuudesta, vaikutusmahdollisuuksista, toimintakyvyn ja terveyden ylläpidosta ja edistämisestä sekä hyvästä ja turvallisesta elinympäristöstä, Demarinaiset painottaa kannanotossaan.

Yksityisen sektorin hoivapalveluista on tullut huolestuttavia uutisia viime aikoina. Demarinaiset on huolissaan siitä, kun kylmä voitontavoittelu on asetettu hoivapalveluiden laadun edelle. Pahimmiksi kärsijöiksi joutuvat hoitoa tarvitsevat vanhukset.

– On väärin, että oman kortensa hyvinvointiyhteiskunnan rakentamiseen kantaneet joutuvat elämänsä loppupuolella kärsimään lähes epäinhimillisissä olosuhteissa. Hoivatyötä ei voi alistaa voitontavoittelulle, Demarinaisten puheenjohtaja, kansanedustaja Tytti Tuppurainen korostaa.

”Itsenäinen ja arvokas elämä on ihmisoikeus koko elämänkaaren ajan.”

Hän vaatii, että rajun yksityistämisen ja voitontavoittelun sijaan ensi sijalle on laitettava ihminen – avuntarvitsija ja hoitohenkilökunta. Jo vuosien ajan on puhuttu riittämättömistä hoitohenkilökunnan resursseista hoiva-alalla.

– On välttämätöntä, että lakiin kirjataan hoitajamitoitus siten, että työvuorossa on seitsemän hoitajaa kymmentä avuntarvitsijaa kohden. Tällöin pystytään varmistamaan, että hoidettavat saavat tarvitsemaansa hoitoa ja hoitohenkilökunta ei uuvu.

Demarinaiset huomauttaa, että pelkkiä numeroita tuijottamalla ei hoidon laatu parane, vaan palvelut on räätälöitävä yksilön tarpeiden mukaisesti. Tällaisia palveluita ovat esimerkiksi ikäihmisten muistia ja liikuntakykyä ylläpitävä toiminta. Tärkeää on myös järjestää toimintaa, joka ennaltaehkäisee yksinäisyyttä ja syrjäytymistä.

– Esperi Caren kaltainen toiminta osoittaa, että tarvitsemme valtakunnallisen vanhusasiavaltuutetun viran. Itsenäinen ja arvokas elämä on ihmisoikeus koko elämänkaaren ajan, Tuppurainen vetoaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE