Politiikka

Demarinuoret haastaa kunnat: ”On järjetöntä heittää syömäkelpoista ruokaa roskiin”

Roope Permanto
Roope Permanto
Roope Permanto

Demarinuoret haluaa, että kunnat alkavat hyödyntää ruokahävikkiruokansa. Nuorisojärjestön mukaan esimerkiksi koulujen hävikkiruuan myyntiä kuntalaisille on kokeiltu monessa kunnassa hyvin tuloksin.

Hävikkiruuan jakajina voivat olla myös järjestöt, jotka voivat jakaa ruoan hyvään tarkoitukseen kaupoista saatavan hävikin lisäksi. Hävikkiruoka ei kuulu Demarinuorten mielestä roskiin.

— On järjetöntä heittää syömäkelpoista ruokaa roskiin. Tässä on kunnille näytön paikka, mutta myös mahdollisuus. Hävikkiruuan myynti pitää laajentaa kaikkiin kuntiin, ehdottaa Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi.

Demarinuoret muistuttaa, että ruokahävikin määrä on Suomessa kokonaisuudessaan noin 335—460 miljoonaa kiloa vuodessa. Koko ravitsemusalan, mukaan luettuna ravitsemuspalvelut, kauppa, teollisuus ja kotitaloudet, tuottamasta ruuasta noin 10—15% menee hävikkiin.

Pelkästään kotitalouksissa ruokaa heitetään roskiin 120-160 miljoonaa kiloa vuodessa.

— Nelihenkisen perheen ruokahävikki on keskimäärin sata kiloa vuodessa, joten jokainen meistä voi vaikuttaa ruokahävikkiin omalla toiminnallaan. Kuitenkin merkittävä osa ruokahävikistä syntyy julkisesti tuotetusta koulujen, päiväkotien ja sairaaloiden ruuasta. Ruokahävikin vähentäminen kunnissa on kestävää kehitystä parhaimmillaan.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat