Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Uutiset

Demarinuoret kokoontuu valitsemaan linjansa ja johtonsa – Pirkanmaalta kaksi ehdokasta

Tamperelaiset Jutta Vihonen ja Riku-Petteri Vainio tavoittelevat paikkaa Demarinuorten liittohallituksessa.

Demarinuorille valitaan johto ja poliittiset linjat tulevana viikonloppuna Seinäjoella. Johtopaikkoja tavoittelee kaksi pirkanmaalaista.

Demokraatti / Pirkanmaa

Nuorisoliiton puheenjohtajan nimi näyttää olevan selvillä jo ennen liittokokouksen päätöstä. Kaksi vuotta liittoa johtanut hyvinkääläinen Pinja Perholehto on ilmoittanut hakevansa jatkokautta, eikä haastajaehdokkaita ole toistaiseksi ilmaantunut.

Varapuheenjohtajapaikat puolestaan ovat herättäneet merkittävää kiinnostusta. Ehdokkuudestaan ensimmäisen tai toisen varapuheenjohtajan tehtävään ovat ilmoittaneet Lassi Hakonen Jyväskylästä, Emilia Kangaskolkka Liperistä, Miku Kuuskorpi Raisiosta ja Kimi Uosukainen Lahdesta. Jäsenyyttä liittohallituksessa tavoittelee lähes kaksikymmentä ehdokasta, heidän joukossaan tamperelaiset Riku-Petteri Vainio ja Jutta Vihonen.

Millaisilla ajatuksilla pirkanmaalaiset liittohallitusehdokkaat uskovat Demarinuorten voivan vastata tilanteeseen, jossa ilmastonmuutos, koronan jättämät jäljet ja viimeisimpänä Venäjän hyökkäys Ukrainaan luovat epävakautta ja poliittista painetta?

– Kun pakosti tulee asioita, jotka ovat hyvin polarisoivia, niin Demarinuorten täytyy pysyä kovana omien arvojensa kanssa. Demarinuorilla jokaisen ongelman ratkaisemisessa pitää muistaa kolme sanaa: vapaus, solidaarisuus ja tasa-arvo, toteaa Tampereen Demarinuorten puheenjohtajana toimiva Riku-Petteri Vainio.

Jutta Vihosen mielestä uusien yhteiskunnallisten avausten lisäksi tarvitaan realismia suhteessa talouteen.

– Avaukset yleisturvasta sekä ehkäisevästä terveydenhuollosta ovat hyviä, ja tällaisten ehdotusten tulee sisältää harkittuna myös, mistä se raha saadaan. Demarinuorilla voisi olla realistisesti mietitty varjobudjetti, joka auttaisi sekä perustelemaan muille kantojamme, mutta myös opettaisi jäsenistöä valtion budjettiriihessä päätettävästä kehyksestä, hän täsmentää.

Suomen ammattiin opiskelevien liitto – Sakki ry:n puheenjohtajana toiminut Vihonen kaipaa vahvempaa työntekijöiden aseman näkymistä työväenpuolueen nuorisoliiton politiikassa.

– Etenkin Suomessa olemme pitkään menneet hyvään suuntaan yksilön tasa-arvon paranemisessa esimerkiksi vähemmistöjen osalta, mutta valitettavasti työelämän tasa-arvo on pahasti vaiheessa, Vihonen tuo esille.

Riku-Petteri Vainio uskoo, että sosialidemokratian tulevaisuus näyttää kaikkiaan valoisalta.

– Sosialidemokraateilla on aina ollut kyky uudistaa ajattelumaailmaansa romuttamatta aatteellista kivijalkaansa, hän kokee.

Henkilövalintojen lisäksi liittokokous linjaa muun muassa Demarinuorten poliittisesta ohjelmasta, jota on kuluneen liittohallituskauden aikana uudistettu. Pirkanmaalaisehdokkaista Vainio näkee ulkopoliittiset kysymykset, kuten suhtautumisen EU-liittovaltioehdotukseen, merkittäviksi. Vihonen uskoo, että aiemminkin puhuttanut suhtautuminen kannabikseen ja sen käytön rangaistavuuteen puhuttaa jälleen.

– Itse olen dekriminalisoinnin kannalla, sillä se yksinkertaistaisi pienten määrien käytön ja hallussapidon rangaistavuuden, kun depenalisoimisessa uhka rangaistuksesta jää, vaikkei tavanomaisesti teoista rankaistaisi. Kannabikseen liittyvät ongelmat liittyvät yleensä juuri rangaistavuuteen eikä itse kannabiksen käyttöön.

Kuluneella kaudella Demarinuorten liittohallituksessa on toiminut kolme pirkanmaalaista; tamperelaiset Outi Mikkola ja Miina Vulli sekä sastamalalainen Leevi Karisalmi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE