Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Demarinuorilta avoin kirje SDP:n Kimmo Kiljuselle – “Retoriikka rakentuu harhaanjohtavien väitteiden varaan”

Lehtikuva

Demarinuoret ottaa kantaa käynnissä olevaan eläkekeskusteluun avoimella kirjeella SDP:n kansanedustaja Kimmo Kiljuselle. Yhteensä 23 demarikansanedustajaa jätti viime viikolla kirjallisen kysymyksen pienempien työeläkkeiden nostamisesta.

Demokraatti

Demokraatti

Kansanedustajat kertoivat haluavansa selvittää, milloin käynnistetään hallitusohjelmaan kirjattu kolmikantainen selvitys siitä, miten työeläkejärjestelmän kautta voitaisiin parantaa pienimpiä työeläkkeitä saavien asemaa.

Edustajat kertoivat asiasta tiedotteessa.

”Tavoitteena on löytää ne keinot, joilla voidaan nostaa alle 1 400 euron suuruisia työeläkkeitä nettomääräisesti 100 eurolla. Eläkkeiden nostaminen voitaisiin toteuttaa käyttämällä siihen pientä osaa eläkerahastojen tuotoista”, kirjallisen kysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja Kiljunen kommentoi tuolloin.

Demokraatti julkaisee Demarinuorten avoimen kirjeen kokonaisuudessaan:

“Tietoon perustuva päätöksenteko on ainoa kestävä tapa huoltaa etuusperusteista eläkejärjestelmää. Kansanedustaja Kimmo Kiljusen retoriikka rakentuu harhaanjohtavien väitteiden varaan, jotka asiantuntijat ovat kerta toisensa jälkeen kumonneet.

Suomalainen eläkejärjestelmä on rakentunut sen varaan, että sukupolvi toisensa jälkeen maksaa maksuja ja saa aikanaan niitä itselleen takaisin. On siksi päivänselvää, että eläkevarojen lisäksi on puhuttava myös eläkevastuista.

Lisää aiheesta

Ikääntyvän väestörakenteen ja pienenevien ikäluokkien vuoksi käsillä on tilanne, jossa eläkemenot ovat pysyvästi maksutuloja suuremmat. Kiljunen toteaa eläkerahastojen kasvaneen 240 miljardiin euroon, mutta jättää samalla mainitsematta, että kolikon toisella puolella vastuut ovat kasvaneet lähes nelinkertaisiksi.

Eläkerahastoissa ei ole ylimääräisiä varoja. Muun muassa Eläketurvakeskuksen tilaama tuore arvio eläkejärjestelmästämme toteaa selvästi, että pitkän aikavälin rahoituksellinen kestävyys kohtaa haasteita jo nyt, ilman niin sanottuun puoliväli-indeksiin palaamista.

Työeläkkeiden nostaminen nuorten kustannuksella ei ole oikeudenmukaista. Kun ylimääräistä rahaa ei ole, kurjistaisi indeksimuutos tavalla tai toisella nuorten eläkkeitä. Samalla suurimmat hyötyjät olisivat he, joille on karttunut eniten työeläkettä. Mikäli edustaja Kiljunen on tähän valmis, olisi rehellisyyden nimissä reilua sanoa se ääneen. Toisin kuin puoluejohto, hän ei ole perääntynyt lähtöasemistaan lainkaan.

Eläkeläisköyhyys on vakava asia, johon puuttumiseksi on etsittävä ratkaisuja muun muassa kansaneläkkeen ja verotuksen keinoin vaarantamatta eläkejärjestelmän kestävyyttä. Emme voi kuitenkaan tukea Kiljusen aloitetta, jonka sisältö ei nojaa faktoihin tai huomioi ollenkaan jälkeemme tulevia sukupolvia.

Vetoamme edustaja Kiljuseen, että päätöksentekijänä hän edistäisi faktoihin pohjautuvaa keskustelua. Tutkimukset osoittavat, että nuoret aikuiset eivät luota eläkejärjestelmään. Julkisuudessa harjoitettu eläkepopulismi horjuttaa tätä uskoa entisestään.”

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE