Politiikka

Demarinuorten Näkkäläjärvi purkaisi palkkasalaisuuden – ”Tasa-arvon edellytys”

Johan Kvarnström
Mikkel Näkkäläjärvi.
Johan Kvarnström
Mikkel Näkkäläjärvi.
Johan Kvarnström
Mikkel Näkkäläjärvi.

Suomessa lainsäädännön mukaan yksittäisen työntekijän palkkatiedot ja niiden osat eivät ole julkisia.

Demarinuorten puheenjohtajan Mikkel Näkkäläjärven mukaan tämä niin sanottu palkkasalaisuus estää osaltaan tasa-arvoisen palkkaamisen toteutumista ja on siksi purettava.

Nykylain mukaan luottamusmiehille on annettava kerran vuodessa tilasto ammattiryhmittäin eriteltynä, mutta tämä ei ole vielä hänen mielestään riittävä keino.

Näkkäläjäri uskoo, että palkkasalaisuuden purkaminen edistäisi myös paikallista sopimista.

– On hienoa, että ihmisten verotiedot ovat avoimia, jotta verojen asianmukaista maksamista voidaan edes jollain tasolla arvioida. Hyvinvointivaltio rahoitetaan verorahoilla ja sen takia olen iloinen veronmaksaja. Samalla herää kysymys, että miksi samanlaista avoimuutta ei sovelleta palkkojen osalta?, Demarinuorten puheenjohtaja kysyy.

– Palkkasalaisuus on välttämätöntä purkaa, jotta voimme aidosti puuttua muun muassa sukupuolten välisiin palkkaeroihin. Vaikka lain mukaan palkkauksessa ei saakaan syrjiä, on sukupuolten välillä olemassa siltikin selittämättömiä palkkaeroja.

Palkan suuruus ei saa perustua pärstäkertoimeen.

– Esimerkiksi ekonomeilla selittämätön palkkaero on yksityisellä sektorilla 11 prosenttia ja julkisella 4 prosenttia, ja Tekniikan akateemisten selvityksen mukaan noin viisi prosenttia. Tasa-arvo ei näytä toteutuvan sillä, että toivotaan parasta, Näkkäläjärvi jatkaa.

Hän vertaa tilannettamme Islantiin, jossa yli 25 henkilöä työllistävissä yrityksissä yritysten on todistettava, että eri sukupuolille maksetaan samaa palkkaa ja lain rikkominen aiheuttaa sakkomaksuja.

– Suomen on purettava palkkasalaisuus ja seurattava Islannin esimerkkiä. Palkan suuruus ei saa perustua pärstäkertoimeen, Näkkäläjärvi päättää tiedotteensa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 46 Demokraatti
NYT LOPPUI JUOMINEN - Aiemmin nuoret ryyppäsivät Islannin kansallispäivänäkin
PÄÄTOIMITTAJALTA - Kun idoli paljastuu petturiksi
ANTTI HEIKKINEN - Menestyskirjailijalla on monta rautaa tulessa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat