Demarinuorten puheenjohtaja Senaatintorilla: ”Kyllä se jotain kertoo, että ihmiset ovat nyt alttiita lähtemään kaduille”

Kuva: Johannes Ijäs
Mikkel Näkkäläjärvi (vasemmalla) ja Oskari Ollikainen lähettivät Sipilän hallitukselle viestiä.

Helsingin Senaatintorilla aktiivimallin vastaisessa kansanpaljoudessa paikalla banderolleineen olivat myös Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi ja kansalaisaktiivi Oskari Ollikainen.

Mielenilmauksen järjesti SAK.

– Kyllähän tässä on kansa lähtenyt liikenteeseen. 140 000 allekirjoitusta on kansalaisaloitteella. Tietysti on selvää, että hyvällä asialla ollaan. Kun mielenilmaus järjetään, totta kai demarit olemme tukemassa mielellämme, Näkkäläjärvi toteaa keskellä mielenilmausta.

– Toivon, että hallitus ottaisi vielä uudelleen asian mietintään ja ainakin sen, ettei tulisi enää uusia leikkauksia työttömyysturvaan, Näkkäläjärvi sanoo.

Ihmisten pauhatessa puhetta on välillä vaikeaa kuulla.

– Näyttää olevan aika mukavasti porukkaa liikenteessä ja hyvä tunnelma, Näkkäläjärvi sanoo.

– Varmaan monia ihmisiä harmittaa tämän yhden päivän ajan muutokset liikenteeseen, mutta toisaalta siksi tässä ollaan, ettei aktiivimalli aiheuttaisi tosi isolle joukolle työttömiä ihan joka päivä ongelmia ja leikkauksia entisestään muutoinkin pieniin tuloihin. Ehkä me tämän kestämme. Osoitetaan nyt solidaarisuutta niille ihmisille, jotka eivät ole tarpeeksi voineet olla vaikuttamassa päätöksiin.

”Eihän se demokratiassa niin mene, että äänestetään päättäjät ja sen jälkeen istutaan mukisematta neljä vuotta”

Näkkäläjärvi muistuttaa, että demokratiaan kuuluu myös se, että voi vaikuttaa myös vaalien välillä.

– Eihän se demokratiassa niin mene, että äänestetään neljäksi vuodeksi päättäjät ja sen jälkeen istutaan mukisematta neljä vuotta ja otetaan vastaan kaikki ne päätökset, joita tulee. Kyllä pitää pystyä välillä lähettämään viestiä ja tämä on yksi keino niiden joukossa.

Näkkäläjärvi on pannut merkille, että verrattuna viime vaalikauteen, Sipilän (kesk.) hallituksen aikana ihmisiä on ollut usein kadulla osoittamassa mieltään.

– Kyllä se jotain kertoo, että ihmiset ovat nyt alttiita lähtemään kaduille ja hyvä niin. Tämä on ollut myös osoitus siitä, että tämä ei ole pelkästään mikään työttömien mielenosoitus, vaan tänne on tullut paljon myös ihmisiä, jotka kokevat solidaarisuutta ja haluavat olla mukana tukemassa työttömiä.

”Kyllä minä uskon, että suomalaiset ovat solidaarista kansaa.”

Kansalaisaktiivi Oskari Ollikainen painottaa, että Suomi on sopimusyhteiskunta, mutta sopimuksista pitää pitää kiinni.

– Niin kuin tuossa Elorannan Jarkko (SAK:n puheenjohtaja) sanoi, niin kilpailukykysopimus oli raskas sopimus ja sopimuksista pitää pitää kiinni. Siinä sovittiin, että hallitus ei leikkaa enää tällä kaudella työttömyysturvasta ja silti kummasti nyt aktiivimalli on tullut käyttöön ja sehän on ennen kaikkea leikkaus työttömien etuuksiin.

Iltalehden Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan niukka enemmistö suomalaisista hyväksyy ammattiyhdistysliikkeen mielenilmaisun ja siihen liittyvän lakkoilun.

– Kyllä minä uskon, että suomalaiset ovat solidaarista kansaa. Me haluamme kuitenkin olla heikomman puolella ja pitää myös heikompiosaisista huolta, Ollikainen toteaa.

Hän toivoo, että Sipilän hallitus miettisi nyt uudemman kerran aktiivimallia ja purkaisi sen.

Rönnholm: ”Järjetön malli”.

Senaatintorilla oli mukana muiden joukossa myös SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm.

– Tosi paljon on porukkaa ja niin kuin Elorannan Jarkko tuossa hienosti summasi, ihmiset ovat heikomman puolella.

Mikä viestin uskot täältä lähtevän hallitukselle?

– Lähtee se viesti niin kuin Antti Rinne sanoi, että talous kasvaa, hyvä juttu, työllisyys paranee, hyvä juttu, mutta minkä takia pitää leikata ihmisiltä sellaisessa tilanteessa, johon he eivät itse pysty vaikuttamaan. Se on järjetön malli, tarvitaan parempia malleja niiden tavoitteiden saavuttamiseksi, mitä ollaan hakemassa. SAK:lla on oma hyvä mallinsa, jossa on hyviä piirteitä.

– Nyt pitäisi antaa kansalaisaloitteelle asiallinen käsittely eduskunnassa ja miettiä aidosti, mihin ollaan pyrkimässä ja mikä siihen vastaa eikä tehdä sellaisia, jotka ovat 140 000 ihmisen oikeudentuntoa vastaan rikkoneet, Rönnholm sanoo.

SAK oli kutsunut eri puolueiden poliitikkoja keskustelemaan ja puhumaan torille. Yksi puhujista oli SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne.

”Käsittämätöntä piittaamattomuutta ja ennen kaikkea halveksuntaa” – Ylioppilaskirjoitusten uhkaaminen suututti työnantajat

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Sivistystyönantajat reagoi voimakkaasti OAJ:n, Jytyn ja JHL:n iltayhdeksältä tehtyyn lakkoilmoitukseen, jossa liitot uhkaavat laajentaa työtaistelun 15:sta helsinkiläiseen yksityiskouluun. Koulujen joukossa on myös lukioita ja lakon ajakohta 12.-16. maaliskuuta osuu kevään ylioppilaskirjoitusten päälle. Sivitystyönantajat paheksuvat ajankohtaa vahvoin sanankääntein.

– Uudessa lakkoilmoituksessa palkansaajapuoli osoittaa käsittämätöntä piittaamattomuutta ylioppilaskirjoituksia kohtaan. Tämä on ennen kaikkea halveksuntaa opiskelijoita ja tietenkin myös opettajia kohtaan.

– Sivistystyönantajien hämmennystä korostaa se, että kyseessä on kuitenkin palkansaajien edustajien haluttomuus neuvotella työehtosopimuksista, työnantajat sanovat.

Katso lista lakkouhan alla olevista helsinkiläiskouluista täältä.

Opetusalan lakko uhkaa ylioppilaskirjoituksia useissa helsinkiläiskouluissa – listalla muun muassa Suomen ykköslukioihin kuuluva SYK

Kuva: Thinkstock

Yksityisen opetusalan ja ammatillisten aikuiskoulutuskeskusten henkilöstöä edustavat Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry, Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty ry ja Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL jättivät iltayhdeksältä lakkovaroituksen, joka koskee 15 helsinkiläistä yksityiskoulua ja lukiota. Jos sopuun ei päästä työt keskeytyvät 12.-16. maaliskuuta muun muassa Helsingin Suomalaisen yhteiskoulun peruskoulussa ja lukiossa, Töölön yhteiskoulun peruskoulussa, lukiossa ja aikuislukiossa sekä Kulosaaren yhteiskoulun peruskoulussa ja lukiossa.

Lukioiden kannalta lakko vaikeuttaisi 12. maaliskuuta järjestettävää äidinkielen ylioppilaskoetta sekä 14. ja 16. päivä maaliskuuta järjestettäviä ylioppilaskokeita.

Opetushenkilöstön ohella lakonuhka koskee oppilaitosten hallinto- ja tukipalveluhenkilöstöä. Sitä edustavien Jytyn ja JHL:n jäsenet ovat olleet ylityö- ja vuoronvaihtokiellossa 7.2. alkaen, ja myös nämä työtaistelutoimenpiteet jatkuvat toistaiseksi.

Lakossa mukana olevat toimipisteet:

Apollon yhteiskoulun kannatusyhdistys ry, Apollon yhteiskoulu; peruskoulu ja lukio
Englantilaisen koulun säätiö sr, Englantilainen koulu; peruskoulu ja lukio
Helsingin Uusi Yhteiskoulu Osakeyhtiö, Helsingin Uusi yhteiskoulu; peruskoulu ja lukio
Oy Helsingin Yhteiskoulu ja Reaalilukio, Herttoniemen yhteiskoulu; peruskoulu ja lukio
Kouluyhdistys Pestalozzi Schulverein Skolföreningen ry, Helsingin Saksalainen koulu; peruskoulu ja lukio
Kulosaaren yhteiskoulun osakeyhtiö, Kulosaaren yhteiskoulu; peruskoulu ja lukio
Lauttasaaren yhteiskoulun kannatusyhdistys ry, Lauttasaaren yhteiskoulu; peruskoulu ja lukio
Maanviljelyslyseon osakeyhtiö, Helsingin yhteislyseo; peruskoulu ja lukio
Munkkiniemen koulutussäätiö sr, Munkkiniemen yhteiskoulu; peruskoulu ja lukio
Oulunkylän yhteiskoulun kannatusyhdistys ry, Oulunkylän yhteiskoulu; peruskoulu ja lukio
Pohjois-Haagan Yhteiskoulu Oy, Pohjois-Haagan yhteiskoulu; peruskoulu ja lukio
Suomalaisen Yhteiskoulun Osakeyhtiö, Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu; peruskoulu ja lukio
Touko Voutilaisen koulusäätiö sr, Eiran Aikuislukio, peruskoulu ja lukio
Töölön Yhteiskoulu Oy, Töölön yhteiskoulu; peruskoulu, lukio ja aikuislukio
Viipurin Reaalikoulu Oy, Maunulan yhteiskoulu ja Helsingin matematiikkalukio; peruskoulu ja lukio

AVAINSANAT

Opetusalan lakko laajenee Helsingin yksityisiin kouluihin ja lukioihin – katso lista kouluista

Kuva: Lehtikuva

Yksityisen opetusalan ja ammatillisten aikuiskoulutuskeskusten henkilöstöä edustavat Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry, Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty ry ja Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ovat jättäneet iltayhdeksältä lakkovaroituksen.

Työt keskeytyvät 15 helsinkiläisessä yksityisessä yleissivistävässä oppilaitoksessa 12.–16. maaliskuuta, ellei sovitteluun edenneessä työriidassa sitä ennen saavuteta sopua.

Yksityinen opetusala ja ammatilliset aikuiskoulutuskeskukset ovat olleet sopimuksettomassa tilassa 1. helmikuuta alkaen. Työntekijäjärjestöt jättivät ensimmäisen lakkovaroituksen 18.2. Tämä työnseisaus koskee järjestöjen mukaan viittä Etelä-Suomen ammatillista oppilaitosta ja neljää ammatillista aikuiskoulutuskeskusta ja se toteutetaan 5.–9. maaliskuuta.

Alan työehtosopimusneuvottelut jumiutuivat näkemyseroihin palkankorotustasosta ja tekstikysymyksistä.

OAJ:n, JHL:n ja Jytyn mielestä Sivistystyönantajilla ei ole perusteita tarjota yksityisen opetusalan henkilöstölle selvästi pienempiä palkankorotuksia ja heikompia työehtoja, kuin mitä muiden oppilaitosten henkilöstölle ja muille palkansaajille on sovittu.

Työriitaa on soviteltu 21.2. lähtien sovittelija Jukka Ahtelan johdolla. Sovittelu jatkuu maanantaina 26.2.

Opetushenkilöstön ohella lakonuhka koskee oppilaitosten hallinto- ja tukipalveluhenkilöstöä. Sitä edustavien Jytyn ja JHL:n jäsenet ovat olleet ylityö- ja vuoronvaihtokiellossa 7.2. alkaen, ja myös nämä työtaistelutoimenpiteet jatkuvat toistaiseksi.

Lakossa mukana olevat toimipisteet:

Apollon yhteiskoulun kannatusyhdistys ry, Apollon yhteiskoulu; peruskoulu ja lukio
Englantilaisen koulun säätiö sr, Englantilainen koulu; peruskoulu ja lukio
Helsingin Uusi Yhteiskoulu Osakeyhtiö, Helsingin Uusi yhteiskoulu; peruskoulu ja lukio
Oy Helsingin Yhteiskoulu ja Reaalilukio, Herttoniemen yhteiskoulu; peruskoulu ja lukio
Kouluyhdistys Pestalozzi Schulverein Skolföreningen ry, Helsingin Saksalainen koulu; peruskoulu ja lukio
Kulosaaren yhteiskoulun osakeyhtiö, Kulosaaren yhteiskoulu; peruskoulu ja lukio
Lauttasaaren yhteiskoulun kannatusyhdistys ry, Lauttasaaren yhteiskoulu; peruskoulu ja lukio
Maanviljelyslyseon osakeyhtiö, Helsingin yhteislyseo; peruskoulu ja lukio
Munkkiniemen koulutussäätiö sr, Munkkiniemen yhteiskoulu; peruskoulu ja lukio
Oulunkylän yhteiskoulun kannatusyhdistys ry, Oulunkylän yhteiskoulu; peruskoulu ja lukio
Pohjois-Haagan Yhteiskoulu Oy, Pohjois-Haagan yhteiskoulu; peruskoulu ja lukio
Suomalaisen Yhteiskoulun Osakeyhtiö, Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu; peruskoulu ja lukio
Touko Voutilaisen koulusäätiö sr, Eiran Aikuislukio, peruskoulu ja lukio
Töölön Yhteiskoulu Oy, Töölön yhteiskoulu; peruskoulu, lukio ja aikuislukio
Viipurin Reaalikoulu Oy, Maunulan yhteiskoulu ja Helsingin matematiikkalukio; peruskoulu ja lukio

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Lakot uhkaavat päiväkoteja ja jäänmurtajia – ”Kun työtaistelu uhkaa, tilanne on aina vaikea”

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Valtakunnansovittelija Minna Helle.

Työriitojen sovittelurintamalla on ruuhkaa. Valtakunnansovittelija Minna Helteen mukaan meneillään on erittäin kiireinen vaihe, sillä sovittelijan toimistoa työllistää parhaillaan kuusi työriitaa. Lähiviikoille on annettu useita lakkovaroituksia, jotka koskevat niin yksityisiä päiväkoteja, kiinteistönhuoltoa kuin jäänmurtajia.

– Kun työtaistelu uhkaa, tilanne on aina vaikea, Helle sanoo. Hän ei lähde arvioimaan, millä alalla neuvottelut ovat pahiten solmussa.

Miltei kaikissa kiistoissa on kyse sekä palkoista että muista työehtoihin liittyvistä asioista.

Yksityisiä päiväkoteja uhkaava lakko alkaisi 7. maaliskuuta ja kestäisi kaksi päivää. Alan työriidan sovittelu jatkuu tiistaina.
Sunnuntaina sopua etsittiin yliopistoja sekä jäänmurtajia ja monitoimimurtajia koskeviin työriitoihin. Laivanpäällystöliitto on ilmoittanut kansipäällystön lakosta, joka alkaisi niin ikään 7. maaliskuuta.

Murtajia operoiva Arctia on työntekijäpuolen mukaan esittänyt laajoja heikennyksiä työehtoihin. Kokonaisheikennys ansioihin olisi liiton mukaan kymmeniä prosentteja. Arctian mukaan kansipäällystön palkat ja työehdot ovat huomattavasti paremmat kuin muualla suomalaisella merenkulkualalla.

Yliopistojen työriitaa ratkotaan sovittelija Janne Metsämäen johdolla. Työntekijäpuoli aikoo järjestää työnseisauksen keskiviikkona Helsingin yliopistossa, ellei sopua synny ennen sitä.

Viikonlopputyö hiertää yhä pankkialalla

Maanantaina jatkuu kiinteistöpalvelualan, yksityisen opetusalan ja rahoitusalan työriitojen sovittelu. Pankkialan neuvotteluissa on ollut useamman viikon tauko sen jälkeen kun osapuolet hylkäsivät Helteen tarjoaman sovintoesityksen.

– Kyse on yhä samasta asiasta eli viikonlopputyön teettämisestä, Helle sanoo.

Kiinteistöpalvelualalla ammattiliitto PAM on ilmoittanut useista työnseisauksista, joista ensimmäiset alkaisivat torstaina. Lakot koskisivat muun muassa siivoojia ja talonmiehiä.

– Sovittelussa on edistytty, mutta auki on yhä useita asioita sekä palkkojen että tekstien osalta.

STT–ANNU MARJANEN

Keskustelua aiheesta

Ravintola- ja vapaa-ajanpalvelut ja PAM sopuun työehdoista

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander

Matkailu- ja ravintola-ala ja PAM ovat päässeet sopuun ravintola- ja vapaa-ajanpalvelujen työehtoneuvotteluissa. Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa ry:n mukaan neuvottelutulos vaatii vielä osapuolten hallintojen hyväksymisen. Sopimuksen sisällöstä tiedotetaan tarkemmin vasta sen jälkeen.

– Takana on pitkä neuvottelurupeama, joten olemme luonnollisesti tyytyväisiä tuloksen saavuttamiseen. Neuvottelut käytiin pitkästä aikaa liittokohtaisina.

– Ne olivat vaikeat, koska molemmilla sopijapuolilla oli vuosien aikana kertyneitä tavoitteita. Tästä vaikeudesta huolimatta neuvottelut käytiin rakentavassa hengessä, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi toteaa.

Keskustelua aiheesta