Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Demarit ärähtivät hallitukselle: ”Tehän lopetatte kohtuuhintaisen asuntotuotannon kokonaan”

Kari Hulkko
Riitta Myllerin mukaan hallituksen kehysbudjetti ja tulevan vuoden talousarvio eivät lupaa hyvää.

Eduskunnassa käytiin tänään kipakkaa keskustelua kohtuuhintaisesta asumisesta. Sen sytyttimenä on hallituksen esitys, jossa ehdotetaan muutettavaksi vuokra-asuntolainojen ja asumisoikeustalolainojen korkotuesta annettua lakia, aravarajoituslakia, asumisoikeusasunnoista annettua lakia sekä asunto-osakeyhtiötalolainojen korkotuesta annettua lakia.

Rane Aunimo

Esityksen tarkoituksena on edistää asumiskustannusten kohtuullisuuden toteutumista valtion tukemassa asuntokannassa.

SDP:n kansanedustajan Riitta Myllerin mukaan asuntopolitiikan pahin kompastuskivi on se, että siellä missä on tarve asuntoihin, kohtuuhintaista asumista ei ole tarjolla.

– Kyse on siitä, miten saamme kasvatettua erityisesti pääkaupunkiseudulla ja muualla kasvukeskuksissa asuntojen määrää. Hallituksen kehysbudjetti, enempää kuin tulevan vuoden talousarviokaan, ei lupaa hyvää. Valtion korkotukilainojen omavastuukorkoa nostetaan nykyisestä 1 prosentista 3,4 prosenttiin. Tällä on huomattavasti suurempi merkitys vuokrien määräytymisessä kuin nyt käsillä olevalla lakiesityksellä.

Krista Kiuru (sd.) kehottikin tutustumaan tarkemmin hallituksen esitykseen.

– Nimittäin tehän lopetatte kohtuuhintaisen asuntotuotannon kokonaan. Se on todella suuri arvovalintakysymys. Minusta edustaja Myller puhui ihan oikeasta asiasta.

Myös SDP:n Pia Viitasta huolestuttaa se, että juuri ne kohtuuhintaisen asuntotuotannon parannukset, mitä tehtiin viime kaudella, esimerkiksi valtion tuki, lakkautuvat ensi vuoden alusta.

– Siinä suhteessa, kun ollaan tuettu sitä, että ihmisille syntyisi kohtuuhintaisia koteja, niin tämä hallitus vie kaikki ne kannustimet, tukitoimet pois. Omavastuukorko nostetaan jälleen kerran sellaiselle tasolle, että kukaan ei rakenna näitä.

Asuntopolitiikastakin vastaava maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) puolustautui vastaamalla, että asuntorakentamisen lisääminen on hallituksen kärkihanke.

– Työllisyys- ja kilpailukykytavoitteiden osana on asuntorakentamista lisää. Miten? Kun täällä valitetaan, että nyt viedään edellytykset kohtuuhintaiselta asuntotuotannolta, niin valitettavasti olette väärässä. Ei viedä edellytyksiä. Kohtuuhintaiseen asuntorakentamiseen tarvitaan lisää toimijoita. Luovutaan siitä, että vain tietyt toimijat, tietyn nimiset toimijat, saavat rakentaa kohtuuhintaisia asuntoja. Siirrytään kohdekohtaiseen tarkasteluun. Saamme uusia toimijoita kohtuuhintaisen asuntorakentamisen piiriin.

Myller vastasi ministerille pitävänsä itsekin tärkeänä, että asuntopolitiikkaa yhdistetään myös siihen, että työllisyyttä kyetään lisäämään.

– Mutta on myös nähtävä, että asuntopolitiikka on myös itsenäinen osa politiikkaa. Silloin on kysymys siitä, mitä edellisen hallituksen asuntoministeri Pia Viitanen usein sanoi, ihmisten kodeista. Tästä syystä on kyllä hankala ymmärtää sitä, että tämä kymmenen vuoden välimalli voitaisiin toteuttaa jopa niin, että vuokra-asuntoina pysyminen olisi vielä lyhyempää kuin kymmenen vuotta, kun on kyse kuitenkin siitä, että ihmiset haluavat ja perheet haluavat rakentaa oman kotinsa jonnekin eikä olla sitten sen armoilla, mitä grynderit haluavat milloinkin rakentaa.

SDP:n Nasima Razmyar otti esille äskettäin taas vietetyn Asunnottomien yön.

– Meillä on Suomessa tuhansia asunnottomia. Meillä on myös perheitä, joiden tuloista kaksi kolmasosaa menee asumiseen. Siinä voi miettiä, mikä osa jää lasten harrastukseen, ruokaan ynnä muihin menoihin. Asuntojen rakentamisen ja kohtuuhintainen asumisen ei pitäisi olla yhden hallituksen tavoitteita, vaan hallituksesta toiseen meidän tärkeitä kärkitavoitteita.

Tiilikainen sanoi pitävänsä Razmyarin ajatuksesta.

– Tuo ajatus siitä, että tarve kohtuuhintaisesta asumisesta kulkee yli vaalikausien — se on juuri näin. Tässä on ollut monennäköistä asuntoministeriä vuosien varrella, ja kun itse aloitin, asuntojono oli erittäin pitkä ja pula suuri. En tiedä, missä ollaan, kun lopetan, mutta ei se ole yhdessä yössä syntynyt eikä yhdessä yössä ratkea, vaan kyllä tämä tarvitsee myös semmoista pitkäjänteisyyttä ja yhteistuumaisuutta.

Viitanen lupasi vielä oppositiostakin tukea niille toimille, joilla tosiasiassa saadaan lisää kohtuuhintaisia koteja.

– Minä toivon, että ministeri jaksaa sinnitellä ja vähän ehkä kapinoidakin omaa hallitusohjelmaansa vastaan. Te teitte jo yhden hyvän liikkeen eli peruitte nämä opiskelija- ja nuorisoasuntoihin kohdistuvat leikkaukset, ja jos tämä tietynlainen hallitusohjelman uudelleen katselu voisi auttaa, niin täältä varmasti tukea tulee sille, koska meillä on isojakin haasteita.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE