Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Demarivaikuttajat vaativat: “Suomen on edistettävä feminististä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa”

Kansanedustaja, Demarinaisten puheenjohtaja Tytti Tuppurainen.

Kansanedustaja, Demarinaisten puheenjohtaja Tytti Tuppurainen sekä Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi vaativat Helsingin Sanomien mielipidepalstalla julkaistussa kirjoituksessa Suomea tuomaan feminististä ajattelutapaa osaksi Suomen ja EU:n yhteistä ulkopolitiikkaa.

Kirjoituksessa myös kehotetaan voimakkaasti Suomea sijoittamaan itsensä Euroopan unionin ytimeen.

He painottavat, että kaikkea päätöksentekoa ohjaavat arvot ja asenteet, myös ulko- ja turvallisuuspolitiikassa.

– Sovinismi-sana on lähtöisin kansalliskiihkoilusta. Siinä tiivistyy sattuvasti vastakohta feministiselle ulko- ja turvallisuuspolitiikalle: feminismi vastustaa konservatiivista nationalistista ääriajattelua.

– Kansain­välisen oikeuden ja sopimusten kunnioittaminen sekä hädänalaisten auttaminen kuuluvat feminismiin. Sen tarpeellisuus ja ajankohtaisuus on kiistatonta.

Feministisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan sisältö lähtee kirjoittajien mukaan tasa-arvon vaikuttavasta vaikutuksesta. He korostavat, että yhteiskuntien on perustuttava ihmisoikeuksille ja tasa-arvolle.

Tasa-arvon ja vakauden yhteys on kiistaton.

Lisää aiheesta

Tuppurainen ja Näkkäläjärvi huomauttavat, että kulunut vuosi on kyseenalaistanut toisen maailmansodan jälkeisen näkemyksen tasa-arvoon ja ihmisoikeuksiin perustuvasta avoimesta yhteistyön maailmasta.

– Aika on myös opettanut, ettei ääriajattelua kukisteta myötäilemällä ja antamalla periksi.

– Tasa-arvon ja vakauden yhteys on kiistaton. Niiden välillä on myös syy-seuraussuhde: tasa-arvoisten yhteiskuntien talous perustuu kestävään kasvuun ja hyvinvointipolitiikkaan.

Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi.

Kirjoittajat korostavat, että Pohjoismaissa on vahva arvoperusta edistykselliselle ja analyyttiselle feministiselle ulko- ja turvallisuuspolitikalle, joka soveltaa kaikessa tasa-arvonäkökulmaa.

– Jotta sen vaikutusvaltaa voitaisiin lisätä, on sille saatava jalansijaa Euroopan unionin toiminnassa.

– Tässä Suomella on erityinen asema, sillä muut Pohjoismaat joko ovat EU:n ulkopuolella tai suhtautuvat penseästi yhteiseen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE