Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

Demokraatit syyttävät senaatin republikaanijohtajaa epärehellisen oikeudenkäynnin järjestämisestä Trumpille

LEHTIKUVA / AFP Mandel Ngan
Senaatin republikaanijohtaja Mitch McConnellia syytetään siitä, että hän pyrkii junailemaan oikeudenkäynnistä epärehellisen Trumpin hyväksi.

Yhdysvalloissa väittely presidentti Donald Trumpin virkarikosoikeudenkäynnin ympärillä on kiihtynyt jo ennen senaatin varsinaisen istunnon alkamista.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Syyttäjänä toimivan demokraattijohtaja Adam Schiffin mukaan senaatin republikaanijohtaja Mitch McConnell pyrkii junailemaan oikeudenkäynnistä epärehellisen Trumpin hyväksi.

– Tällaisella prosessilla saadaan peukaloitu oikeudenkäynti. Tällainen prosessi suunnitellaan, jos ei haluta, että Amerikan kansa saa todisteet nähtäväkseen. Tällaista prosessia käytetään, jos tavoitteena on työskennellä yhdessä presidentin kanssa, jotta presidentti voi jatkossakin estää kongressin työtä ja salata totuuden Amerikan kansalta, Schiff lausui toimittajille.

Illalla Suomen aikaa alkavassa senaatin istunnossa väitellään ja äänestetään oikeudenkäynnin säännöistä. Sääntöesityksen tehnyt McConnell suunnittelee antavansa osapuolille 24 tuntia aikaa alkulausuntoihin.

Presidentti Bill Clintonin vuoden 1999 virkarikosoikeudenkäynnissä alkulausunnoille sallittiin enemmän aikaa, kertoo CNN.

Republikaanit pyrkivät pikaiseen oikeudenkäyntiin.

Senaatin republikaanit ovat tehneet selväksi jo hyvissä ajoin ennen asian käsittelyn aloittamista, että heidän tavoitteenaan on nopea oikeudenkäynti ja Trumpin vapautus syytteistä.

Schiffin syytökset eivät ole erityisen radikaaleja, sillä McConnell on kertonut omin sanoin pyrkivänsä mahdollisimman nopeaan oikeudenkäyntiin ja olevansa presidentin puolella. Joulukuussa McConnell kertoi julkisesti, ettei aio olla puolueeton ja että aikoo koordinoida puolustuksen yhdessä Valkoisen talon kanssa.

Jos Trump tuomittaisiin syylliseksi senaatin virkarikosoikeudenkäynnissä, seuraisi presidentin viraltapano. Tätä lopputulosta pidetään kuitenkin äärimmäisen epätodennäköisenä, sillä senaatti on republikaanienemmistön hallussa.

Presidentin toteaminen syylliseksi vaatisi sitä, että tuomion puolesta äänestäisi senaatin määräenemmistö, eli vähintään 67 edustajaa sadasta. Senaatin paikoista republikaanien hallussa on 53 ja demokraateilla 45.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Politiikka
1.4.2020
”Loimaan kassalta” hätähuuto – Nyt tulee suora vastaus: ”Saattaa olla, että tässä yhteydessä puhkeaa vähän suurempikin kupla”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE