Demokraatin lukijaristeily 2018
Demokraatti Vappu 2018

”Demokratia ei riitä, kaikki otettava huomioon” – Haatainen haluaa laajentaa presidenttikilvan keskustelua, #metoo kuuluu vaaleihin

Kuva: Jari Soini
Tuula Haatainen pitämässä puhetta presidentinvaalikampanjansa avaustilaisuudessa Helsingissä maanantaina.

Tasa-arvo, konfliktien ennaltaehkäiseminen, laaja turvallisuuspolitiikka sekä tietysti feminismi ja kansainvälisyys. Oheisilla teemoilla SDP:n presidenttiehdokas Tuula Haatainen kertoi haastavansa muut ehdokkaat kohti tammikuuta kiristyvässä presidentinvaalikilvassa.

– Puolustuksesta huolehtimisen lisäksi olennaista turvallisuuspolitiikassa on se, millä ja miten pystymme estämään konflikteja ja sotien syntyä, Haatainen avasi laajemman turvallisuuspolitiikan käsitettä vaalikampanjansa avajaistilaisuudessa järjestetyssä paneelissa Helsingissä.

– Olemme nähneet konfliktialueilla, että kun rauhaa aletaan rakentamaan, on olennaista luoda yhteiskuntaan sellaiset edellytykset, että rauha kestää pidemmällä aikajänteellä. Taustalla ollut eriarvoistuminen on katkaistava.

Hän jatkoi saman koskevan myös ”omaa lintukotoamme” viitaten Suomeen.

– Emme me ole millään tavalla turvassa siltä, että mikäli eriarvoistuminen päästään kasvamaan yhteiskunnassa, se voi johtaa populistisiin liikkeisiin. Tien päässä voi olla myös väkivaltaisuutta, hän painotti.

Turvallisuuspolitiikkaa voidaan ajaa muillakin keinoin kuin puhumalla puolustusharjoituksista.

Haatainen kertoikin haluavansa saada iskostettua vaalikeskusteluun mukaan, että turvallisuutta voidaan ajaa muillakin keinoin kuin puhumalla puolustusharjoituksista ja liittoutumisesta. Samassa lauseessa hän kuitenkin totesi, ettei hän ole sinisilmäinen ja tietysti myös puolustuksesta on tärkeä huolehtia.

– Mutta pohjimmiltaan turvallisuus syntyy siitä, että eriarvoistumiselle ei anneta sijaa. Pitää rakentaa yhdessä yhteiskuntaa, joka perustuu kansalaisten tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden tunteeseen.

– Vaalikeskustelussa pitää pohtia myös, että mihin meidän pitää keskittyä, jotta aseisiin  ei tarvitse turvautua. Olen tätä yrittänyt jo tehdä. Mutta se on kaikunut vähän kuuroille korville, Haatainen totesi Demokraatille tilaisuuden jälkeen viitaten vaalipaneelien vetäjiin.

Hän toivoo, että jatkossa asia otettaisiin vakavammin.

– Tämä on ydinkysymys. Tästä ihmiset haluavat puhua.

Haatainen totesi Demokraatille lisäksi, että hänen mielestään presidentin rooliin kuuluisi osallistua esimerkiksi  #metoo-kampanjan herättämään seksuaalisesta häirinnästä käytävään keskusteluun. Kyse keskustelussa on Haataisen mukaan ennen kaikkea arvokeskustelusta ja mielipidevaikuttamisesta, jotka ovat vahvasti presidentin alueella.

– Tämä jos mikä on ollut aiheena tabu. Naisia ja tyttöjä häiritään kouluissa ja työelämässä. Nyt kun se on noussut esiin, se pitää tunnistaa rakenteellisena epätasa-arvoa edistävänä teemana, johon tulee puuttua.

Tasa-arvoiset yhteiskunnat ovat kestäviä yhteiskuntia.

Kampanja-avauksessa järjestetyn paneelin keskustelijat olivat Haataisen lisäksi presidentti Tarja Halonen ja kansanedustaja Jutta Urpilainen. Keskustelua johti puolestaan Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi.

Yhtenä keskustelun pääteemana toimi Haataisen kampanjan tavoin feministinen ulkopolitiikka.

Haatainen avasi käsitettä jälleen kärsivällisesti. Hän korosti, kuinka feministinen ulkopolitiikka on sitä, että kaikkia alistavia rakenteita tulee purkaa ja niitä vastaan pitää toimia.

– Tasa-arvoiset yhteiskunnat ovat kestäviä yhteiskuntia, joissa ei yleensä esiinny konflikteja. Demokratia ei riitä, tarvitaan myös yhteiskuntamallia, jossa kaikki otetaan huomioon.

Ennaltaehkäisy on avainroolissa.

Kaikki panelistit yhtyvätkin näkemykseen, jonka mukaan Suomen tulisi pyrkiä edistämään Ruotsin rinnalla feminististä politiikkaa. Konkreettisesti tällä tarkoitetaan, että Suomi ajaisi voimakkaasti vaatimusta tasa-arvosta esimerkiksi kansainvälisiin ohjelmiin. Ruotsissa asiassa ollaankin, kuinkas muuten, Suomea edellä. Länsinaapurin hallitus on ilmoittanut virallisesti ajavansa feminististä ulkopolitiikkaa.

– Toivon todella, että feministinen ulkopolitiikka on myöhemmin Pohjoismaisille sisarusvaltioille yhteistä, Halonen esitti.

Halonen ja Urpilainen yhtyivät myös Haataisen näkemyksiin laajennetusta turvallisuuspolitiikasta ja sen merkityksestä.

– Olen iloinen, että tästä puhutaan. Ihmiset kaipaavat keskustelua siitä, mitä tapahtuu rauhan aikana, Urpilainen totesi.

Halonen puolestaan muistutti, että esimerkiksi kansanmurhan voi tapahtua yhden yön aikana, mutta syyt siihen eivät koskaan muodostu yhdessä yössä.

– Ennaltaehkäisy on avainroolissa. Vaikka ennalta ehkäiseminen ja ongelmista puhuminen on vaikeaa, aina on kuitenkin vielä vaikeampaa ratkaista jotain kun se on jo tapahtunut.

Juttua on päivitetty klo 21:44 ja jutun kahta viimeistä väliotsikkoa on muokattu klo 22:19. 

Maan hallitukselta vaaditaan välittömiä toimenpiteitä – tutulla lintulajilla huolestuttava kannanromahdus

Kuva: Pertti Rasp
Punasotka on pulassa. Edessä koiras- ja takana naaraslintu.

Suomen lintuyhdistysten edustajat vaativat BirdLifen kevätkokouksen julkilausumassa Suomen hallitukselta välittömiä toimenpiteitä erittäin uhanalaisen punasotkan pelastamiseksi.

Punasotka on siirrettävä metsästyslaista luonnonsuojelulailla rauhoitetuksi lajiksi. Lisäksi tarvitaan huomattavaa lisäpanostusta Suomen tärkeimpien lintukosteikkojen hoitoon.

Luonnontieteellisen keskusmuseon, Luonnonvarakeskuksen ja BirdLifen toteuttamien vesilintuseurantojen mukaan punasotka on vähentynyt jopa kymmenesosaan 1990-luvun puolivälistä.

Punasotkan taantumisen syyt löytynevät ensisijaisesti elinympäristöjen heikkenemisestä. Kosteikkojen umpeenkasvu on heikentänyt punasotkan elinolosuhteita ja särkikalojen runsastuminen lisännyt ravintokilpailua. Naurulokkien katoaminen monilta lintuvesiltä lienee lisäksi heikentänyt punasotkan pesimämenestystä, koska sotkat pesivät mielellään lokkiyhdyskuntien suojassa.

Punasotka kuuluu Suomessa edelleen vapaasti metsästettävien riistalintujen joukkoon. Vähenevän lintukannan metsästys ei BirdLifen mukaan ole koskaan kestävää. Vaikka metsästys ei olisikaan vähenemisen tärkein syy, vähenevälle lajille metsästys aiheuttaa tarpeetonta lisäkuolleisuutta. BirdLife vaatii punasotkan rauhoittamista ennen elokuussa alkavaa metsästyskautta.

Myös monet muut riistavesilintulajit ovat nykyään uhanalaisia. Punasotkan lisäksi tukkasotkan, nokikanan, jouhisorsan, haapanan ja heinätavin metsästystä pitäisi välittömästi rajoittaa. Metsästyskielto on BirdLifen mukaan kuitenkin vain välttämätön ensiapu ja vesilintulajien pesimäkantojen palauttaminen vaatii Suomelta huomattavaa panostusta tärkeimpien kosteikkojen, erityisesti Natura 2000 -verkoston lintuvesien hoitoon.

Punasotka on BirdLife Suomen vuoden lintu 2018. Vuoden lintu -hankkeessa kartoitetaan Suomen punasotkakannan nykyinen koko. Vielä 1990-luvun lopulla kanta arvioitiin 13 000 parin suuruiseksi. Suomen nykykanta on huomattavasti pienempi.

BirdLife Suomen jäsenyhdistysten edustajat kokoontuivat tänään Maarianhaminassa. Kokouksessa laadittiin punasotkan suojelutilanteen parantamista vaativa julkilausuma.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Raju ryöpytys ”Juhlaseminaari-Suomesta”: ”Ongelmat ovat syvät ja suunta on nyt totaalisen huono. Surkea.”

Kuva: Nora Vilva
Tuomas Kurttila antaa palaa.

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila ei peittele syvää huolestumistaan siitä, mitä Suomessa on hänen mukaansa tapahtunut ja tapahtumassa tulevien vuosien aikana.

Kurttila avautuu lauantai-iltana Twitter-tilillään jopa poikkeuksellisen synkkänä. Hän toteaa ensin sen, että köyhien lasten määrä kasvussa.

Eikä sekään vielä riitä: nimittäin myös oppimistulokset ovat laskussa, Kurttila parahtaa. Hänen listansa on pitkä. Koulutuksen keskeyttäminen on kasvussa, ja syntyvyys on samalla laskussa.

Ei hyvältä näytä.

Kurttila tiivistää viestinsä.

”Suomen ongelmat ovat syvät ja suunta on nyt totaalisen huono. Surkea. Juhlaseminaari-Suomessa todistellaan tosin aivan muuta – tietämättömyyttä vai tyhmyyttä?”, hän vielä kysyy.

Keskustelua aiheesta

Skinnari ryöpyttää Sipilää johtajuuden puutteesta – ”Julkisen sektorin työntekijöiltä leikataan ja valtion monopoliyhtiössä johtajien palkat kasvavat”

Kuva: Timo Sparf

SDP:n varapuheenjohtaja Ville Skinnari arvostelee valtionyhtiö Veikkauksen johtajien palkankorotuksia. Hänen mukaansa valtionyhtiön johdon palkkakehitys herättää ihmetystä aikana, jolloin ihmisten palkkoja ja lomarahoja on leikattu. Asiasta kertoi tänään Taloussanomat.

– Kyllähän Veikkauspomojen suuret palkankorotukset näyttävät todella pahalta. Viime vuosina Sipilän hallitus on heikentänyt suomalaisten toimeentuloa. Julkisen puolen pieni- ja keskipalkkaisilta työntekijöiltä on leikattu palkkoja ja lomarahoja. Ja samaan aikaan valtionyhtiön johto saa 12 %:n korotukset. Tästä on kohtuus ja tolkku kaukana, Skinnari sanoo tiedotteessaan.

Skinnari arvostelee pääministeri Juha Sipilää saamattomuudesta ja johtajuuden puutteesta.

– Pääministeriltä on kuulunut toivotaan toivotaan -puhetta, mutta tekoja ei näy. Pieni- ja keskituloisten palkkoja Sipilä on halunnut leikata, mutta suurituloisille on annettu veronalennuksia ja pelkkä vetoomus leikata palkkojaan. Sipilä on puhunut yhteisistä talkoista, mutta suuripalkkaisia johtajia ne eivät kosketa.

– Johtajuus on hukassa ja se näkyy siinä, että julkisen sektorin työntekijöiltä leikataan ja valtion monopoliyhtiössä johtajien palkat kasvavat.

Keskustelua aiheesta

”Kokoomuksen pitää katsoa Kehä ykköstä kauemmas” – Orpo vastasi omiensa kritiikkiin

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vastasi omiensa kritiikkiin.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kuvaili puolueen Tulevaisuuspäivillä Tampereella pitämässään puheessa, että ”viime aikoina on alkanut rynnistys sote-uudistusta vastaan”.

– Uudistuksen vastustajat ja epäilijät ovat havahtuneet siihen, että uudistus on menossa maaliin. Sen pitää mennä maaliin. Sen me olemme suomalaisille luvanneet, hän sanoi.

Puheessaan Orpo painotti omilleen voimakkaasti, että sote- ja maakuntauudistus on nyt vietävä maaliin, vaikka se ei ole täydellinen.

– Kyllä, kustannukset varmasti nousevat alkuvaiheessa. Niin käy, kun ihmiset pääsevät jonoista hoitoon. Tähän kokoomus on valmis. Kun perusterveydenhuolto toimii, pidemmällä aikavälillä saamme hillittyä kulujen kasvun.

Keskeinen tavoite lyhentää hoitotakuun aikoja 

Puheenjohtaja otti kantaa myös oman väen, muun muassa kansanedustaja Elina Lepomäen esittämään kritiikkiin.

– Jotkut omistakin joukoista haluavat sanoa, että ei valinnanvapaus toteudu. Minä vastaan heille, että kyllä toteutuu. Toiset sanovat, että joulukuussa peruutettiin liikaa erikoissairaanhoidon valinnanvapaudessa. Heille vastaukseni on, että ei peruutettu.

Orpo muistutti, että valinnanvapaus erikoistasolla on sidottu hoitotakuuseen, jota kokoomus haluaa lyhentää nykyisestä.

– Olen sitä mieltä, että kuusi kuukauttakin jonossa on liian pitkä aika. Kokoomuksen tavoite on lyhentää hoitotakuun aikoja. Se on yksi keskeisimpiä tavoitteitamme tulevaisuudessa.

Orpo on paljosta kiitollinen kokoomusvaikuttaja Jan Vapaavuorelle, mutta tämän julkinen kritiikki selvästi ärsyttää häntä.

– Maakuntahallintoa vastaan erityisen voimakkaita puheenvuoroja on käyttänyt Helsingin pormestari. En minä siitä ole yllättänyt, että Helsingin pormestari puhuu näin. Kokoomuksen pitää silti niin hallituksessa kuin eduskunnassa katsoa Kehä ykköstä kauemmas, hän sivalsi.

Orpon mukaan helsinkiläisten tai uusimaalaisten palvelut eivät uudistuksen myötä heikkene.

– Taloudellisesti ajatellen Uudenmaan maakuntarahoitus on plus-miinus nolla nykyiseen verrattuna, kun esimerkiksi Pohjanmaa häviää noin 250 euroa/asukas.

STT–SANNA NIKULA

Orpo tavoittelee jatkokautta kokoomuksen puheenjohtajana

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo lähtee tavoittelemaan jatkokautta Turun puoluekokouksessa kesäkuussa. Orpo kertoi aikeestaan puolueen Tulevaisuuspäivillä Tampereella.

– Minusta on ollut upeaa olla tämän joukkueen puheenjohtaja. Olen niin ylpeä teistä kaikista. Olemme tehneet yhdessä hyvää työtä. Minä haluan olla yhdessä teidän kanssanne viemässä Suomea ja kokoomusta seuraavan sadan vuoden matkan alkuun, hän sanoi puheessaan. 

Orpolla on kokoomusaktiivien vankka kannatus. Ylen kyselyyn vastanneista lähes 80 prosenttia ei toivo hänelle edes haastajaa puheenjohtajakisaan.