Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

Demokratialiike joutui pettymään: Hongkongin vaaleja lykätään vuodella

LEHTIKUVA / AFP Anthony Wallace

Hongkongin syksyn vaalit on lykätty koronapandemian vuoksi.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Vuoden mittaisesta vaalien lykkäyksestä ilmoitti Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lam (kuvassa) perjantaina tiedotustilaisuudessa.

Lainsäädäntöneuvoston vaalit oli määrä järjestää 6. syyskuuta.

– Tänään julkistan viimeisten seitsemän kuukauden vaikeimman päätöksen. Lainsäädäntöneuvoston vaaleja lykätään, Lam sanoi.

Ilmoitus herätti tuoreeltaan epäilyjä siitä, onko koronavirus vaalien viivästymisen oikea syy. Hongkongissa on ollut toistuvasti levottomuuksia ja yhteenottoja itsehallinnon tukijoiden ja poliisien välillä.

Tätä ennen 12 vaaleihin ilmoitettua demokratiaa kannattavaa ehdokasta hylättiin. Heihin lukeutuu aktivisti Joshua Wong, joka sanoi jatkavansa taistelua poliittisen vapauden puolesta.

Hongkong on Kiinan erityishallintoalue, joka oli aiemmin pitkään Britannian hallinnassa. Hongkong on ollut eräs tärkeimmistä kansainvälisen talouden keskuksista.

Hongkongin vaalien viivästymistä oli osattu odottaa. Lykkääntymisen on arvioitu olevan isku demokratialiikkeelle, joka tähtäsi vaaleissa historialliseen enemmistöön.

Aiemmin heinäkuussa opposition esivaaleissa äänesti odotettua suurempi joukko hongkongilaisia siitä huolimatta, että viranomaiset varoittivat vaalien saattavan rikkoa uutta turvallisuuslakia.

Kiinan masinoima, laajasti kritisoitu turvallisuuslaki määrää kovia rangaistuksia muun muassa itsenäisyyden kannattamisesta.

Hallintojohtaja Lam varoitti keskiviikkona, että Hongkong on koronaviruksen suuren tartunta-aallon partaalla. Epidemian uusi aalto voi Lamin mukaan johtaa sairaalajärjestelmän romahtamiseen ja olla kohtalokas erityisesti vanhuksille.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Marja Luumi

Työmarkkinat
10.8.2020
Tämä lasikatto on vielä rikkomatta – Maria Teikari pyrkii Akavan johtoon: ”Lopullinen kimmoke oli huoli ay-liikkeen tulevaisuudesta”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE