Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Demokratian häväistys” – “Näyttää, että keskusta on taipunut” – Saarikko yritti puolustella olan takaa sote-sopua

SDP:n Tuula Haatainen muistutti, että uudistus olisi jo maalissa, jos yksityisten toimijoiden suurta möhkälettä ei liitetty mukaan.

Koko eduskunta, myös oppositio, sai vain hetki ennen kyselytunnin alkua jotakuinkin tietoonsa, millaisen kompromissin hallituspuolueet olivat saaneet sorvatuksi koko hallitussopua koetelleesta sote-uudistuksen valinnanvapaudesta.

Kansanedustaja Anneli Kiljunen (sd.) toi julki ensimmäisessä kysymyksessään hallitukselle oleellisen:

– Meillä kenelläkään ei ole tarkkaa mitä te hallituksessa olette sopineet!

Monessa kysymyksessä tuotiin esille huoli, miten käy erikoissairaanhoidon. Kirurgiyhdistys otti kantaa kaksi päivää sitten pakkoasiakasseteliin. Kiljunen siteerasi yhdistystä: “Se sisältää huomattavia riskejä ja uhkaa estää suunnitellun kirurgian keskittämisen toteutumisen sekä romahduttaa päivystysjärjestelmän”.

– Kun tähän asti Suomessa on voitu luottaa siihen, että sairaalasta saa hoitoa ja tarvittaessa vaikka päivystysleikkauksen, niin mitä vastaatte Kirurgiyhdistyksen huoleen?
Uhkaako hallituksen sote-uudistus julkisten sairaaloiden leikkaustoimintaa ja johtaako se päivystystoiminnan vaarantumiseen?

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) kertoi lukeneensa kannanoton huolella. Hän muistutti, että maakunnalla on harkintavaltaa, mihin ulottaa asiakassetelin käytön.

Salissa on yksi puolue, joka on ajanut markkinamallia.

Lisää aiheesta

Niin vihreiden Touko Aalto kuin vasemmistoliiton Li Andersson kritisoivat sitä, että hallitus markkinavetoisessa ratkaisussaan vesittää kaikki sote-uudistuksen tavoitteet kuten terveyserojen kaventamisen. Saarikko piti syytöstä vakavana ja totesi, että yksityiset palveluntuottajat ovat täällä jo nyt.

Kokoomusta markkinamallin vetäjänä osoitti sormellaan myös SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne. Hän muistutti, että alun perin yhteisenä tavoitteena oli vähentää terveyseroja ja tuoda palvelut kaikkien saatavilla.

– Salissa on yksi puolue, joka on ajanut markkinamallia, jolloin yritykset saisivat merkittäviä voittoja meidän kaikkien verorahoilla. Näyttää, että keskusta on taipunut.

Hän kysyikin sisäministeri Paula Risikolta (kok.), onko tämä tyytyväinen nyt saavutettuun sopuun hallituksessa. Risikon mukaan tavoitteena oli saada vastuu palveluista leveämmille hartioille.

– Haluttiin että ihmiset saavat nopeammin hoitoa. Lähtökohtiin nähden olen tyytyväinen, että saadaan nämä tavoitteet valinnanvapautta ja toimijoita lisäämällä, Risikko sanoi.

Vasemmistoliiton Aino-Kaisa Pekonen piti “perin kummallisena”, että hallitus ei ole halunnut valmistella uudistusta parlamentaarisesti, vaikka se on toistanut, että “yhteistyöllä mennään”. Hän ihmetteli, että hallitus esitteli ensin linjauksensa valinnanvapaudesta medialle.

– Milloin ajattelitte esitellä oman mallinne oppositiolle? Tämä on demokratian häväistys.

Saarikko vetosi viikkokalenterin juoksutukseen: ryhmäkokoukset pidetään juuri ennen kyselytuntia. Hänen mukaansa materiaalit toimitettiin kaikille eduskuntaryhmille välittömästi, kun ne oli käsitelty hallituspuolueiden ryhmissä.

Aikooko hallitus avata yli puolen miljardin markkinan yksityisille toimijoille?

Tuula Haatainen (sd.) vetosi vielä kerran, että uudistus keskittyisi laittamaan kuntoon julkiset palvelut ensin.

– Jos tätä yksityistämisen ja yksityisten palveluntuottajien suurta möhkälettä ei ajettaisi mukaan, uudistus olisi jo tehty, hän perusteli.

Saarikon mielestä uudistus nojaa vahvasti jatkossakin julkisvetoiseen järjestelmään.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman ihmetteli, että aikooko hallitus avata yli puolen miljardin markkinan erikoissairaanhoidosta yksityisille toimijoille. Hän viittasi Saarikon sanoihin, että yksityisille leikkaustoiminnalle luodaan laatukriteeristö, joka mukailee julkisen toiminnan kriteerejä.

– Jos sallitte yksityisille päivystysmahdollisuuden, sitä kautta todella osaajat hajautuvat ja suomalainen erikoissairaanhoito on vaarassa.

Saarikko puolustautui:

– Ei tietenkään ole mielekästä, että rakentaisimme tuplakustannuksin päällekkäisen päivystyksen pienessä maassa. Pidän kuitenkin laatukriteeristöä perusteltuna, koska nykyisin jo ostetaan julkisella rahalla yksityisiä leikkauksia.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE