Opinion

Det handlar om att alltid bry sig om

Foto: Dariusz Sankowski/Pixabay
Det finns tid för läsning under coronapandemin och för mycket annat som att skicka kort till dem du tycker om, menar Britta Lindblom i sin kolumn.

Facebooksidorna är fyllda av klagomål över allting som det inte går att göra nu under pandemin. Du kan inte resa, inte träffa vänner, inte ha släktkalas, inte ditt och inte datt.

Britta Lindblom

Arbetarbladet

 

 

För min del tycker jag att den nuvarande isoleringen ger möjligheter till ett nytt sätt att tänka. Att söka inre styrka, att putsa undan måsten, skuldkänslor, gammalt agg och slagg.

 

Kreativiteten kan blomma ut och har möjligheter att göra det med den tid vi har för oss. För oss själva. Kreativitet kräver obruten tid för reflektioner. Ostördhet och uppladdning är tidskrävande, att gå in i ett inre rum utan stress och utan att bli avbruten är en sann njutning.

 

Jag läser mycket. Smakar på orden, njuter av rytmen. Som utlandsfinländare kan de vara sparsmakat med böcker på mitt eget modersmål. Men jag har upptäckt det finska språket på ett nytt sätt, fjärran från skolans ängslan över objektsfel. Finska är ett påhittigt och expressivt språk. Mycket målande, jag kan skratta befriat över Arto Paasilinnas fabuleringar, Kaari Utrios historiska böcker särskilt de tjocka om tempelriddare är utomordentliga. Och på engelska hör Ken Folletts katedraltrilogi till favoriterna. Böcker att läsa om.

 

En del av mitt bibliotek består av böcker som funnits på olika hotells hyllor i aulan. Tyvärr är de böckerna inte speciellt aptitliga. De kan vara klibbiga av sololja, bruna av kaffefläckar. Och rosa av utspillt rödvin. Jag undrar varför människor måste äta samtidigt som de läser? Är inte boken mat nog? Andlig mat?

 

Just nu håller jag på med en engelsk bok om en dysfunktionell familj av Fiona Neill, Under ytan heter den, Beneath the Surface. Den som läst boken före mej måste ha haft skrala kunskaper i engelska. Boken är ren och prydlig, men med jämna mellanrum på tre-fyra sidor finns ett blyertskryss som markerar läshastigheten. Aj, att detta kryss irriterar mej. Jag har varje gång lust att ta ett radergummi och gumma ut det.

 

Ni tycker kanske att jag är en ”lättviktsläsare”, att allt är underhållning. Men kanske jag hellre definierar mej som en njutningsläsare. Jag kan förflytta mej obehindrat i världen, över olika tider och till andra etniska folkgrupper.

 

Det ryms naturligtvis andra bokkategorier, biografier och memoarer. Diktböcker, filosofiska funderingar och några skrämmande böcker om den internationella vapenhandeln. Och kokböcker, jag tror inte att jag kommer att följa alla de recept som finns i dem. Men jag njuter av att tänka mej in i dem. Därför tycker jag speciellt om Joanne Harris författarskap för hon kombinerar sina verk med fransk kokkonst. Det riktigt ångar om hennes berättelser.

 

Men för att återgå till inledningen, tid att tänka, tid att ta tillvara. Tid att bry sej, skicka kort till någon du tycker om, sticka strumpor till någon med kalla fötter, ring istället för att knattra ner ditt budskap på laptopen. Bry dej om.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE