Huvudnyheter

”Det här borde alla pensionärer tänka på i riksdagsvalet…”

Henrik Helenius
Göta Pihlström (tv) och Senta-Rita Lundström följde med stort intresse med mötesförhandlingarna under Ekenäs pensionstagares vårmöte.
Henrik Helenius
Göta Pihlström (tv) och Senta-Rita Lundström följde med stort intresse med mötesförhandlingarna under Ekenäs pensionstagares vårmöte.
Henrik Helenius
Göta Pihlström (tv) och Senta-Rita Lundström följde med stort intresse med mötesförhandlingarna under Ekenäs pensionstagares vårmöte.

I skuggan av det annalkande riksdagsvalet och försvaret av pensionärernas ställning möttes Ekenäs pensionstagare till vårmöte i början av mars. Den mycket aktiva föreningen har för närvarande närmare hundra medlemmar.

 

– Nog kunde pensionerna bra höjas. Visserligen kom det just 17 euro till i månaden. Men inte blir det något över när priserna samtidigt stiger i butikerna. Det här borde alla pensionärer tänka på när de ska rösta i riksdagsvalet i april, säger Göta Pihlström.

 

Hon har varit medlem av föreningen i cirka fem år och har tidigare jobbat i köket till Ekåsens sjukhus i Ekenäs Hon tillhör Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdet JHL där hon numera är frimedlem.

 

– Mitt jobb var att laga mat i sjukhusköket. Men som 55-åring blev jag arbetslös, berättar hon.

 

Göta Pihlström trivs inom pensionstagarföreningen.

 

– Stämningen är trevlig och verksamheten mångsidig. Den som är intresserad kan bland annat spela boccia varannan måndag eller bowling i hallen.

 

Verksamhetsberättelsen för Ekenäs pensionstagare visar hur rätt hon har. Medlemmarna har deltagit flitigt. Till exempel på de sexton medlemsträffarna som anordnades i fjol har i medeltal trettio till fyrtio personer mött upp. Därtill kommer evenemang, fester samt resor.

 

Ett speciellt inslag utgörs av den så kallade Hemliga resan som ifjol gick till Somero och Halikko. I år har man planerat resan för någon gång i juli.

 

Senta-Rita Lundström håller med Pihlström om den goda stämningen inom föreningen.

 

Själv betraktar hon sig som ”vanlig medlem” och är inte ens intresserad av att få några förtroendeuppdrag.

 

– Jag jobbade som städare vid Seminarieskolan i Ekenäs från 1989 till 2011. Före det hade jag haft dagbarn. Jag satt länge som styrelsemedlem för Kommunalarbetarfackets lokalavdelning 158. Och det räckte till, säger Senta-Rita Lundström bestämt.

 

Hon menar dessutom att tiden inte ens skulle räcka till för några förtroendeuppdrag.

 

– Jag är hemma från Barösunds skärgård och har sedan 1966 bott i Ekenäs men finns här bara på vintrarna. När isarna smälter och sjöfåglarna kommer från havet är det igen Barösund som lockar.

 

Då verksamhetsberättelsen för år 2018 skulle godkännas påminde föreningens vice ordförande Rauno Kousa om vikten av historiska kunskaper.

 

– Känner man inte sin historia förstår man inte heller sin framtid, sade han.

 

Men Kousa ville också blicka framåt.

 

– Med ny iver mot nya äventyr, sammanfattade han den kommande verksamheten inom Ekenäs pensionstagare.

 

Harding Lindholm som är tidigare mångårig ordförande för föreningen påminner om betydelsen av att rösta i riksdagsvalet i april.

 

– En viktig fråga för den nya riksdagen är inrättande av en äldreombudsmannatjänst. Andra för pensionärerna angelägna ärenden med tanke på riksdagsvalet är att åldringsvården bör skötas lokalt och att vård ska ges på det egna modersmålet. Och att pensionerna ska beskattas rättvist, framhöll Harding Lindholm.

 

Henrik Helenius

 

Delningar

Dela denna artikel

Viikon 7 Demokraatti
VUODEN VALTUUTETTU - Minna Räsänen vei pisimmän korren
MINÄ-MINÄ-ERO! - Sipilä otti ja lähti
NORJA - Hoitotyön onnela
Följ oss:
Mer om ämnet:

Kommentarer

Mest lästa


Senast