Nyheter

Det politiska programmet ska tackla samhällets stora utmaningar

SDP:s programarbete har burit frukt.

Partistyrelsens förslag till SDP:s politiska program, Ratkaisuja kestävään tulevaisuuteen, erbjuder enligt titeln lösningar för en hållbar framtid. Partikongressen kommer att avgöra dess öde i Tammerfors. Med tanke på partiets och landets tvåspråkighet skulle det vara på sin plats att ha det politiska programmet översatt till svenska, eller åtminstone behövs en svensk sammanfattning av centrala delar.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

Här följer några axplock från programmet. Partiet har haft många arbetsgrupper som har dryftat olika lösningar till ett antal politiska problem. Det nya programmet erbjuder en konkret helhetsvision. Till skillnad från principprogrammet som förklarar vad partiet står för, innehåller det politiska programmet lösningsförslag på ett stort antal konkreta frågor. Den som läser programmet får en bild av hur socialdemokratin i Finland vill tackla olika samhällsproblem år 2020.

 

Programmet är indelat i sex olika utmaningar som förändringar i samhället för med sig. Den första utmaningen frambringas av den teknologiska utvecklingen och har med det att göra att arbetet ändrar sin karaktär. Därmed handlar det om ödesfrågor för ett arbetarpartis identitet. SDP vill alltmer profilera som ett utbildningsparti och partiets viktigaste recept i sysselsättningsfrågor är generellt sätt en höjning av utbildningsnivån. Kunskapsnivån i Finland ska lyftas till den högsta i världen, lyder budskapet.

 

Förändringarna i arbetslivet leder till ett behov av att omvärdera socialskyddet. En del partier har lyft fram basinkomsten som en lösning, medan SDP står för en allmäntrygghetsmodell som bevarar sådant av det gamla systemet som är värt att bevara. Socialskyddet ska bli smidigare och mer heltäckande än förr. Att olika individer har olika situationer tas i beaktande på ett annat sätt än i en basinkomstmodell som drar alla över en kam.

 

Den andra utmaningen har med miljöfrågor att göra. Den ekonomiska tillväxten ska frikopplas från energikonsumtionen. Rättvis omställning är principen som SDP omfattar. Man vidtar klimatåtgärder men på ett sådant sätt att de sämst ställda inte drabbas orättvist hårt. Förnybar energi och kärnkraft är vad som förespråkas som en lösning som möjliggör att man blir av med energiproduktionen av stenkol och torv.

 

Utmaning nummer tre handlar om demokratins framtid. Det gäller att få deltagandet i de demokratiska processerna så utbrett som möjligt. Rättsstaten ska utvecklas och den inre säkerheten tryggas. Även invandringsfrågan hör hit vars lösning baseras på en respekt för internationella fördrag, mänskliga rättigheter och människovärdet. Arbetskraftsbaserad invandring är något som ska skötas så att arbetsvillkoren fullföljs och varje arbetare har anställningsskydd. Invandringspolitiken ska skötas i en större grad som en europeisk och nordisk fråga. Även kulturpolitiken och jämställdhetsfrågorna omfattas av demokratidelen av programmet. Alla ska få vara med i ett demokratiskt samhälle.

 

Välfärden är det viktigaste målet för den ekonomiska politiken och beskattningen är ett viktigt verktyg med vilket den upprätthålls.”

 

Den fjärde utmaningen har med globaliseringen att göra. SDP står för en fredspolitik där Finlands roll i krishanteringen betonas. Den försvarspolitiska linjen baserar sig på ett trovärdigt försvar, allmän värnplikt, hög försvarsvilja, militär alliansfrihet samt internationellt samarbete i försvarsfrågor, inte minst inom EU. Finland ska avstå från vapenhandel med auktoritära regimer som bryter mot mänskliga rättigheter. SDP:s syn i en rad utrikespolitiska frågor listas ut, från FN till EU till Norden. Bilden kristalliseras av ett internationellt inriktat parti som undviker konflikter på den globala scenen och vill trygga freden.

 

Utmaning nummer fem handlar om det ekonomiska systemet där utvecklingen har gått mot en växande ojämlikhet. Hur förhåller sig SDP till det kapitalistiska systemet egentligen? Statens roll är central i hur man vill styra marknadsekonomin i en riktning där alla drar nytta av systemet. Det är vad SDP avser med en fungerande marknadsekonomi i programförslaget. Välfärden är det viktigaste målet för den ekonomiska politiken och beskattningen är ett viktigt verktyg med vilket den upprätthålls. Social- och hälsovårdsreformen ska leda till att alla får lika bra tillgång till vården.

 

Ett sätt med vilket SDP vill bekämpa ojämlikheten är i enlighet med en ekonomisk teori som på senare tider har fått gehör i de vänsterliberala kretsarna i USA och kallas predistribution, en fördelningspolitik som är förebyggande till sin natur. Det handlar om ett nytt sätt att se på hur man delar på kakan. Den traditionella aktiva fördelningspolitiken har handlat om omfördelning men här är det en ursprunglig fördelning av resurser som gäller. De ska fördelas proaktivt på ett sätt som främjar ett samhälle där ojämlikheten minskar snarare än växer och behovet av omfördelning också minskar som resultat.

 

SDP vill nå ett samhälle där alla har möjlighet att förverkliga sig själva genom att fördela resurserna på ett så smart sätt att välfärdsresultaten nås i högre grad per automatik än genom aktiva inkomstöverföringar. En reglerad marknadsekonomi är modellen där det jämlika samhället byggs. Mycket har med utbildnings- och sysselsättningspolitiken att göra. Bostadspolitiken är ett av verktygen som föreslås som ett medel som ska eliminera fattigdomen bland de äldre. Även utmaningarna som berör de funktionshindrade ska lösas, bland annat med hjälp av en utökad användning av klarspråk och med stöd för anställning av funktionshindrade.

 

Utmaning nummer sex heter strukturomvandling och urbanisering. Näringslivet ska få fungera i ett samhälle som inte lider av korruption och som fungerar på ett öppet, snabbt och förutsägbart sätt. Kommunerna ska få stöd för att fullfölja sina uppgifter och städernas speciella problem ska tacklas utgående från deras egna förutsättningar. Metropolområdet, det vill säga huvudstadsregionen, ska få speciallösningar när sådana behövs. Den nya landskapsmodellen ska i första hand handla om social- och hälsovårdsområden som kallas landskap. I trafikpolitiken ska man minska på utsläppen på ett rättvist sätt, både socialt och regionalt.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE