Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Nyheter

”Det värsta är stressen i väntan på besked”

Lehtikuva

– I sju månader har jag nu levt här i Hennala mottagningscentral i Lahtis. Det värsta är stressen medan jag väntar på att min asylansökan ska behandlas.

Johan Kvarnström

Det är en av kvinnorna i mottagningscentralen som berättar. Vi kallar henne Khaula. Övriga namn ska hon inte avslöja. Och något foto bör inte heller publiceras. Det gör inte hennes livshistoria mindre gripande. Tvärtom. Det handlar nämligen om ett livsöde hon delar med tiotusentals andra människor på flykt. Därför måste också hennes önskan att få vara anonym respekteras.

Khaula är urprungligen från Irak. Men redan för tio år sedan var hon tvungen att flytta till Syrien.

– Situationen där hemma i Irak hade blivit alldeles för hemsk för att jag skulle kunna stanna kvar, berättar hon.

Men efter nio år i Syrien blev det även där omöjligt att leva. Kriget och oroligheterna hade spridit sig också dit.

Nu tillhör Khaula den grupp på över 300 asylsökande och flyktingar som befinner sig i Hennala mottagningscentral som upprätthålls av Finlands Röda Kors. Den statistiska medelåldern bland dem rör sig kring 35 år. Den äldsta är 68 år. Det är också många barn som finns bland de inkvarterade.

Khaula hoppas få en framtid i Finland.

– Jag tackar Gud för att jag överlevt och här i Finland är det mycket bättre jämfört med hur det är i Irak eller Syrien.

För närvarande fram till den 5 juli pågår Ramadan som är muslimernas stora högtid.

– Vi har en kalender så att vi kan följa med hur månen ändras under Ramadan, berättar Khaula.

Men frågan vad hon saknar blir för tung.

– Allting. Min mor och mina bröder som jag lämnat bakom mig, svarar hon och brister i gråt…

Ekshan Haidari från Afganistan har varit tvungen att lämna föräldrar, bröder och systrar på grund av situationen i hans hemland.

Ekshan Haidari från Afganistan har varit tvungen att lämna föräldrar, bröder och systrar på grund av situationen i hans hemland.

Ekshan Haidari säger sitt namn samtidigt som han ställer upp för ett foto.

– Jag är från Afganistan och 25 år gammal. Det tog mig fem månader att komma genom Iran, Turkiet, Grekland och sex eller sju länder vars namn jag glömt innan jag var i Finland.

Haidari har varit tvungen att lämna sina föräldrar, bröder och systrar.

– Jag har nu varit i Finland i sju månader. Här önskar jag stanna och jag vill studera ekonomi. Jag väntar på myndigheternas beslut om jag får bli kvar i Finland. Trots oron känner jag mig avslappnad. Jag har blivit bra behandlad av finländarna, berättar Haidari.

Markku från Röda Korset är chef för mottagningscentralen i Hennala. Inte heller han vill uppträda i offentligheten med vare sig efternamn eller bild.

– I Finland har vi för närvarande mer än 32 000 asylsökande. Ser man på hur nationaliteterna fördelar sig så är irakierna den överlägset största gruppen. De utgör över sextio procent.Sedan följer afganer, somalier, syrier och albaner.

Strömmen av asylsökande och flyktingar har emellertid avtagit jämfört med ifjol.

– Under de första fem månaderna 2016 var deras antal cirka 3 000. Jag hoppas att det inte kommer lika stora strömmar av flyktingar och asylsökande som ifjol. Då hade vi inte beredskap att ta emot så många. Idag har vi den beredskapen med tanke på alla eventualiteter, konstaterar Markku.

Nu firas Ramadan i den muslimska världen Eftersom majoriteten av dem som bor i mottagningscentralen i Hennala är muslimer så påverkar detta också de dagliga rutinerna.

– Restaurangen i mottagningscentralen är öppen till 22.30. Den som önskar får ett matpaket med sig till rummet för att som reglerna föreskriver kunna äta efter det solen gått ner. För de muslimer som vill be finns en moské i centrum av Lahtis, säger Markku.

I finskspråkiga medier har det berättats om bråk vid mottagningscentralen i Hennala.. Markku kan dock bekräfta att historierna varit starkt överdrivna.

– Det värsta som hittills hänt var när en tegelsten kastades in genom ett fönster, säger han och visar upp bevismaterialet – en röd tegelsten av den vanliga typ som används vid byggen i Finland.

Georges Hourani är hemma från Libanon. Han har bott sju år i Finland och arbetar som freelancejournalist i Lahtis. Han hör till dem som är med och hjälper till bland annat som tolk i mottagningscentralen i Hennala.

– Min erfarenhet är att de finska invånarna i Lahtis är mycket positivt inställda till flyktingarna. Finland är ett väldigt tolerant land. Det är bara ett fåtal finländare som är mot flyktingarna.

Hourani berättar att vissa muslimska flyktingar haft fobier mot kristna finländare på grund av dåliga erfarenheter av kristendomen i sina egna hemländer.

– För dem har jag förklarat att Finland formellt är kristet och att de kristna värderingarna utgör grunden men att man får ha vilken religiös tro man vill. Finländarnas inställning till muslimer är mycket bättre jämfört med till exempel Frankrike. Jag har släktingar som är bosatta i Frankrike. Och bland fransmännen finns aggressivitet mot muslimerna, säger Georges Hourani.

Henrik Helenius

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Simo Alastalo

Politiikka
12.4.2021
HSY:n hallitus ryhtyy savustamaan eroamasta kieltäytynyttä toimitusjohtajaa ulos – pitää erottamista poliittisena jahtina
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE