Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Uutiset

Diabeetikot ihmettelivät hallituksen korvausleikkauksia Keskustorillla

Ehdokas Jyri Keränen ( päällään vaalea takki) oli huolissaan erityisesti lääkekorvausten leikkauksista. Lisäksi hän halusi kotihoidon kuntoon.

Uuden vuoden toinen päivä raotteli silmiään toki pimeyden vielä peittäessä valkoiseksi sataneen maan. Jo kymmenen jälkeen aamulla vuoden ensimmäisen Keskustorilla pidettävän maanantaitorin kahviteltat alkoivat vetää kuitenkin puoleensä ihmisiä. Ja nimenomaan vaaliteltat.

Sosialidemokraattien aamukahvien vetonaulana olivat pikkupakkasessa lämmittävän kahvin lisäksi ehdottomasti Pirkanmanaan omat demarikansanedustajat. Heidän ympärillään riitti kuhinaa, joka ehkä hetkeksi hiljeni heidän kiirehtiessään muille vaaliareenoille.

Mutta puhuttavaa toki riitti koko päiväksi. Ja kahviakin ihmiset hörppäsivät mieluummin satoja kuin kymmeniä kupillisia. Joku, ehkä uuden vuoden raskaista syömisistä ja juomisista johtuen, toki kaipaili myös teetä. Enkä ensi kerralla sitä saa? Tai ainakin laihempaa kahvia.

Kun nuoremmat ahersivat työpaikoillaan ja oppilaitoksillaan, kahvittelijoista ison osan muodostivat luonnollisesti eläkeläiset. Heidän murheensakaan eivät hallituksen leikkausten jatkuessa olleet suuresti muuttuneet. Sitä paitsi pienillä eläkkeillä arkipäiväänsä elävät seniorikansalaiset luottavat SDP:een. Siihen luottamukseen puolue on vaaliteemoillaan luvannut vastata – muitakaan unohtamatta.

Diabeetikot pahoillaan

Totta kai kaikki leikkaukset, joilla hallitus poimii sentitkin etenkin pienituloisten ihmisten taskuista, sapettivat ainakin SDP:n vaalikahveilla. Esille nousivat etenkin diabeetikkojen tarvitsemien lääkkeiden Kela-korvausten pienentäminen. Ja pohjallahan on samalla tavalla kuin viime vuonnakin heti alkuvuodesta kaikista reseptilääkkeistä perittävä 50 euron omavastuu.

Lohtuna pidettiin toki sitä, että insuliini korvataan jatkossakin kokonaisuudessaan. Diabeetikoille on kuitenkin viime vuosina kehitetty paljon uusia lääkkeitä, joista potilaan maksuosuus putosi uuden vuoden myötä 65 prosenttiin.

Eräs torilla poikennut diabeetikko oli jokin aika sitten saanut käyttöönsä pienellä omalla osuudella varsin uuden Liraglutidi -nimistä lääkeainetta sisältävän Victoza -lääkkeen. Pistettävä lääke hillitsi verensokerin nousua, mutta edesauttoi myös ylipainosta pääsemistä. Sehän tiedetään, että painonpudotus on diabeetikoille hyväksi. Monet ovat kokeneet taas insuliinin lihottavan. Sitä mieltä on useampi lääkärikin.

Kun ennen 100 prosenttisesti korvattava Victoza lääke korvataan jatkossa 65 -prosenttisesti, se merkitsee kolmen kuukauden lääkeannoksena 160 euron lisämenoa lääkettä käyttäville tai paluuta insuliinin.

Päälle tulevat lisäksi diabeteksen hoidossa käytettyjen tablettien omavastuuosuuden kasvu. Viime aikoina on kehitetty monia tehokkaita tablettejakin, jotka tosin ovat vielä kalliita. Moni kakkostyypin diabeetikko saa kaivella lompakostaan hyvinkin sata euroa kuukaudessa enemmän diabeteslääkkeisiinsä kuin aikaisemmin. Monen eläkeläisen rahapussissa se näkyy. Pahimmassa tapauksessa heidän terveydessään, laitoshoidon lisääntymisenä ja – kasvavina kutannuksina.

Ja ne eläkkeetkin

Kyllä vain se taitettu indeksi tuomittiin Keskustorillakin. Moni eläkeläinen oli sitä mieltä, että eläkkeiden suuruutta määriteltäessä tulisi lisätä enemmän painoa palkkojen kuin kuluttajahintojen kehitykselle.

Kuriin olisi laitettava myös harmaan talouden harrastajat. Kaikki olisi verolle pantava.

Ihmisten kanssa aamusta vilkkaasti keskustellut kunnallisvaaliehdokas Jyri Keränen kertoi, että Ratikkakin vielä puhutti. Toki ihmiset olivat usein sitä mieltä, että kun päätös rakentamisesta on tehty, niin sen kanssa eletään.

Lielahdessa asustavat ehdokkaat pohtivat kuitenkin Ratikan reitin vetämistä Pyynikintorilta eteenpäin. Jos linjaus tehdään Hiedanrannan kautta, vanha perinteinen Lielahden liikekeskus uhkaa heidän mielestään jäädä syrjään ratikkareitistä. Siis Lielahdenkatua pitkin ratikan heidän mielestään mennä pitäisi.

Sotekin sai osansa

Torilla ihmeteltiin tietysti myös Sotea. Sitä kun ei ole oikein selkeästi selitetty missään. Se tiedetään, että Sote-uudistukseen kytketty maakuntauudistus tuo kolmannen hallintoportaan. Jo se lisää koko uudistuksen kustannuksia, vaikka säästöistä onkin puhuttu.

Valtuustoon pyrkivät demariehdokkaat olivat yksimielisiä siitä, että uudistus olisi pitänyt toteuttaa demarien kaavailujen mukaan: Eli vähitellen eikä kertarysäyksellä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE