Kotimaa

Diabetesta ehkäisevää rokotetta päästään tutkimaan ihmisillä ensimmäistä kertaa

Lehtikuva / Irene Stachon
Lehtikuva / Irene Stachon
Lehtikuva / Irene Stachon

Tyypin 1 diabetesta ehkäisevää rokotetta päästään ensimmäistä kertaa tutkimaan ihmisillä. Asiasta kertoo Tampereen yliopisto tiedotteessaan.

Yliopiston tutkimusryhmä on tehnyt pitkään työtä tyypin 1 diabetesta ehkäisevän rokotteen kehittämisessä. Virologian professori Heikki Hyödyn vetämässä tutkimuksessa on tunnistettu ne enterovirukset, jotka liittyvät diabetekseen. Näitä enteroviruksia torjumaan on kehitetty prototyyppirokote.

Tutkimustyöstä saatu näyttö viittaa siihen, että yhdellä virusryhmällä, enteroviruksilla, on osuutensa taudin synnyssä. Ne voivat infektoida haiman insuliinia tuottavia soluja ja vaurioittaa niitä pysyvästi.

– Jo tässä vaiheessa tiedetään, että rokote on tehokas ja turvallinen hiirillä. Rokotteen kehittämisessä on nyt otettu merkittävä askel eteenpäin, sillä sitä päästään ensimmäistä kertaa tutkimaan ihmisillä, Hyöty kertoo.

Ensimmäisessä vaiheessa rokotetta tullaan tutkimaan pienellä ryhmällä aikuisia. Sen tavoitteena on varmistaa rokotteen turvallisuus.

Toisessa vaiheessa tutkimukseen otetaan mukaan lapsia, ja turvallisuuden lisäksi tutkitaan rokotteen tehoa enteroviruksia vastaan.

Kolmannessa vaiheessa selvitetään, voidaanko rokotteella vähentää tyypin 1 diabetekseen sairastumista. Kaiken kaikkiaan voi mennä kahdeksan vuotta, ennen kuin tiedetään varmasti, ehkäiseekö rokote tyypin 1 diabetesta.

Rokotteella ei voitaisi parantaa jo puhjennutta diabetesta.

– Tavoitteena on saada aikaan rokote, jolla voitaisiin ehkäistä merkittävä osa tyypin 1 diabeteksen synnystä. Lisäksi rokote suojaisi enterovirusten aiheuttamilta infektioilta kuten nuhakuumeelta, sydäntulehdukselta, aivokalvontulehdukselta ja korvatulehdukselta, Hyöty toteaa.

– Rokotteella ei nykytiedon valossa voitaisi kuitenkaan parantaa jo puhjennutta diabetesta.

Tyypin 1 diabeteksen taustalla on haiman insuliinia tuottavien solujen tuhoutuminen, joten potilaiden hoito perustuu päivittäisiin insuliinipistoksiin. Tyypin 1 diabetes yleistyy nopeasti ja sitä esiintyy Suomessa enemmän kuin muualla maailmassa. Se kuormittaa terveydenhuoltoa merkittävästi.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat