Internationellt

Digital boskapsmärkning ett lyft för mongoliska herdar

Namuunbolor Tumur-Ochir / IPS
Bara inom i distriktet Bat-Ulzii har över 50 000 boskap hittills blivit märkta inom ett nytt digitalt projekt som kan förbättra livet för Mongoliets många herdar.

Mongoliet kännetecknas fortfarande av en herdekultur – där spårning av boskap som vandrat för långt bort tar mycket tid. Men en satsning på digital boskapsmärkning kan nu förenkla vardagen för herdarna.

IPS

Arbetarbladet

 

 

– Inget är så jobbigt som när ett djur försvinner en het sommardag, berättar herden D. Chimiddulam, medan hon står med sina dussintals getter och får och beskriver familjens långa arbetsdagar.

Hon har under mer än 40 års tid levt på att föda upp boskap i distriktet Bat-Ulzii, som ligger 45 mil sydväst om Mongoliets huvudstad Ulan Bator.

Hon vet inte hur många timmar som ägnats åt att spåra upp djur som strövat för långt bort. Men i dag är situationen en helt annan, eftersom hennes boskap ingår i ett projekt där alla djuren nu har fått en digital märkning som gör spårningen mycket enklare.

 

Herden D. Chimiddulam säger att den digitala märkningen av hennes boskap har många fördelar. Bild: Namuunbolor Tumur-Ochir / IPS

 

Bakom satsningen står landets myndigheter i samarbete med FN:s livsmedelsorgan, FAO, och hittills har närmare 200 000 boskap i regionen försetts med en individuell kod som kan lokaliseras med hjälp av en databas.

L. Batchuluun, som arbetar inom satsningen i Bat-Ulzii, berättar att närmare 200 familjer här har fått alla sina djur uppmärkta.

Boskapsuppfödningen har förblivit mycket viktig för Mongoliets ekonomi och enligt D. Chimiddulam har det nya systemet många fördelar. Den individuella märkningen har bland annat lett till att det uppstår färre konflikter om äganderätten över djuren – och herdarna kan även kontakta varandra när deras boskap har vandrat för långt bort. Som exempel berättar D. Chimiddulam om hur en familj som bor sex kilometer bort en dag ringde henne för att berätta att de hade hittat hennes kossor med hjälp av deras chip.

Dessutom behöver hon inte längre vända sig till en veterinär för att få sina djurs ursprung verifierat i samband med en försäljning, eftersom allt redan finns registrerat i databasen. L. Batchuluun berättar att vissa i lokalbefolkningen även har låtit märka sina hästar – och att satsningen dessutom kommer att bli viktig i kampen mot boskapsstölder.

Mongoliets jordbruksdepartement uppger att man nu planerar att utöka projektet över hela landet.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE