Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

Donald Trumpin virkarikossyytetutkinta: Valkoinen talo ei ole lähetä ketään keskiviikon kuulemisiin

LEHTIKUVA / AFP Jim Watson

Yhdysvalloissa Valkoinen talo ei ole lähettämässä ketään keskiviikkona järjestettäviin kuulemisiin, jotka liittyvät presidentti Donald Trumpin virkarikossyytetutkintaan. Asiasta kertoi Trumpin asianajaja.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Asianajaja Pat Cipollone vetosi kongressin valiokunnalle lähettämässään kirjeessä siihen, että todistajia ei ole vielä nimetty. Lisäksi kirjeessä pohdittiin, taattaisiinko presidentille reilu prosessi. Asianajaja ei kuitenkaan torpannut kokonaan Valkoisen talon osallistumista kuulemisiin. Valiokunnan mukaan presidentillä ja hänen lakimiehillään on perjantaihin asti aikaa ilmoittaa, osallistutaanko Valkoisesta talosta myöhempiin vaiheisiin.

Presidentin itsensä on määrä osallistua keskiviikkona Naton 70-vuotisjuhlakokoukseen Britanniassa.

Keskiviikon kuulemisissa on mukana muun muassa perustuslakiasiantuntijoita. Kongressin valiokunta alkaa arvioida kerättyjen todisteiden perusteella, täyttyvätkö virkarikossyytteen kriteerit. Valiokunnan arvellaan tarkastelevan ainakin neljää mahdollista syytekohtaa.

Tutkinta saattaa edetä hyvinkin rivakasti. Demokraattien kerrotaan tähtäävän siihen, että edustajainhuone äänestää virkasyytteen nostamisesta ennen vuoden loppua. Jos syyte nostetaan, Trumpin viraltapanoa käsiteltäisiin senaatissa tammikuussa.

Demokraatit käynnistivät tutkinnan

Edustajainhuoneen demokraatit aloittivat virkarikostutkinnan, koska katsovat Trumpin käyttäneen asemaansa väärin oman etunsa ajamiseksi. Presidentti on nimittänyt tutkintaa noitavainoksi.

Virkarikostutkinnan ytimessä ovat epäilyt, joiden mukaan Trump painosti Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyiä tutkimaan Trumpin vastaehdokkaaksi presidentinvaaleissa pyrkivän demokraattien Joe Bidenin pojan Hunter Bidenin tekemisiä Ukrainassa.

Hunter Biden on istunut ukrainalaisen, korruptiosta syytetyn kaasuyhtiön hallituksessa, mutta hänen osaltaan ei ole paljastunut epäilyjä väärinkäytöksistä.

Toissa viikolla Yhdysvaltain EU-suurlähettiläs Gordon Sondland kertoi kongressin kuulemisessa uskovansa, että presidentti lykkäsi Ukrainan sotilasapua edistääkseen Ukrainan tutkintaa Bideneihin liittyen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
25.6.2020
Tapaus Mäenpää: Puheet on nyt pidetty, on aika painaa nappia – historia kyllä muistaa, kuinka kansanedustajat perjantaina äänestävät
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE