Internationellt

Doug Jones segrade i Alabama

Demokraten Doug Jones segrade knappt i fyllnadsvalet till USA:s senat i Alabama som utlystes efter att Jeff Sessions tillträdde som justitieminister. Delstaten har varit en extremt svår nöt att knäcka för en demokrat under senare år och Alabama har haft två republikanska senatorer redan i 20 års tid.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

Den främsta orsaken till att valet blev så jämnt att demokraten kunde vinna var att republikanen Roy Moore anklagades att ha förgripit sig på tonårstjejer. Republikanerna i Alabama försökte lyfta fram abortfrågan som den mest centrala och Moore påstod dessutom att valet är en folkomröstning om Donald Trump. Alabama är vid sidan av Wyoming och West Virginia en av de delstater där Trump har varit speciellt populär. Utnämningen av Sessions till minister kom som ett tack för att Alabamasenatorn hade varit först i senaten med att yttra sitt stöd för Trump i presidentvalet.

 

Valet kom dock att handla om Roy Moore och anklagelserna om sexuella övergrepp. Få republikaner med nationell profil vågade stödja honom efter anklagelserna med undantag av Trump och Vita husets före detta chefsstrateg Steve Bannon. I Alabama stödde många av de ledande republikanerna Moore med guvernör Kay Ivey i spetsen men senator Richard Shelby sade att han trodde på kvinnorna och kunde inte rösta på Moore. Trump valde att banda in ett telefonsamtal där han uppmanade väljarna att rösta på Moore. Dessutom tog han ställning till valet i Alabama i ett tal i Florida i närheten av delstatsgränsen. På samma scen med Moore vågade han inte stå men det gjorde Bannon kvällen före fyllnadsvalet som sade att ”det finns en speciell plats i helvetet för republikaner som inte stödjer Moore.”

 

Doug Jones väntade länge på sin chans men när han tog den bar kampanjen fram hela vägen. I många år hade han vägrat att ställa upp mot en sittande republikansk senator men när Sessions mandat blev ledigt ställde han till sist upp. Till en början ansågs han chanslös men efter republikanernas primärval uppstod det plötsligt hopp. Luther Strange var det republikanska etablissemangets kandidat i primärvalet och hans kampanj hade tio gånger så mycket pengar som Roy Moore hade till sitt förfogande. Strange utnämndes till senaten i februari och han hoppades på att få en längre anställning men Moore förde en framgångsrik populistisk gräsrotskampanj mot etablissemangets favorit med den kristna högerns och den nationalistiska extremhögerns stöd. Trump stödde Strange och Bannon stödde Moore. Efter primärvalet varnade Trump att Strange hade varit det säkra kortet. Moores åsikter har varit lite för extrema för nästan alla republikaner inklusive Trump. Sedan när skandalen bröt ut ändrades konstellationen dramatiskt och plötsligt fanns det två jämnstarka kandidater i valet.

 

Moore fick aldrig den finansieringen som hade varit självklar för Luther Strange. Efter att #metoo blev ett fenomen och anklagelserna drabbade honom, började dessutom många inom den kristna högern att tveka. Bara de mest lojala stannade kvar och av dessa var Bannon den viktigaste för att han kunde utnyttja sin webbsajt Breitbart News. Valet i Alabama hade högsta prioritet för Breitbart som fungerade som en renodlad propagandakanal för Moore. Prominenta demokrater valde för det mesta att hålla sig borta från Alabama men Jones fick pengar och hans reklamkampanj var sju gånger dyrare än vad Moore hade. Före skandalen bröt ut hade före detta vicepresidenten Joe Biden deltagit i kampanjen och på slutrakan matchade demokraterna Trumps bandade telefonsamtal för Moore med motsvarande samtal från Biden och Barack Obama för Jones.

 

Några dagar före valet kom det två demokrater med nationell profil till Alabama, båda karismatiska afroamerikanska politiker som står näringslivet nära, Cory Booker från New Jersey och Deval Patrick från Massachusetts. Jones visste att valresultatet hänger på de afroamerikanska rösterna och till skillnad från vita väljare i Alabama är inte demokrater från andra delstater ett problem för dem. Afroamerikanerna i Alabama röstar nästan alltid på demokraterna och de utgör 25 procent av väljarkåren. De vita röstar oftast på republikanerna och kampanjen var rädd för att de blir bortstötta av synligt stöd från demokraterna i Washington. Annars hade möjligen Bill Clinton kunnat komma i fråga men #metoo har lyft hans gamla skandaler i rubrikerna igen.

 

Minnesotasenatorn Al Franken och representanthusets äldsta medlem John Conyers avgick båda några dagar före valet i Alabama på grund av sextrakasserianklagelser. Det var mycket viktigt för demokraterna att göra rent hus i det egna partiet för att öka trovärdigheten med tanke på Doug Jones kampanj mot Roy Moore. Republikanerna har en sextrakasserianklagad president i Vita huset som öppet stödde en kandidat som anklagades för att ha trakasserat minderåriga. Demokraterna valde däremot att visa nolltolerans i frågan och nu fick de sin belöning i form av Jones valseger. Partiets trovärdighet ökade markant i sextrakasserifrågor jämfört med hur det var under Bill Clintons tid som president.

Demokraterna i Alabama var en rörelse som man trodde att knappt existerade utanför storstäderna och det så kallade svarta bältet i delstatens södra del. Beteckningen syftar ursprungligen på jordmånen men gäller i dag även den afroamerikanska befolkningen som kom till det svarta bältet för att arbeta som slavar på bomullsplantager under 1800-talet. Nu när det gällde lyckades partiet mobilisera väljarna både i städerna och i de afroamerikanska delarna av landsbygden. Dessutom kunde man föra en kampanj i hela delstaten. Republikanerna hade svårt att få sina väljare på den vita landsbygden till urnorna på grund av kandidatens dåliga rykte. I slutet av november tillträdde i delstatens största stad Birmingham Randall Woodfin som borgmästare. Han är en 36-årig afroamerikan från partiets vänsterkant som stöddes av Bernie Sanders i borgmästarvalet. Nu får Alabama dessutom Doug Jones som senator. Visserligen gällde valet bara en halv mandatperiod men det var ändå en stor sak för demokraterna som nyttjade sin chans. Jones är främst känd som åklagaren som runt millennieskiftet fick till svars två Ku Klux Klan-medlemmar som hade bombat en afroamerikansk baptistkyrka den 15 september 1963.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE