Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Talous

Dow Jones -indeksi nousi tiistaina ennätyslukemiin New Yorkin pörssissä – näin Donald Trump reagoi

Lehtikuva

Teollisuuspainotteinen Dow Jones -indeksi nousi tiistaina ennätyslukemiin New Yorkin pörssissä. Indeksi kohosi ensimmäistä kertaa yli 30  000 pisteen.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Pörssin sulkeutuessa indeksin pisteluku oli 30  045,84, ja se oli 1,5 prosenttia plussalla.

Markkinoille on valanut uskoa myönteiset uutiset koronavirusrokotteista ja Yhdysvaltain poliittisen kriisin todennäköisestä väistymisestä.

Laajapohjainen S&P  500 -indeksi oli pörssin sulkeutuessa 1,6 prosenttia plussalla ja nousi myös ennätykselliseen pistelukuun 3  635,41. Teknologiaindeksi Nasdaq nousi puolestaan 1,3 prosenttia ja kohosi 12  036,79 pisteeseen.

Sijoittajat saivat maanantaina rauhoittavia uutisia, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin hallinto ilmoitti olevansa valmis aloittamaan vallanvaihtoprosessin. Joe Biden voitti presidentinvaalit marraskuun alussa, ja hän aloittaa uutena presidenttinä tammikuussa. Trump ei ole kuitenkaan myöntänyt vaalitappiotaan.

Sen sijaan Trump kommentoi tuoreeltaan Dow Jonesin ennätystulosta. Trumpin mukaan lukema on ”pyhä luku”. Trump sanoo, että hänen hallintonsa pyrkimykset koronavirusrokotteiden kehittämisessä on vaikuttanut ennätyksen syntymiseen.

Indeksi lähenteli 30  000 pisteen merkkipaalua jo helmikuussa, mutta koronavirus ja sen mukanaan tuomat rajoitukset syöksivät Dow Jonesin alle 19  000 pisteeseen.

Yli 100-vuotias indeksi

Dow Jones on yksi maailman vanhimpia indeksejä, ja se luotiin lähes 125 vuotta sitten.

Dow Jones ylitti 10  000 pistettä maaliskuussa 1999 internethuuman aikana ja seuraavan merkkipaalun 15  000 pistettä toukokuussa 2013 Yhdysvaltain talouden palautuessa vuoden 2008 talouskriisistä.

Donald Trumpin aloittaessa presidenttinä tammikuussa 2017 Dow Jones oli noin 20  000 pisteen lukemassa. Trump onkin usein ottanut kunnian indeksin menestyksestä presidentinkautensa ajalta.

Dow Jones -indeksiin kuuluu 30 suurta yhtiötä, kuten Apple, Boeing, Coca-Cola, Disney, McDonald’s ja Nike. Yritysten on tarkoitus edustaa Yhdysvaltojen talouden avainsektoreita.

Jotkut sijoittajat pitävät Dow Jones -indeksiä kuitenkin vanhentuneena muun muassa rajoitetun yritysmäärän vuoksi. Indeksistä puuttuu suuria yrityksiä kuten Amazon, Facebook sekä Googlen emoyhtiö Alphabet.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
26.1.2021
Maksatko mielelläsi lisää veroja vai oletko siihen valmis? Piru asuu yksityiskohdissa – näin EVAn analyysi johti harhaan
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE