Dramaattisen iskun tekijät karkuteillä – taustalla järjestäytynyttä rikollisuutta?

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
Liikenne oli Turusta Helsinkiin kulkevalla moottoritiellä poikki tuntien ajan, kun poliisi tutki rikospaikkaa.

Arvokuljetusauton ryöstöä Salon Suomusjärvellä yrittäneet olivat torstaina alkuillasta yhä karkuteillä. Dramaattisessa ryöstöyrityksessä ammuttiin arvokuljetusauton tuulilasiin ja ilmeisesti muitakin laukauksia autoa kohti, poliisi kertoi. Tekijät myös uhkailivat tiettävästi räjähteillä.

Poliisin ja arvokuljetusyhtiön mukaan vaikutti siltä, että ryöstäjät jäivät ilman saalista. Keskusrikospoliisi (KRP) tutkii tapausta törkeän ryöstön yrityksenä.

KRP:n rikosylikomisario Heikki Topi-Hulmi sanoi iltapäivän tiedotustilaisuudessa Turussa poliisin pitävän ilmeisenä, että taustalla on järjestäytynyttä rikollisuutta. Poliisilla ei toistaiseksi ollut tietoa, minne tekijät suuntasivat. Poliisilla ei Topi-Hulmin mukaan vielä ollut myöskään tietoa tekijöiden henkilöllisyydestä, kansalaisuudesta, sukupuolesta tai määrästä.

Ryhmä aseistautuneita rikollisia yritti torstaiaamuna Turun ja Helsingin välisellä moottoritiellä ryöstää turvallisuusyhtiö G4S Suomen arvokuljetusauton. Tekijät pysäyttivät auton tukkimalla sen tien kuorma-autolla. Lisähämminkiä he loivat sytyttämällä henkilöauton tuleen tien varrella.

Arvokuljetusauton kuljettaja oli autossa yksin. Hänet pakotettiin poliisin mukaan aseella uhaten ulos. Kuljettaja ei loukkaantunut iskussa.

Kaikkiaan tekijöillä oli käytössään jopa seitsemän autoa. Yksi paossa käytetyistä pakettiautoista oli vuokrattu viime viikolla väärällä ajokortilla Helsingistä ja jätetty palauttamatta. Auton vuokranneesta firmasta sanottiin STT:lle, että auton vuokrasi ”turkistyyppisiin asusteisiin” pukeutunut ja kantasuomalaiselta vaikuttanut noin 60-vuotias nainen.

Poliisi toivoo vihjeitä numeroon 040 371 3177 tai sähköpostitse turku.krp@poliisi.fi.

Yle: Taas uusi loikka persuista – rovaniemeläisvaltuutettu kokoomukseen

Rovaniemellä perussuomalaisten kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen Liisa Helin eroaa puolueesta ja perussuomalaisten valtuustoryhmästä, kertoo Yle Uutiset.

Perussuomalaisten kaupunginvaltuutettu Liisa Helin sanoo liittyvänsä kokoomuksen valtuustoryhmään maanantaina 23.1. Rovaniemen kaupunginvaltuuston kokouksessa.

Helin on toiminut viime ajat Rovaniemen kaupunginhallituksessa perussuomalaisten edustajana.

”Buumi” — hittituotteen tehnyt suomalaisyritys kasvatti viime vuonna liikevaihtonsa 2 000 000 euroon

Kuva: Lehtikuva

Härkäpaputuotteita valmistava Verso Food on kymmenkertaistanut liikevaihtonsa, kertoo yhtiö tiedotteessa. Liikevaihto kasvoi viime vuonna kahteen miljoonaan euroon.

Toimitusjohtaja Tarja Ollilan mukaan yhtiö ei vielä tee tulosta, koska kaikki varat sijoitetaan kasvuun. Tämän vuoden tavoitteena on vähintään kolminkertaistaa viime vuoden liikevaihto.

Toistaiseksi vain Suomessa toimiva Verso Food aikoo laajentaa kuluvana vuonna liiketoimintansa Ruotsiin ja Norjaan. Maihin on tehty jo yhteistyösopimukset.

Viisi ihmistä työllistävän yhtiön tunnetuin tuote on elokuussa lanseerattu Härkis. Uusia tuotteita esitellään ensi kuussa.

− Härkis teki härkäpavun hyvät ravitsemukselliset ominaisuudet suomalaisille tutuksi. Olemme saaneet aikaan suoranaisen härkäpapubuumin, Ollila toteaa.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Sarjahukutuksista tuomittu aikoo valittaa hovioikeuteen – ”Pettynyt, pahoillaan ja yllättynyt”

Kuva: Lehtikuva / Minna Raitavuo
Pekka Seppänen.

Sarjahukutuksista tuomittu Pekka Seppänen aikoo valittaa käräjätuomiostaan hovioikeuteen, kertoo miehen asianajaja.

Asianajaja Jukka Ketonen sanoi STT:lle, että Seppänen yllättyi tuomiostaan.

– Hän oli tietysti pettynyt, pahoillaan ja yllättynyt, Ketonen kuvailee.

Pekka Seppänen

Ketonen arvioi, että valituksen jättäminen jää määräajan viime metreille. Tyytymättömyyttä tuomioon on ilmoitettu. Ketosen on tarkoitus keskustella valituksen perusteluista Seppäsen kanssa vankilassa parin viikon päästä.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi Seppäsen viime viikon tiistaina 14,5 vuoden vankeuteen muun muassa kahdesta taposta, kolmesta tapon yrityksestä sekä törkeästä kuolemantuottamuksesta. Sen jälkeen Seppänen oli kateissa päiviä, kunnes poliisi otti tämän kiinni lauantaina Joensuussa.

Seppänen tavoitettiin tuttavansa kuljettamasta autosta. Rikoskomisario Kimmo Wetterstrand kertoi STT:lle tänään, että poliisi on aloittanut esitutkinnan rikosnimikkeellä rikoksentekijän suojeleminen.

Poliisilla ei ollut uutta kerrottavaa siitä, missä Seppänen oleskeli ennen kiinniottoaan. Wetterstrand sanoi, ettei poliisilla ole erityistä intressiä selvittää, missä mies on ollut.

– Jos jättää ilmoittautumatta vankeusrangaistustaan suorittamaan, ei se rikos ole.
Seppäsen valitusaikeista uutisoivat aiemmin ainakin Yle ja MTV.

Päivi Paju

AVAINSANAT

Kommentti: ”Et aio katua kun tekee tämän kaupan kanssani” – no mikä ettei!

Kuva: Thinkstock

Tuli vakuuttava sähköpostiviesti International Commercial Bankin (ICB) Ghanan sivuliikkeen johtajalta. Se alkoi viehättävästi ”Hei rakas”.

Alkuun tämä ”johtaja” ilmoittaa olevansa naimisissa ja rauhan mies.

– En halua ongelmia, mutta en tiedä, miten tunnet tästä, koska saattaa olla kaksinkertainen mielessä.

Sitten päästään asiaan:

–Tämä on todella paljon ja et aio katua kun tekee tämän kaupan kanssani. Toivon vain, että voimme auttaa toisiaan.

Huomautus: ei käytännössä ole riskiä.

Tulee polveileva kertomus siitä, kuinka hänen velvollisuutensa on lähettää alueellisena johtajana rahoituskertomus pääkonttoriin. Ja nyt on käynyt joku kämmi.

– Olen havainnut, että minun haara, jossa olen manageri tehty viisi miljoonaa, viisisataatuhatta dollaria [$ 5 500.000.00], joka minun pääkonttori ei ole tietoinen siitä ja koskaan olla tietoinen siitä. Olen sittemmin aseta rahastosta mitä me kutsumme aputilille ilman saaja.

Rahasto sitten ilmoitti, että minua voi pyytää ”meille töihin”.

– Jotta voit auttaa ja saada rahaston pankkitilille meille jakaa. Välin joudut 35% koko rahaston. Huomautus: ei käytännössä ole riskiä. Jos hyväksyt tämän tarjouksen työskennellä minua, minä arvostan sitä suuresti. Heti kun olen saanut vastauksesi, minä annan sinulle tietoja siitä, miten voimme saavuttaa sen onnistuneesti.

Mikäs tässä: reilultahan tuo kuulostaa, kun ei mitään riskiäkään ole. Ja helpostihan suomalaisen tavallisen tallaajan tililtä irtoaa 35 prosenttia 5,5 miljoonan dollarin summasta – mikäli tätä nyt yleensä kysyttiin.

Vähäksi aikaa ulkomailta tulevien huijausviestien virta tyrehtyi, mutta mikä lie, että nyt niitä on alkanut taas tipahdella. Näin huonolla suomella kirjoitettuihin törmää enää harvoin. Mutta aina näihin joku Suomessakin haksahtaa: luulee hyötyvänsä tai sitten auttavansa. Ainoa järkevä teko on hävittää viesti heti.

AVAINSANAT

Niinistö avautuu kohukirjastaan: Tätä tavoittelin: ”Wie es eigentlich gewesen ist”

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Puolustusministeri Jussi Niinistö kertoo verkkosivuillaan, että SKS tuo uudelleen saataville pitkään loppuunmyytynä olleen Niinistön kirjan ”Heimosotien historia 1918–1922.” Kirja julkaistiin 2005.

”Heimosotaretkien tarkoituksena oli suomensukuisten heimojen asuinalueiden irrottaminen Neuvosto-Venäjästä; tavoitteena oli joko niiden itsenäistäminen tai liittäminen yhdeksi suureksi Suomeksi. Heimosoturit näkivät toimiensa oikeutuksen kumpuavan kansojen itsemääräämisoikeudesta – opista, josta vasta itsenäistynyt Suomikin oli esimerkki.”

Historiantutkija kertokoon tapahtuneesta, maallikkokin voi arvioida historiaa, poliitikko tehköön historiaa.

Niinistö kirjoittaa, että hänen kirjoistaan tehdyissä arvioissa hänen on sanottu kulkeneen historiantutkijana jokseenkin vastavirtaan.

”Kavahdan teoretisointia, ja yleensäkin olen tutkijana yrittänyt välttää jälkiviisautta, moralisointia ja myöhäsyntyistä poliittista korrektiutta. Olen tavoitellut idealistisesti rankelaista mallia: wie es eigentlich gewesen ist [niin kuin se todella tapahtui].”

Hän sanoo saaneensa politiikkaan siirtymisensä jälkeen silloin tällöin kuulla vanhakantaisuudestaan historiantutkijana.

”On sanottu, että olen liikaa ymmärtänyt historian henkilöitä ja ilmiöitä – en ole ymmärtänyt jakaa heitä nykymaailman katsannosta vuohiin ja lampaisiin. Pidän linjaani kuitenkin oikeana. Historiantutkija kertokoon tapahtuneesta, maallikkokin voi arvioida historiaa, poliitikko tehköön historiaa.”

AVAINSANAT