Opinion

Du är ensam i vården

Ett gammalt ordspråk, man ska inte köpa grisen i säcken, varnar oss för att köpa en obesiktad vara i god tro, mot bättre vetande. Just det, det gör väl ingen. Ingen skulle komma på den befängda tanken i sina egna privata affärer. Men när det gäller att inhandla vård och omsorg för oss alla är det tydligen inte så noga. Här köper man gärna grisen i säcken, verkar det som. Snyggt inpackad är den förstås, kvalitetsmärkt, certifierad och med fina referenser på hur bra och billig den är. En sådan måste man bara köpa. Hemmagjorda skinkor göre sig icke besvär. Upphandling görs och säljaren kammar hem potten för billigare än så kan en så fin skinka inte tillhandahållas. Köparen är nöjd. Nu har han skaffat det som alla frågat efter hela tiden. För gris det är ju det samma som skinka, säger bolaget.

 

Men vänta nu, vad har man egentligen köpt?  Någon har för vår räkning köpt ett paket med vårdtjänster som i praktiken bara får utnyttjas i mycket begränsad omfattning. Den fint förpackade vårdlösningen innehåller nog en hel del bra saker, men personalen får inte använda tjänsterna i den omfattning som vården skulle kräva. Då blir det för dyrt helt enkelt, då får bolaget inte ut sin vinst, då får aktieägarna inte ut sin dividend, då får skatteparadisen inte den kapitalnäring de behöver, och så kan vi ju inte ha det. Beställaren håller med, det utlovade billiga priset ska hållas. Därmed basta. Några tilläggsräkningar vill vi inte veta av.

 

Det är nu bara så nu för tiden att man inte kan hålla på och kräva vård hela tiden. I synnerhet inte om man är till åren kommen. Doktorn kommer då doktorn kommer enligt kontraktet. Det kan vara typ en gång i halvåret. Däremellan ska varken du eller din vårdare belasta systemet om det går att undvika. Vårdare kan på sin höjd få konsultera företagets doktor per sms vid akutläge, men förstås helst inte. All vård kostar. Billigast att låta bli. Man ska sköta sin hälsa själv och bita ihop. Man ska inte bli gammal om man inte är frisk. Man ska vårda sin hälsa och ha många fina försäkringar att ta av och kan man inte bo hemma längre så blir det snabbt att sälja huset om man råkar ha ett.

 

Det är visst så vi vill ha det här i landet med den vård- och omsorgspolitik som förs. Vi har en regering som vi inte förtjänar och vi har den tidsanda som råder, om vi inte gör något åt det. Vi köper grisen i säcken och intalar oss att det är skinka. Skulle det här handla om en livsmedelsprodukt så har vi som konsumenter en hel del rättigheter. Men nu handlar det om vård och omsorg som inhandlas med gemensamma medel för allas användning enligt behov, eller åtminstone intalar vi oss att det är så.

 

Orkar någon tro på social- och hälsovårdsreformen (Sote) längre? Privatiseringsivrarna arbetar för högtryck. Du har ingen insyn i ett vårdbolag. Hela systemet med upphandling av vård- och omsorgstjänster från olika stora, nationella och internationella bolag är olämpligt förfarande. Det är bara Ikea som har lyckats med det billigaste priset.

 

Det är synd om den lilla människan.

 

Besviken anhörig

Ann-Sofi Storbjörk

 

 

 

Delningar

Dela denna artikel

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Följ oss:
Mer om ämnet:

Kommentarer

Mest lästa


Senast