Politiikka

Eduskunnan nuorin vaatii oikeutta ympärivuorokautisessa hoidossa oleville – ”Vangitkaan eivät menetä ulkoiluoikeutta”

Jukka-Pekka Flander/SDP
Jukka-Pekka Flander/SDP
Jukka-Pekka Flander/SDP

SDP:n kansanedustaja Ilmari Nurminen on huolissaan ympärivuorokautisessa hoidossa olevien ihmisten makuuttamisesta ja mahdollisuuksista päästä ulos. Hän vaatii lakimuutosta.

Nurminen oli käynnistämässä ja keräämässä tuhansia nimiä kansalaisaloitteeseen ympärivuorokautisessa hoidossa olevien ihmisten oikeudesta ulkoiluun jo ennen kansanedustajaksi tuloaan.

Nurmisen mukaan tutkittua tietoa ulkoilun toteutumisesta on vähän, mutta käytännössä on paljon ikäihmisiä, joiden on pakko olla sisällä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (2014) mukaan keskimäärin alle puolet ympärivuorokautisessa hoidossa olevista asukkaista ei pääse ulos asuinrakennuksestaan edes yhtä kertaa kuukaudessa.

– Vangit menettävät liikkumisvapauden, mutta eivät ulkoiluoikeutta, sillä heille on laissa säädetty päivittäinen tunnin oikeus ulkoiluun. Valmistelen lakialoitetta, jossa vaaditaan samaa oikeutta myös ympärivuorokautisessa hoidossa oleville ikäihmisille, Nurminen kertoo.

Hallituksen toimet heikentävät suoraan ikäihmisten perusoikeuksia ja sulkevat ihmisiä sisään.

Sipilän hallitus on laskemassa ympärivuorokautisen hoidon henkilöstömitoitusta sekä heikentämässä vanhus- ja vammaispalvelulakia. Näin esimerkiksi vammainen henkilö on menettämässä oikeutensa moniin tarvitsemiinsa palveluihin ikääntymisen myötä, vaikka tilanne vaatisi päinvastaista.

– Hallituksen toimet heikentävät suoraan ikäihmisten perusoikeuksia ja sulkevat ihmisiä sisään. En ymmärrä, miksi kansanedustajilla ei ole tahtoa muuttaa asiaa, koska ongelma on jokaisen tiedossa, Nurminen jyrähtää.

SDP:n ensimmäisen kauden kansanedustajan mukaan hallituksen hyvinvoinnin ja terveyden kärkihankkeissa olisi mahdollista suunnata voimavaroja myös ympärivuorokautisessa hoidossa olevien ihmisten palvelutarpeisiin. Nurmisen mielestä se olisi järkevää, sillä eniten palveluita tarvitsevat ihmiset näyttävät nyt jäävän hallituksen kärkihankkeiden ulkopuolelle.

– Tällä hetkellä ei esimerkiksi ole instanssia, joka myöntäisi rahoitusta ikäihmisten palveluiden, kuten ulkoilumahdollisuuksien lisäämisen, kehittämiseen.

Eduskunnan nuorin kansanedustaja haluaa nostaa asian keskusteluun, koska kyseessä on yksi ihmisten perusoikeuksista.

– Ikäihmisillä tulee olla elämänsä loppuun saakka oikeus elää normaalia ja arvokasta elämää, myös laitoksessa.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat