Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Toimituksen kommentit

Eduskunnan syksyssä luvassa tunteiden vuoristorataa – jopa kokoomuskonkaria “ihmetyttää”

Toimituksen kommentit

TOPI JUGA

Politiikan toimittaja

Eduskunnan käytäville laskeutui maanantaina viimein rauha, kun myös sosiaali- ja terveysvaliokunta jäi kesätauolle. Valiokunnan kesäkirmaus alkoi kuitenkin ilmeisen huonoissa väleissä ja sote-valiokunnan sisällä käyty väittely siirtyi sosiaalisen median puolelle.

TOPI JUGA

Demokraatti

Perjantaina uutisoitiin laajasti, miten sote-valiokunnan keskustalaiset jäsenet ovat tehneet puheenjohtaja Krista Kiurun (sd.) toiminnasta kantelun puhemiesneuvostolle. Kantelun on allekirjoittanut myös sinisten Vesa-Matti Saarakkala, mutta kokoomusedustajia ei mukana ollut.

Vain hetkeä ennen kantelu-uutisointia sote-valiokunnan oppoisitioedustajat olivat ennättäneet julkaista tiedotteen, jossa todettiin yksi kantaan “kuluneen viikon osoittaneen jälleen kerran, että Sipilän hallituksen valmistelussa on vakavia puutteita”.

– Esityksestä puuttuu vielä kolmen vuoden valmistelunkin jälkeen yhä lukuisia kriittisiä kohtia, joita ennen on mahdotonta muodostaa kokonaiskuvaa uudistuksesta, oppositioedustajat esittivät.

Hallituksen uudistuksen valmistumiselle antamat aikataulupaineet ovat aiheuttaneet aikaisemminkin syytöksiä valiokunnan hallitus- ja oppositioedustajien välillä. Hallituksesta on syytetty oppositiota uudistuksen käsittelyn jarruttamisesta, oppositio on puolestaan ihmetellyt hallituksen keskeneräisiä esityksiä sekä kiirettä ja pyytänyt lainvalmistelutyölle tarvittavaa työrauhaa.

Luvassa anteeksipyyntö?

Perjantaina kirjeen allekirjoittaneet keskustalaiset sekä sininen edustaja kertovat olevansa huolissaan valiokunnan toimintakyvystä. Heidän mukaansa Kiuru on puheenjohtajana viivyttänyt valiokunnan työtä ja estänyt neljästi äänestyksen valiokunnan aikatauluista, asiantuntijakuulemisista tai keskustelun jatkamisesta.

Lisää aiheesta

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman tyrmäsi tehdyn kantelun. Lindtmanin mukaan keskustan valitus puhemiesneuvostolle kertoo lähinnä, että keskusta on mennyt paniikkiin gallup-lukujen takia.

– Sen sijaan, että keskustan kansanedustajat keskittyisivät tekemään huolellista lainsäädäntötyötä, he etsivät jälleen kerran syyllisiä muualta. Tätä samaa valitusvirttä on kuunneltu koko kevät ja kesä. Keskustan peili on hukassa, sillä jopa omien virheiden syyllinen on aina joku muu. Keskustan operaation puoluelähtöisyydestä kertoo, etteivät edes hallituspuolueet lähteneet siihen kokonaan mukaan – kokoomus ei laisinkaan, Lindtman lausui.

Lauantaina sote-valiokunnan soppa sai jälleen uusia sävyjä, kun Kiurun tavoin sote-oppositiota edustavat Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.) ja Aino-Kaisa Pekonen (vas.) vaativat keskustalta anteeksipyyntöä Kiurulta.

– Keskusta voisi nyt 1) pyytää anteeksi Krista Kiurulta, 2) keskittyä oikeisiin asioihin, kuten syrjäseutujen taksikuljetusten kuntoon laittamiseen. Pian on viimeisetkin arvot uhrattu päämäärä pyhittää keinot -politiikan alttarille, Alanko-Kahiluoto tviittasi.

– Valiokunta päättyi kauniisiin sanoihin ja aplodeihin perjantaina. Siksi keskustan ulostulo hämmästytti todella! Nyt olis varmaan anteeksipyynnön paikka, Pekonen puolestaan kirjoitti.

Anteeksipyyntöä ei keskustalta kuitenkaan kuulunut, ja Yle kertoi, miten sote-valiokunnan varapuheenjohtajana toimiva Hannakaisa Heikkinen (kesk.) kehotti soittamaan valiokunnassa myös vaikuttavalle Pekka Puskalle (kesk.).

Ylen tavoittama Puska korosti anteeksipyynnön sijasta, miten kepulaiset eivät olleet tehneet Kiurun toiminnasta kantelua vaan kirjelmän.

– Kantelu-sanaa ei siinä paperissa varmaan käytetä, se on paperi, joka on eduskunnan puhemiesneuvostolle osoitettu, Puska totesi.

Puhemies Paula Risikko tiedotti maanantaina, että eduskunnan puhemiesneuvosto käsittelee kirjelmää syyskuun alussa. Käsittely tuskin johtaa suurempiin toimenpiteisiin, sillä valiokuntien työskentely on itsenäistä ja niiden tehtäväkin on ottaa asioiden käsittelyyn vaadittava aika. Puhemiesneuvosto voisi pyrkiä hajoittamaan valiokunnan eduskunnan täysistunnon kautta, mutta näin äärimmäisiin toimiin ryhtyminen on epätodennäköistä jopa keskustan maakuntakiireestä huolimatta.

Puska otti lauantaina kantaa myös kokoomusedustajien puheisiin, jotka eivät keskustan “kirjelmään” mukaan lähteneet.

– Kokoomus vastaa tietysti itse omasta mielipiteestään, mutta meillä on vakuuttava käsitys siitä, että tässä on edistytty aivan liian hitaasti. Eduskunnan arvovalta edellyttää, että tämä käsiteltäisiin nopeasti, Puska totesi Ylellä.

Keskustaa huolettaa.

Ilmeiseksi vaihtoehdoksi jää, että keskustaa huolettaa jo nyt moneen kertaan siirtynyt ja tällä hetkellä toukokuulle kaavaillun maakuntavaalien ajankohta. Jotta vaalit toukokuulle saataisiin pitäisi sote-lait saada eduskunnassa hyväksyttyä marras-joulukuussa. Hallituksella (keskustalla) on kiire saada sote-uudistus saliin äänestyksiin.

– Mutta realistisesti ajatellen se voi tulla liian nopeasti. Eduskunnan syysistuntokausi on ainoastaan kaksi ja puoli kuukautta, onkin keskustan tuore puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen ehtinyt jo lausua maakuntavaalien ajankohdasta Satakunnan Kansassa.

Sote-valiokunta ei ole myöskään ainoa, missä on kiirehditty. Toissa viikolla esimerkiksi yleensä tyynen rauhallisen lakivaliokunnan oppositioedustajat kertoivat, miten hallitusedustajat eivät antaneet kuulla asiantuntijoita, vaikka käsiteltävänä oli oleellisiakin muutoksia.

Äänestysten läpimenokaan ei ole millään tavoin kirkossa kuulutettu ja hallituksen tuki uudistuksen takana tuntuu vähenevän vääjäämättä. Viimeksi tänään maanantaina ex-kokoomuslainen ja nykyinen Liike Nyt:iläinen Harry “Hjallis” Harkimo vahvisti äänestävänsä uudistusta vastaan. Tällä hetkellä uudistuksen puolesta äänestäisi 101 edustajaa.

Hallituksen toiminnalle kritiikkiä myös kokoomuskonkarilta.

Sipilän hallituksen sote-runttaaminen herätti viikonloppuna ulostuloja myös muilta osin, kuin vain sote-valiokunnan saippuaoopperasta. Kokoomuksen entinen puheenjohtaja ja lähes 40 vuoden kansanedustajakokemuksen omaava Pertti Salolainen kummeksui twitterissä sote- ja maakuntauudistuksen jo tohinalla alkanutta valmistelua. Salolaista kummeksutti hallituksen toimintatapa aloittaa uudistusten valmistelu vaikkeivät lait ole vielä edes ulkona valiokunnista.

– Tällaista kokenutta kansanedustajaa ihmetyttää, Salolainen twiittasi.

Oppositiossa on herättänyt muun muassa ihmettelyä, miten sote-pilotteihin on voitu jyvittää ja jakaa rahaa satoja miljoonia, vaikkei lakeja ole vielä edes hyväksytty hyväksytty. Hallitus korostaa, että rahoja ei ole liikkunut, ainoastaan ennakoivaa linjailua. Oppositiossa katsotaan, että lain toimeenpano on jo alkanut.

Salolainen ei lähtenyt maanantaina avaamaan Demokraatille tarkemmin millaista valmistelua hän tviitillään tarkoitti, hän totesi vain todenneensa faktoja.

– Ei lisättävää eikä poistettavaa.

Äänestäjälle Salolaisen ulostulosta on kuitenkin vaikea nähdä jäävän mieleen muuta, kuin että Sipilän hallituksen toiminta herättää suurta epäilystä myös hallituspuolueissa.

Miksi Salolaisen kaltaisia pitkän linjan edustajia kannattaa kuunnella? Kauan eduskunnassa vaikuttaneet tietävät, että hallituksen käyttämä “pakko toteuttaa” -retoriikka on vain myyntipuhetta. Uudistukselle on toki tarvetta, mutta ei välttämättä hallituksen toteuttamalla tavalla.

Maakunta- ja sote-uudistuksen projektijohtaja Päivi Nerg jaksoi vastailla Salolaiselle sunnuntaina todeten, että hän ei usko tehdyn kehitystyön menevän hukkaan. Lisäksi hän pohti muun muassa, että lakiluonnosten mallien testaaminen 18 kertaa luulisi antavan luottoa käsittelyyn.

Loppujen lopuksi ainoaksi selväksi päätelmäksi tuntuu vaiherikkaan sote-viikonlopun jälkeen nousevan se, että kun sote-valiokunta kokoontuu käsittelemään sote-pakettia jälleen 20. elokuuta, on edessä vielä varmasti tunteiden vuoristorataa.

Mutta yritetään nyt levätä ensin muutama kesäviikko. Luvassa on nimittäin mielenkiintoinen syksy.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE