Eduskunnassa kuultiin hyvin vakava keskustelu Pohjois-Koreasta – ”Mitä Suomi aikoo tehdä?”

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Eero Heinäluoma pitää hyvin hälyttävänä USA:n ja Pohjois-Korean välillä käytävää sanasotaa (kuva on otettu 14. syyskuuta).

Eduskunnan budjettikeskustelussa käytiin tänään vakavaa keskustelua Pohjois-Korean tilanteesta. Asia nousi esiin ulkoministeriön hallinnonalan asioita käsiteltäessä.

Kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd.) totesi, että viime viikolla YK:n yleiskokouksessa nähtiin hyvin harvinaislaatuinen esitys, jossa kaksi YK:n jäsenvaltiota uhkaili julkisesti toisiaan sodankäynnillä ja toisen valtion hävittämisellä. Kyseessä ovat Yhdysvallat ja Pohjois-Korea.

– Molemmat maat ovat, toinen virallisesti ja toinen de facto, ydinasemaita. Tämä keskustelu on mennyt hyvin lyhyessä aikaa todella äärimmäisyyteen. Voidaan sanoa, että olemme ensimmäistä kertaa lähellä tilannetta, jossa julkisesti ydinasevaltiot ovat sodan partaalla.

– Tämä on erityisen hälyttävää; vaikutus ulottuu miljoonien ihmisten elämään ja turvallisuuteen ja myös laveammalti koko ihmiskuntaan. Mitä Suomi aikoo tehdä, jotta ydinaseiden käytöstä konfliktien ratkaisukeinona luovuttaisiin? Ja ihan erityisesti, onko meillä jotain roolia Pohjois-Korean tilanteen rauhoittamisessa? Heinäluoma kysyi ulkoministeri Timo Soinilta (s.).

”En halua pelotella”.

Vihreiden kansanedustaja Pekka Haavisto nosti esiin sen, että Suomi vetää rauhanvälityksen ystäväryhmää YK:ssa.

– Olette varmasti keskustelleet korkeiden tahojen kanssa YK:ssa siitä, mitä voisi Pohjois-Korean tilanteessa tehdä. Voisiko YK tulla tässä nokkapokassa jollakin tavalla avuksi? Haavisto kysyi.

Kokoomuksen kansanedustaja Ilkka Kanerva puolestaan tiedusteli, olisiko mahdollista mandatoida YK:n turvaneuvoston kautta rauhanvälitysprojekti Pohjois-Korean tilanteen laukaisemiseksi ilman arvovaltakiistoja.

Soini totesi Pohjois-Korean tilanteen olevan äärimmäisen vakava asia.

– Onneksi meillä on hyvät suhteet muun muassa Ruotsiin, joka on nyt turvaneuvoston jäsen ja jonka kanssa saamme tietoa ja konsultoimme. Ruotsilla on myös lähetystö Pohjois-Koreassa, samoin Romanialla, Bulgarialla ja muilla, ja on tärkeää olla tässä mukana. Tämä on todella vaarallista, niin kuin edustaja Heinäluoma sanoi. En halua pelotella, mutta tällä menolla tästä ei kyllä mitään hyvää tule, Soini vastasi.

Eero Heinäluoma palasi asiaan seuraavassa puheenvuorossaan.

– Kun tähän mennessä sitten Nagasakin ja Hiroshiman ei ole ydinaseita käytetty ja nyt tämä riski on ihan aito, niin kyllä meidänkin ulkopolitiikan keskeinen kysymys on, miten me voimme myötävaikuttaa kansainvälisen yhteisön osana, jotta ydinaseiden käyttöä sotilaallisten konfliktien ja ylipäänsä konfliktien ratkaisukeinona ei hyväksytä. Tämä vaatisi kyllä hallitukselta ehkä oman selkeän kannanottonsa, hän totesi.

Urpilainen ehdotti nuorisodelegaattia – Soini avoin ehdotuksellle.

SDP:n kansanedustaja, ulkoministerin rauhanvälityksen erityisedustaja Jutta Urpilainen toi budjetin lähetekeskustelussa esiin sen, että Euroopan unioni valmistautuu paraikaa Afrikan unionin kanssa huippukokoukseen. Se pidetään marraskuun lopussa.

Kokouksen pääteema on nuorisotyöllisyys. Alle 25-vuotiaita nuoria on noin puolet Afrikan väestöstä, ja kaikkiaan väestöä on 1,2 miljardia ihmistä.

Urpilainen ehdotti, että Suomi sisällyttäisi omaan valtuuskuntaansa nuorisodelegaatin.

– Se olisi nuorisolain hengen mukaista, ja se myöskin nostaisi nuorten profiilia — ja Suomen profiilia YK:n päätöslauselman 2250 toimeenpanossa, hän sanoi.

Sinisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tiina Elovaara kiirehti tukemaan Urpilaisen esitystä nuorisodelegaatista. Tukensa antoi myös SDP:n puheenjohtaja, kansanedustaja Antti Rinne.

Ulkoministeri Timo Soini sanoi olevansa avoin Urpilaisen aloittelle.

Keskustelua aiheesta

”Tämä on täysin kohtuuton härski vedätys” – Rinne tylyttää hallituksen pulla-mallia: Leipokaa uusi

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

– Minulle on aivan käsittämätöntä se, että hallituksessa näyttää olevan ajattelutapa, että työttömät ovat laiskoja ja saamattomia ja eivät halua hakea töitä. Vielä käsittämättömämpää on, että tämän ihmiskuvan pohjalta rakennetaan tällaisia rangaistusmalleja, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoo.

Hän kommentoi hallituksen ajamaa työttömien aktiivimallia, joka leikkaa miltei 5 prosenttia työttömyysturvasta, jos mallin aktiivisuuskriteerit eivät työttömällä täyty. Rinne muistuttaa, että työvoimapoliittisesta koulutuksesta ja toimenpiteistä uupuu rahoja.

– Tuntuu monessa suhteessa kohtuuttomalta, että täällä nämä isopalkkaiset ministerit sanovat, että eihän se nyt ole iso leikkaus tämä 5%:n leikkaus. Jos katsoo tonnin tuloista, se on viisikymppiä pois rahaa. Se on erittäin iso leikkaus työttömien ihmisten arkeen. Ja monet työttömät eivät saa, jos ajattelee peruspäivärahallakin olevia ihmisiä, eivät saa sen suuruista päivärahaa laisinkaan. Tämä on ihan uskomaton tämä hallituksen halu kyykyttää köyhiä ihmisiä, Rinne paukuttaa.

”Järkevämpää olisi poistaa kivet pullasta.”

Hän toteaa, että SDP taistelee ryhmänä, että malli saataisiin kaadettua. Äänestys on eduskunnassa huomenna.

– Pitää muistaa, että meillä on se 35 kansanedustajaa vaan. Sillä ei pysty kaatamaan, jos ei hallituspuolueistakin löydy ihmisiä, joilla on sydäntä ajatella asiaa ihmisten kannalta, hän lisää.

Rinne kutsuu työttömien aktiivimallia ”täysin kohtuuttomaksi härskiksi vedätykseksi”. Hän viittaa työministeri  Jari Lindströmin (sin.) ”kivi pullassa” -puheisiin.

Lindström on kutsunut aktiivimallia työllisyyspoliittisten toimien joukossa kiveksi pullassa.

– Kun ministeri Lindström sanoo, että tämä on osa jotakin pakettia, kivi pullassa siinä paketissa. Minusta ei pidä lähteä syömään sellaista pullaa, jossa on kiviä. Järkevämpää olisi poistaa kivet pullasta tai leipoa sellainen pulla, mihin ei tule kiviä, Rinne sanoo.

Selvityksen tulokset järkyttävät: ”Hallituksen leikkaukset näkyvät päiväkotien arjessa kaoottisuutena”

Kuva: Lehtikuva / Mikko Stig

SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppurainen on järkyttynyt tänään maanantaina julkaistun varhaiskasvatusselvityksen tuloksista. Asiantuntijoiden esittämät huolet ovat selvityksen mukaan osoittautuneet todeksi.

– Hallituksen leikkaukset, kuten subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaaminen ja ryhmäkokojen kasvattamiseen näkyvät päiväkotien arjessa kaoottisuutena, Tuppurainen lukee selvitystä.

Hän odottaa ripeitä toimia tilanteen korjaamiseksi. Kirjallisessa kysymyksessään Tuppurainen vaatii hallitusta kertomaan, miten ja millä aikataululla se aikoo vahvistaa päiväkotien varhaiskasvatuksen pedagogista osaamista.

Tuppurainen muistuttaa, että lääkkeet ovat jo tiedossa: lapsen subjektiivinen päivähoito-oikeus on palautetta ja ryhmäkokoja on pienennettävä.

– Kyse on vain hallituksen tahdosta.

Toivon, että tämä selvitys havahduttaa myös Oulun tekemään ainoan oikean ratkaisun.

Tuppurainen painottaa, etteivät lapset ole päiväkodissa säilössä. Siksi varhaiskasvatuksen pedagogiikkaan on kiinnitettävä huomiota. Hän vaatii hallitukselta toimia, joilla henkilöstön koulutustasoa nostetaan ja eri koulutuksen saaneiden ammattilaisten tehtäviä ja vastuita selkiytetään.

– Varhaiskasvatuksen moniammatillisuus on yksi suomalaisen varhaiskasvatuksen laadun valttikorteista. Pedagogisen osaamisen lisäksi hoito, hoiva ja huolenpito ovat tärkeä osa päiväkotien arkea.

Hänen mielestään kaikkien ammattiryhmien osaamista pitää vahvistaa täydennys- ja lisäkoulutuksella.

Varhaiskasvatusselvityksen teki Oulun yliopisto. Tuppurainen on erityisen murheellinen sen tuloksista oman kotikaupunkinsa Oulun kannalta. Suuremmista kaupungeista poiketen Oulu on rajannut subjektiivista päivähoito-oikeutta rajattu ja kasvattanut ryhmäkokoja.

– Asiasta äänestettiin viimeksi joulukuun alussa ilman muutosta parempaan. Toivon, että tämä selvitys havahduttaa myös Oulun tekemään ainoan oikean ratkaisun ja turvaamaan lasten tasavertaisen oikeuden laadukkaaseen varhaiskasvatukseen.

”Ymmärrän pelon, mistä leipä perheelle?” – kansanedustajille sataa nyt palautetta aktiivimallista

Kuva: Jari Soini
Kansanedustaja Maria Tolppanen kertoo kansanedustajien saavan työttömien aktiivimallista satoja yhteydenottoja.

Tänään toisessa käsittelyssä eduskunnassa oleva niin kutsuttu työttömien aktiivimalli näkyy ja kuuluu yhteydenotoissa kansanedustajiin.

– Työttömät peloissaan Lindstömin aktiivimallista. Satoja yhteydenottoja kansanedustajille. Ymmärrän pelon. Mistä leipä perheelle? SDP:n kansanedustaja Maria Tolppanen kirjoittaa Twitterissä ja kertoo myös eduskunnassa, että huolestuneita yhteydenottoja on tullut poikkeuksellisen paljon.

SDP:stä ja muusta oppositiosta on vastustettu voimakkaasti hallituksen ajamaa työttömien aktiivimallia.

Jos mallin aktiivisuuskriteerit eivät työttömällä täyty, seurauksena on 4,65 prosentin leikkaus työttömyysturvaan.

SDP:stä on muun muassa todettu, että hallitus ja työministeri Jari Lindström (sin.) ovat käytännössä ajamassa mallin, joka rankaisee työttömiä työnhakijoita, jotka eivät ole etsinnästä huolimatta saaneet työ- tai opiskelupaikkaa. SDP:ssa aktiivimallia pidetään täysin kohtuuttomana.

Myös kansanedustaja Timo Harakka (sd.) kertoo vastanneensa hiljattain peräti noin 60 sähköpostiviestiin hallituksen esittämästä aktiivisuusmallista. Palautetta tulee niin valmiiden palauteluonnosten muodossa kuin henkilökohtaisiakin kirjoituksia.

Myös vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto kertoo Demokraatille saaneensa asiasta lukuisia sähköpostiviestejä.

ANC:n Jacob Zuman seuraaja selvillä tänään – ex-vaimoko?

Kuva: AFP PHOT/ Mujahid Safodien
Presidentti, luopuva puheenjohtaja Jacob Zuma kuunteli eilen ANC:n 54. puoluekokouksen edustajien puheita.

Etelä-Afrikassa valtapuolue ANC on aloittanut johtajavaalin ääntenlaskun. Puolue valitsee seuraajaa nykyiselle puoluejohtajalle, presidentti Jacob Zumalle. Puolue kertoo, että lähes 5 000 äänioikeutettua on äänestänyt suljetussa lippuäänestyksessä. Tulosten odotetaan olevan selvillä myöhemmin tänään.

Zuma on tukenut seuraajakseen ex-vaimoaan Nkosazana Dlamini-Zumaa. Toinen vahva ehdokas on varapresidentti Cyril Ramaphosa.

Alun perin äänestyksen piti olla jo eilen, mutta sen aloitus viivästyi, kun puolueella oli erimielisyyksiä siitä, ketkä edustajista olivat äänestyskelpoisia.

STT-AFP, Johannesburg

 

”Seksuaaliseen häirintään on aina puututtava vakavasti” – työmarkkinakeskusjärjestöiltä viesti työpaikoille

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander

Kaikki työmarkkinakeskusjärjestöt antavat vakavan viestin jokaiselle työpaikoille. Ne kehottavat nollatoleranssiin seksuaalisessa häirinnässä.

– Jokainen häirintäteko on liikaa. Seksuaalista häirintää koskeva lainsäädäntö antaa jo laajat mahdollisuudet puuttua häirintään. Nyt tarvitaankin ennen kaikkea asennemuutosta, järjestöt painottavat yhteisessä kannanotossaan.

Seksuaaliseen häirintään on järjestöjen mielestä puututtava aina vakavasti.

– Kaikkien osapuolten on tunnettava vastuunsa häirinnän ehkäisemisessä ja siihen puuttumisessa työpaikalla.

Työmarkkinakeskusjärjestöt huomauttavat, että häirintävapaan työilmapiirin luomiseen voidaan vaikuttaa työpaikoilla monin tavoin. Esimerkiksi kyselyllä voidaan kartoittaa henkilöstön kokemuksia syrjinnästä ja häirinnästä ja laatia työpaikalle menettelytapaohjeet mahdollisten tapausten selvittämiseen.

– Häirintävapaalla työpaikalla on positiivinen vaikutus työntekijöiden ja työnantajan väliseen luottamukseen sekä yleisemmin työhyvinvointiin. Työntekijöiden työhyvinvointi näkyy muun muassa tuottavuudessa, asiakastyytyväisyydessä ja työpaikan imagossa, järjestöt korostavat.