Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Eduskunnassa on kirjoittamaton sääntö, jonka rikkomisella voi olla kohtalokkaat seuraukset

Eduskunnan johtava tietoasiantuntija Timo Turja oli keskiviikkona Ylen Politiikkaradion haastateltavana aiheesta eduskunnan kirjoitetut ja kirjoittamattomat säännöt.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Demokraatti uutisoi asiasta hiljattain Timo Turjan eduskunnan kirjastossa pitämän luennon pohjalta.

Lue lisää: ”Koskaan eduskunnassa ei ole puhuttu niin loukkaavasti kuin silloin” – asiantuntija avasi eduskunnan kirjoittamattomat säännöt ja ruoti puhekulttuuria

Lue lisää: Eduskunnan jättäneiden kansanedustajien syvähaastatteluista paljastui murheellinen tieto – tämä yllättävä kokemus yhdistää monia

Politiikkaradiossa Turjaa pyydettiin pohtimaan muun muassa sitä, miten valta jakaantuu puolueitten ja eduskuntaryhmien välillä.

Turja nosti pohdinnaassaan esiin sen, että viime hallituskaudella julkisestikin moni edustaja puhui, että suuri ongelma oli ollut nimenomaan se, että myöskään hallituspuolueiden ryhmiin ministerit eivät olleet pitäneet riittävästi yhteyttä.

– Tämä on usein ollut se, jos ajatellaan Suomen poliittista historiaa, mistä poliittinen trendi on muuttunut. Tai se, että puoluejohtaja on valinnut ministeriksi ryhmän ulkopuolelta jonkun on ollut tietty tekijä, joka on alkanut alaspäin kaartuvan spiraalin tavoin johtaa huononeviin kannatuslukuihin ja luottamuksen romuttumiseen, Turja arveli Politiikkaradiossa.

– Nythän tällainen luottamuskriisi oli olemassa esimerkiksi siinä tapauksessa, kun Alexander Stubb (kok.) valitsi ryhmän ulkopuolelta Laura Rädyn (kok.). Samalla tavalla kun Juha Sipilä (kesk.) valitsi Anne Bernerin (kesk.), joka toki oli ryhmässä mutta uutena edustajana. Kaikilla näillä on ollut vaikutusta siihen, että kokeneet edustajat, jotka ovat ehkä luottaneet senioriteettiperiaatteeseen, että nyt on heidän vuoro päästä ministeriksi, ovat loukkaantuneet ja pahoittaneet mielensä ja sitten sitä kautta on alkanut syntyä luottamuspula myös pääministeriin, Turja pohdiskeli.

Demokraatti kysyi eduskunnassa Turjalta tarkennusta arvioon. Hän muistuttaa edelleen tietystä senioriteettiperiaatteesta, joka vallitsee eduskuntaryhmissä. Kyse on siis kirjoittamattomasta säännöstöstä.

– Kyllä jokainen pitkään kansanedustajana ollut odottaa, että lopulta päätyy ministeriksi. Siitä yksinkertaisesti ihmiset pahoittavat mielensä, että on otettu tällainen ohituskaista. Usein sitten pääministeri luottamus on alkanut murentua, Turja toteaa Demokraatille.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE