Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Eduskunnassa perustettiin sisäilmatyöryhmä – Eloranta: “Tarvisemme oman tautiluokituksen homesairaille”

Eeva-Johanna Eloranta.

Eduskunnassa perustettiin tiistaina kansanedustajien sisäilmaryhmä. Taustalla on ryhmän huoli siitä, että, että kymmenettuhannet, kenties sadattuhannet suomalaiset saavat sairausoireita sisäilmasta kodeissa, kouluissa ja työpaikoilla. Kansanedustajien sisäilmaryhmä aikoo pureutua ongelman molempiin puoliin: rakennuksiin ja ihmisiin.

Ryhmä aikoo vauhdittaa toimia, joilla varmistetaan, että Suomessa rakennettavat talot ovat “terveitä” eli niissä ei ole kosteusvaurioita eikä muutakaan, mikä on omiaan vaarantamaan terveyden.

Ryhmä edistää tiedon levittämistä kuntiin siitä, miten rakennuksia korjataan, huolletaan ja ylläpidetään tavalla, joka edistää terveellistä sisäilmaa. Lisäksi ryhmä perehtyy syihin, jotka aiheuttavat sairausoireita joissakin rakennuksissa asuvissa, opiskelevissa ja työskentelevissä ihmisissä, sekä parantaa sairastuneiden asemaa.

Sisäilmaryhmän puheenjohtajaksi valittiin Satu Hassi (vihr.) ja varapuheenjohtajaksi Eeva-Johanna Eloranta (sd.). Eloranta kertoo, että ryhmä oli Hassin idea.

Eloranta itse kertoo saaneensa paljon yhteydenottoja homeesta sairastuneilta.

– Tunnen joitakuita. On hirvittävä ongelma, kun terveys menee eikä voi enää oikein missään oleskella. Tiedän tuttavistani, että homeista sairastuvasta voi tulla todella sairas. Voi herkistyä loppuelämäksi.

– 800 000 altistuu vuosittain huonolle sisäilmalle. Se on aikamoinen määrä. Jopa kolmasosassa päiväkodiesta ja kouluista on sisäilmaongelmia, Eeva-Johanna Eloranta sanoo.

Hänen mukaansa yksi ongelma on se, että lainsäädäntö ei tunne työpaikkakyvyttömyyttä.

– Meillä on oirekoodi ympäristöherkkyys, mutta se on vain oirekoodi. Tarvitsisimme oman tautiluokituksen eli ICD-koodin homesairaille. Jos sairaus todettaisiin, pääsisi hoitoon ja sosiaaliturvan piiriin. Esimerkiksi Itävallassa, Saksassa, Japanissa ja Espanjassa on tällainen tautiluokitus olemassa.

– Kun tutkimuksiin tutustuu, ne ihan selkeästi osoittavat tutkimusnäyttöä, että ihmiset voivat oikeasti sairastua homeisiin. Ihmettelen, että tästä pitää kiistellä, jos on maita, joissa on todettu, että tauti on olemassa. Ihmisiä ei uskota, se on järkyttävää. Osa sairastuneista kokee, että heihin suhtaudutaan luulotautisina, Eloranta sanoo.

Eloranta luettelee myös rakentamiseen liittyviä ongelmia, jotka voivat poikia homeongelmia. Esimerkiksi rakentamismateriaaleja säilytetään märässä eikä kuivaketju toimi. Kouluissa saatetaan esimerkiksi sulkea ilmastointi viikonlopuksi ja sen jälkeen pölläyttää maanantaina-aamuna huono ilma opettajien ja oppilaiden keuhkoihin.

Homekoulujen korjaamistarpeesta on puhuttu paljon.

– Se oli SDP:llä tärkeässä asemassa kuntavaaleissakin. Emme voi lähteä siitä, että ihmiset tekevät sairaana töitä kouluissa. Ne pitäisi pistää kuntoon.

Kansanedustajien sisäilmaryhmän johtokunnan muut jäsenet puheenjohtajien ohella ovat Anders Adlercreutz (r.), Susanna Huovinen (sd.), Veera Ruoho (ps.), Saara-Sofia Siren (kok.) ja Antero Vartia (vihr.).

Johtokuntaa pyritään vielä täydentämään siten, että kaikki eduskuntaryhmät ovat edustettuina.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE