Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Politiikka

”Eduskunta edelleen hyvin valkoinen” – Sisäministeri Ohisalo: Aiemmin valta on näyttäytynyt hyvin miesvoittoiselta

Nora Vilva
Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson, professori Kimmo Grönlund ja sisäministeri Maria Ohisalo keskustelivat Porin Suomi-Areenalla.

Maanantaina julkaistun vaalitutkimuksen mukaan naisehdokkaita äänestettiin kevään eduskuntavaaleissa aiempaa aktiivisemmin.  Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) pitää tutkimuksessa esiin noussutta havaintoa erittäin hyvänä.

Simo Alastalo

– Aiemmin valta on näyttänyt hyvin miesvoittoiselta. Ensimmäistä kertaa nyt eduskunnassa alkaa olla melkein 50-50-suhde miesten ja naisten välillä, Ohisalo sanoi Porin Suomi-Areenan keskustelussa tiistaina.

Oikeusministeriön rahoittama kansallinen vaalitutkimuskonsortio totesi tutkimuksessaan, että miehet äänestävät aiempaa yleisemmin eduskuntaan muita kuin miehiä. Sen sijaan yhä suurempi osa naisista äänestää samaa sukupuolta olevaa ehdokasta.

Vaikka tasapaino naisten ja miesten välillä on parantunut, Ohisalo piti eduskunnan kokoonpanoa etnisesti edelleen hyvin valkoisena. Myös muiden vähemmistöjen osuus on vähäinen.

– Edustettuna ovat paremmin toimeentulevat, koulutetut ja vanhemmat ihmiset. Kenen ääntä kuullaan? Kuinka monta vammaista kansanedustajaa on istunut Suomessa? Ei tule muita kuin Kalle Könkkölä mieleen, Ohisalo sanoi.

Professori Kimmo Grönlundin mukaan yhteiskunnan moniarvoistumisen ja monimuotoistumisen pitäisi näkyä eduskunnan kokoonpanossa.

”Demokratia voi tässä maassa hiukan paremmin kuin muutama vuosi sitten.”

– Demokratian pitäisi ottaa huomioon kaikkien intressit, jotka Suomessa asuvat. Äänestysaktiivisuudesta näkyy, kenen ääni kuuluu. Suomalainen vaalidemokratia voi hyvin, mutta mitä voisivat olla keinot, joilla kansalaisia voidaan osallistaa muutenkin kuin vaaleissa? Grönlund kysyi.

Vielä vuoden 2015 eduskuntavaaleissa 73 prosenttia miehistä äänesti samaa sukupuolta olevaa ehdokasta, mutta kevään eduskuntavaaleissa lukema oli 60 prosenttia. Naisista 63 prosenttia äänesti kevään vaaleissa samaa sukupuolta olevaa ehdokasta. Aiemmissa vaaleissa 2000-luvulla noin puolet naisista on äänestänyt toista naista.

Myös oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (rp.) iloitsi tutkimuksen tuloksista.

– Demokratia voi tässä maassa hiukan paremmin kuin muutama vuosi sitten. Se on äärettömän hieno asia, joka tulee todistettua tämän tutkimuksen myötä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE