Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Eduskunta hyväksyi uusia keinoja kotitalouksien velkaantumisen torjumiseksi

iStock

Kotitalouksien velkaantuneisuus on viime vuosina noussut ennennäkemättömän korkeaksi, kansanedustaja Paula Werning (sd.) toteaa. Hän antaa kiitosta eduskunnan tänään hyväksymille uusille toimille, joilla torjutaan kotitalouksien velkaantumista.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Heinäkuun alussa voimaan asuvat uudet säännökset ehkäisevät Werningin mukaan jatkossa kotitalouksien asuntoluottojen maksuaikojen pidentymistä ja kotitalouksien ylivelkaantumista.

Werning pitää merkittävänä parannuksena niin taloyhtiölainojen takaisinmaksuajan lyhentämistä 30 vuoteen kuin asuntoluottojen enimmäismaksuaikaakin. Sääntely tulee myös kattamaan muiden luotonantajien kuin luottolaitosten myöntämät asuntoluotot, hän kertaa.

– Tämä Marinin hallitusohjelman mukainen kirjaus tulee hillitsemään liiallista luotonantoa erityisesti taloyhtiöille. Lisäksi ne tulevat edistämään asiakassuojaa sekä parantamaan muun kuluttajaluotonannon myöntämiskäytäntöjä, Werning linjaa tiedotteessaan.

Eduskunta päätti kotitalouksien velkaantumista rajoittavasta lainsäädännöstä tänään. Laki astuu voimaan heinäkuun alussa. Werning avaa lain sisältöä tiedotteessaan. Hän kertoo, että uudiskohteen ostajalle on jatkossa turvattava selkeä tiedonsaanti asuntoyhteisölainasta eli taloyhtiölainasta.

– Asunnon kokonaishinta on aina ilmoitettava ymmärrettävästi ja vertailukelpoisesti niin että ilmoituksesta selviää, millaiset kulut lainasta ja tontin vuokrasta aiheutuu, hän selvittää.

Jatkossa asuntoyhteisölainojen luottosopimus ei saa sisältää lyhennysvapaita ensimmäisen viiden vuoden aikana siitä, kun rakentamisvaihe on päättynyt.

– Luottosopimuksessa voidaan kuitenkin sopia erikseen enintään 12 kalenterikuukauden pituisesta lyhennysvapaasta rakentamisvaiheen päättymisestä lukien sekä tilapäisistä maksujärjestelyistä, jotka ovat välttämättömiä asunto-osakeyhtiön maksuvalmiuden turvaamiseksi, Werning kertoo.

Werning huomauttaa lisäksi siitä, että maksukyvyttömyysriskien hallintaa koskevaa sääntelyä tehostetaan.

– Säännöksen tarkoituksena on varmistaa, että luotonantajan liiketoimintamalli ei mahdollista luoton myöntämistä sellaisille kuluttajille, joiden maksukyvyttömyysriski on kohtuuttoman korkea. Pidän tärkeänä, että enimmäismäärää koskevan sääntelyn myötä yhä suurempi osa kotitalouksien luotoista tulee luottokelpoisuuden arvioinnin piiriin.

Lain valvonta siirtyy Etelä-Suomen aluehallintovirastolta Finanssivalvonnalle.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE