Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Eduskunta- ja eurovaalien yhdistäminen näyttää epätodennäköiseltä – “Olisi aika hankala tilanne Suomen kannalta”

Eduskunta- ja eurovaalien yhdistäminen ensi vuonna näyttää varsin epätodennäköiseltä, koska suurin oppositiopuolue SDP vastustaa yhdistämistä. Suomessa on ollut perinne, että vaalijärjestelmiin tehdyissä muutoksissa pitää olla takana eduskuntapuolueiden laaja yhteisymmärrys, sanoo oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.).

– Tämä on ollut traditio, josta on ollut hyvä pitää kiinni, Häkkänen sanoo.

SDP:stä on puolestaan muistutettu, että kätevin tapa helpottaa koko vuoden vaalisumaa olisi liikutella maakuntavaaleja, jotka on tarkoitus käydä syksyllä. Puoluesihteeri Antton Rönnholm ihmetteli jo helmikuun alussa, miksi keskustelua ohjataan koko ajan vain EU- ja eduskuntavaaleihin.

– Jos meidän eduskuntavaaleja lykätään hirveästi eteenpäin, meillä ei ole toimintakykyistä hallitusta siinä vaiheessa, kun EU-puheenjohtajuus alkaa. Se on mielestäni kohtuullisen vahva argumentti.

Rönnholm sanoi kuitenkin tuolloin suhtautuvansa avoimesti, jos esiin nousee uusia argumentteja.

Myös Häkkänen toteaa Rönnholmin esiin nostaman seikan. Jos vaalit yhdistettäisiin, Suomessa olisi todennäköisesti hallitusneuvottelut käynnissä samaan aikaan, kun EU:n puheenjohtajakausi on jo alkanut.

– Se olisi aika hankala tilanne Suomen kannalta. Meillä on kova vastuu toimia silloin EU:n puheenjohtajamaana ja samaan aikaan saattaa olla tilanne, ettei ole vielä istuvaa hallitustakaan.

Lisää aiheesta

Yhdistäminen on nyt Häkkäsen päätettävissä.

Vaalien yhdistäminen on nyt Häkkäsen päätettävissä. Hän ei ole ottanut vielä jyrkkää kantaa, koska ensin pitää odottaa EU:n päätös siitä, siirtyvätkö europarlamenttivaalit aikaisempaan ajankohtaan.

– Sen jälkeen voin puntaroida, mitä tehdä laajan yhteisymmärryksen puutteen takia, kun demarit eivät ole mukana.

Eduskunta- ja europarlamenttivaalit on määrä järjestää lähekkäin ensi vuoden keväällä. Eduskuntavaalit järjestetään huhtikuussa, europarlamenttivaalit touko–kesäkuussa.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi tällä viikolla kannattavansa vaalien yhdistämistä. Hänen mukaansa yhdistäminen kasvattaisi eurovaalien äänestysprosenttia ja helpottaisi äänestäjien vaaliähkyä.

Häkkäsenkin mielestä hyvä puoli vaalien yhdistämisessä olisi, että se saattaisi lisätä jonkin verran äänestysaktiivisuutta. Se ei kuitenkaan olisi hänen mukaansa varmaa.

– Ei pidä antaa sellaista viestiä, että vain vaaleja yhdistämällä saataisiin äänestysinto nousemaan. Siinä tarvitaan enemmän demokratiakasvatusta ja yhteiskunnallista keskustelua kouluissa, kiinnostuksen herättämistä sitä kautta, Häkkänen arvioi.

Herkkä paikka.

Häkkäsen mukaan yhdistämisessä on muitakin ongelmia kuin SDP:n vastustus. Tarvitaan esimerkiksi perustuslakivaliokunnan näkemys siitä, voiko eduskunta pidentää omaa toimikauttaan ja käytännössä lyhentää seuraavan eduskunnan toimikautta.

– Se on aina herkkä paikka, hän huomauttaa.

– Aikaisemmin kautta on pidennetty poikkeustapauksissa noin neljällä viikolla ja se on mennyt vielä perustuslaista läpi, mutta kuuden viikon osalta se on aika epävarmaa.

 

Seuraavan kerran Suomessa on määrä järjestää vaalit lokakuussa, kun toimintansa myöhemmin aloittavien maakuntien valtuustoja valitaan.

Aiemmin on puhuttu myös eduskuntavaalien ja maakuntavaalien yhdistämisestä, joka olisi tiettävästi sopinut muille puolueille kuin keskustalle. Asia ei Häkkäsen mukaan enää etene.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE