Politiikka

Eduskunta keskusteli peräkontista – Sipilä: ”Tämä on tärkeämpi kysymys kuin se, miten Virtanen poistui Kesärannasta”

Lehtikuva / Markku Ulander
Lehtikuva / Markku Ulander
Lehtikuva / Markku Ulander

Vasemmistoliiton kansanedustaja Li Andersson vaati eduskunnan kyselytunnilla pääministeri Juha Sipilältä (kesk.) vastausta julkisuudessa esitettyihin väitteisiin, joiden mukaan hallitus olisi varautunut jo etukäteen uuteen hallituspohjaan perussuomalaisten hajoamiseen johtaneen kesäkuun puoluekokouksen jälkeen.

Sipilä totesi jo vastanneensa kysymykseen kertaalleen eduskunnan edessä.

– Vastasin tähän kysymykseen 19.6. ja seison täsmälleen sen vastauksen takana edelleen, Sipilä totesi ja sanoi tuolloin vastanneensa kysymykseen, jossa tiedusteltiin tiesikö hallitus uudesta hallituspohjasta jo keväällä ennen perussuomalaisten puoluekokousta.

– Mitään sellaista tietoa ei ollut, Sipilä toisti.

Andersson mainitsi kysymyksessään myös väitteet, joiden mukaan ulkoministeri Timo Soinin (s.) valtiosihteeri Samuli Virtanen olisi poistunut Kesärannasta auton takakontissa sunnuntaina 11.6., kun perussuomalaisten puoluekokous oli yhä käynnissä Jyväskylässä.

En tiedä miten Virtanen on poistunut siitä eteenpäin.

Andersson ihmetteli miten Sipilä on voinut kuulla uudesta hallituspohjasta vasta sunnuntaina illalla, kun hän oli tavannut Virtasen kesärannassa jo päivällä.

– Mistä puhuitte Samuli Virtasen kanssa päivällä? Miksi valtiosihteeri päätti lähteä Kesärannasta takakontissa, jos asiassa ei ole mitään salattavaa?

– Siitä miten Virtanen on poistunut, en valitettavasti tiedä muuta kuin, että kokoushuoneesta hän poistui omin jaloin ja käveli, en tiedä miten Virtanen on poistunut siitä eteenpäin, Sipilä vastasi ja kertoi kyllä saattavansa lapsensa autolle saakka mutta ei Virtasta.

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson halusi tietää onko hallitus säilyttänyt uuden pohjan ja sote-tulkintojen hajanaisuuden keskellä toimintakykynsä.

– Tämä on tärkeämpi kysymys kuin se miten Virtanen poistui Kesärannasta, Sipilä aloitti.

– Toimintakyky on erinomaisen hyvä. Olen mitannut sitä siinä, että monesti uudistamisen halu ja into tahtoo kauden loppua kohden lopahtaa. Tästä ei ole näkynyt budjettiriihessä merkkiäkään.

Mitään täsmällistä ei ollut tiedossa vielä sunnuntainakaan.

Hallitusryhmä Sinisten puheenjohtaja Simon Elo piti takakonttijuttuja osoituksen oppositioaseman katkeruudesta ja vakuutti, ettei uudesta hallituspohjasta ollut tietoa ennen perussuomalaisten dramaattiseen hajoamiseen päättynyttä Jyväskylän puoluekokousta.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoi, ettei uuden hallituspohjan syntymisen ympärillä olevissa epäselvyyksissä ole kyse naurun asiasta vaan kansalaisten luottamuksesta demokratiaan.

Rinteen mukaan vaikuttaa siltä, että sekä valtiosihteeri Virtanen että pääministerin erityisavustaja Riina Nevamäki ovat puhuneet tapahtumista muunneltua totuutta.

– Tapahtunut näyttää, että peli olisi pitänyt viheltää poikki ja käydä neuvottelut vaikka lopputuloksena olisi ollut nykyinen hallituspohja. Olette saanut aikaan lisää epäluottamusta kansalaisten keskuudessa, Rinne sanoi ja kysyi onko Sipilä omasta mielestään vahvistanut toiminnallaan kansalaisten luottamusta.

Sipilä korosti vastauksessaan ratkaisun perustuslaillisuutta ja sanoi prosessin edenneen laillisesti parlamentarismin oppien mukaisesti.

– Olisin toivonut, että kaikki puolueet olisivat olleet valmiita keskustelemaan uudesta hallituspohjasta. Sain viestejä, että tähän ollaan valmiita vain vaalien kautta, Sipilä sanoi.

Vasemmistoliiton Andersson kiisti Sipilän tulkinnan ja mainitsi kaikkien puolueiden suhtautuneen neuvottelujen käymiseen tuolloin avoimesti. Hän vaati edelleen Sipilältä selvyyttä julkisuudessa esitettyihin väitteisiin.

Sipilän mukaan ensimmäisiä merkkejä uudesta hallituspohjasta oli hänen tiedosssaan vasta sunnuntai-iltana.

– Mitään täsmällistä ei ollut tiedossa vielä sunnuntainakaan, Sipilä sanoi.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat