Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Eduskunta otti varaslähdön sote-keskusteluun – “Miksi Helsinki ei voi olla palvelun tuottaja mutta Mehiläinen voi?”

Antti Rinne puhui eduskunnan täysistunnossa 8. helmikuuta. Etualalla valtiovarainministeri Petteri Orpo, ulkoministeri Timo Soini ja pääministeri Juha Sipilä.

Eduskunta keskusteli valtionpäivien avajaisistunnossa keskiviikkona sotesta ja talouspolitiikasta. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne avasi pääministerin ilmoitusta ja eduskuntaryhmien puheenvuoroja seuranneen sote-debatin kysymällä miksi hallitus haluaa pirstoa palveluita ja nostaa kustannuksia asettamalla julkiset ja yksityiset sote-palvelut samalle viivalle.

– Mitä tapahtuu, jos yksityinen firma menee konkurssiin? Kuka ne palvelut sitten tuottaa, Rinne sanoi ja osoitti kysymyksensä valtionvarainministeri Petteri Orpolle, jolta hän on jo aiemmin kysynyt samaa asiaa.

Rinteen mukaan silloin Orpo vastasi, että asia on pieni, eikä sitä ole mietitty.

– Onko niin, että julkisen sektorin täytyy ylläpitää resursseja, jotta tämä homma hoituu, Rinne kysyi.

Eikö nyt olisi korkea aika lähteä tekemään tätä sote-uudistusta yhdessä, tillsammans?

Myös vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson puuttui puheenvuorossaan soteen. Anderssonin mukaan julkisten sosiaali- ja terveyspalvelujen pakkoyhtiöittäminen ei ole mikään pieni detalji vaan vaarantaa koko uudistuksen keskeisimmän tavoitteen, palvelujen integraation.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Esssayah totesi, että hallitus on hakemassa kaavailemansa kolmen miljardin sote-säästöt vanhus- ja vammaispalveluista sekä lasten ja nuorten psykiatriasta. Essayahin mukaan päihde- ja mielenterveyspuolella lisätään avopalveluita ja vanhusten halutaan pysyvän kotona, mutta sinne ei hänen mukaansa anneta lisää resursseja.

Lisää aiheesta

– Eikö nämä säästöt tulisi hakea jostakin muualta kuin heikoimmassa asemassa olevilta ihmisiltä? Eikö nyt olisi korkea aika lähteä tekemään tätä sote-uudistusta yhdessä, tillsammans, Essayah sanoi.

SDP:n kansanedustaja Tuula Haatainen ihmetteli miksi hallitus hajottaa jo nyt monissa suurissa kaupungeissa luotuja integroituja palvelukokonaisuuksia.

– Voisitteko kertoa, mihin perustuu se, että esimerkiksi yli 600 000 asukkaan kaupunki Helsinki ei voi olla palveluntuottajana, mutta sen sijaan Mehiläinen, Terveystalo tai Attendo kelpaavat tällä samalla alueella palveluiden tuottajaksi, Haatainen kysyi.

Kansanedustaja Sanna Marin (sd.) puolestaan totesi, että sotesta on tulossa erittäin monimutkainen kokonaisuus ja siitä on tulossa mahdoton ohjata.

– Vielä ei ole myöhäistä perua hyvinvointivaltion historian suurinta virhettä, hän kehotti vaatien samalla soten parlamentaarista valmistelua.

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula sanoi, etttä jatkossakin Suomessa on julkisesti rahoitettu sosiaali- ja terveydenhuolto ja että sotessa parannetaan julkisia palveluita. Valtiovarainministeri Petteri Orpo lupasi, että veronmaksajien euroja “ei häviä mihinkään Caymansaarille”.

Olisiko syytä muuttaa suunta kehysriihessä ja pitää se ennen kuntavaaleja?

Soten lisäksi eduskunnassa keskusteltiin keskiviikkona myös taloudesta. SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman piti puheenvuorossaan hyvänä, että hallitus ja kokoomus ilmoittivat poikkeuksellisen pitkän neuvonpitonsa jälkeen luopuvansa lisäleikkaustavoitteista.

– Se on erinomaisen hyvä asia, koska me olemme nähneet, että kovat leikkaukset yhdistettynä hyvätuloisia suosiviin tehottomiin veronkevennyksiin ei toimi, Lindtman sanoi.

Lindtman kuitenkin muistutti asiantuntija-arvioista, joiden mukaan työllisyyden ja talouden käänteestä huolimatta hallitus ei saavuta alijäämä- ja työllisyystavoitteita.

– Olisiko syytä muuttaa suunta kehysriihessä ja pitää se ennen kuntavaaleja?

Hallituspuolueiden edustajat painottivat omissa puheissaan moneen kertaan talouden kääntymistä kasvuun ja puhuivat 72%:n työllisyystavoitteen saavuttamisesta. Sipilä piti tavoitetta kovana mutta mahdollisena.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE